Nu är det dags att sluta förknippa ostkaka med enbart Småland.
I Håle, Grästorp, tillverkas ostkakan som tog brons i SM.
– Det känns jättekul. Jag trodde inte att jag skulle få något pris, säger Anneli Andersson Lindquist, Mossängens gård.
För drygt ett år sedan gjorde Anneli Andersson Lindquist, Mossängens gård, slag i saken och började tillverka ostkaka på Håleslätten.
– Jag hade tänkt på det länge, tidigare hade jag gjort äggost och hade varit sugen på att testa att göra ostkaka under ett par år, berättar Anneli.
Hon fortsätter:
– En kille fixade med min ugn och tyckte att jag kunde göra ostkaka i den.
Sagt och gjort. Snart var Mossängens delikatessostkaka ett faktum.
I 20 år har resurscentret Eldrimner arrangerat SM i mathantverk. När det i mitten av oktober i år arrangerades i Borås passade Anneli på att anmäla sig och sin västgötska delikatessostkaka.
– Tidigare har det hållits i Ås i Östersund och det har känts lite långt att åka.
Aronia och crème fraiche
I början av tävlingsveckan lämnade Anneli in ostkakan anonymt till en jury. Dagen efter provsmakade juryn alla de inlämnade ostkakorna och dagen därpå skulle bagarna få höra juryns utlåtande.
För Anneli gick det bra. Riktigt bra:
– Jag fick brons. Det känns jättekul. Jag trodde inte att jag skulle få något pris.
Juryn sätter poäng utifrån olika bedömningsområden. Högsta poäng man kan få i mathantverks-SM är 20. Annelis delikata ostkaka belönades med 15,5 poäng.
Traditionellt avnjuter man en ostkaka ljummen med lite lättvispad grädde och sylt till. Den som åker till Mossängens gård och smakar på ostkaka får en ny, lite modernare variant.
– Jag serverar den med aroniamarmelad och en crème fraiche-sås till, berättar Anneli.
Vad hemligheten bakom hennes ostkaka är vet hon inte riktigt.
– Jag värmer mjölk med emmermjöl i. Sedan häller jag i ostlöpe och låter blandningen stelna. Ostmassan rinner av och i den tillsätter jag grädde, ägg, mandel, bittermandel och ägg och kör den sedan i ugnen.
Att delta i SM gav mersmak åt Anneli. Kommer det att arrangeras i närheten även nästa år är chansen stor att hon deltar igen, kanske med någon av de andra produkterna som hon tillverkar på Mossängens gård.
Ger stöd till mathantverkare
Eldrimner bildades 1995 i Jämtlands län. I dag förmedlar Eldrimner kunskap samt ger stöd och inspiration till mathantverkare i Norden.
Via Länsstyrelsen i Jämtland har Eldrimner regeringens uppdrag att bedriva ett nationellt resurscentrum för mathantverk. Basfinansieringen per år ligger på tio miljoner kronor som bland annat används för att utveckla och bevara kunskapen om mathantverk.
Namnet Eldrimner kommer från den nordiska mytologin. Eldrimner var en gryta som ständigt kokade i Valhall. Det var i den som grisen Særimner tillagades i.
Fakta: eldrimner.com
Ska ätas från mitten
Man tror att ostkakan har sitt ursprung i medeltiden. 1538 dyker den upp i en latinsk-svensk ordlista.
Även om ostkakan förknippas med Småland har den en lång historia i andra delar av Sverige, speciellt Hälsingland. Hälsingeostkakan är mindre grynig i konsistensen än den småländska.
Enligt den småländska traditionen börjar man alltid ära en ostkaka från mitten. Det kan bero på att ostkakan förr bakades i kopparbunkar med tennbeläggning. Om det blev sprickor i tennet blandades kakan med den giftiga kopparn. De fina gästerna började ta för sig. Tog de från mitten fick de mindre av giftet i sig. Det kan också vara så att ostkakan var mer bränd i kanterna och att barn och tjänstefolk fick äta de delarna av bakverket.
Fakta: smakasverige.se