Hoppa till huvudinnehållet

Fräcka konceptet i Lidköping – då öppnar medeltidskrogen: ”Roligt att se folks reaktioner”

Publicerad:
Snart öppnar Medeltida-Krog Midgård i Lidköping. Delägarna Mats Silversund, Tim Karlsson och Annelis Öhman är förväntansfulla.
Snart öppnar Medeltida-Krog Midgård i Lidköping. Delägarna Mats Silversund, Tim Karlsson och Annelis Öhman är förväntansfulla. Foto: Sören Turesson

Mjöd, egengjorda möbler och medeltidsinspirerad mat.

Det är som att kliva rakt in i medeltiden när man besöker Medeltida Krog – Midgård som nästa helg öppnar för besök.

– Vi gör ju verkligen något helt annorlunda och det ska bli jätteroligt att se folks reaktioner, säger Mats Silversund, en av delägarna till Lidköpings nya krog.

Den 11 november öppnar den nya restaurangen Medeltida Krog – Midgård på Kopparslagaregatan i Lidköping. Och som namnet lyder kommer det vara medeltidstema för hela slanten. Hela lokalen är full med medeltida dekorationer som bland annat svärd, dryckesbägare, egengjorda möbler och i högtalarna spelas medeltidsmusik.

– Vi gör ju verkligen något helt annorlunda och det ska bli jätteroligt att se folks reaktioner, säger Mats Silversund, som är delägare till krogen tillsammans med Tim Karlsson och Annelie Öhman.

På dryckesmenyn finns bland annat flera sorters mjöd och mölska – tidstypiska från just denna tid.

– Allting är i princip lokalproducerat, bland annat från Hällefors och Vara, säger Mats.

Tim, som är köksmästare, berättar att man bland annat kommer servera högrev, fisk samt kommer det finnas vegetarisk och veganskt alternativ.

– Det kommer vara medeltidsinspirerad mat, det är svårt att hålla det helt autentiskt. Så det kommer vara stora portioner serverat på fat så man kan dela på maten.

”Det finns mycket intresse för medeltiden häromkring. Inte bara galna entusiaster, utan det är ganska utbrett”, säger Mats Silversund.
”Det finns mycket intresse för medeltiden häromkring. Inte bara galna entusiaster, utan det är ganska utbrett”, säger Mats Silversund. Foto: Sören Turesson

Ett roligt tema

Tim och Mats har tidigare arbetat tillsammans inom restaurangbranschen, men det är första gången som de driver eget. Att det just blev medeltidstema är dels för att de har intresse för den tiden, men också för att det passar bra in geografiskt.

– Det finns mycket intresse för medeltiden häromkring. Inte bara galna entusiaster, utan det är ganska utbrett. Vi själva tycker det är intressant också, och sen är det ett roligt tema att besöka. Det finns ingen liknande grej i närheten, då får man åka till Stockholm, säger Mats och fortsätter:

– Så det var ett ganska givet val när vi såg lokalen och tänkte vad vi skulle kunna göra och vad det finns för intresse. Medeltiden är ett jätteroligt tema och detta är helt nytt för oss också. Det gör det ännu roligare, säger Mats.

Det finns redan flera restauranger i stan, hur ser ni på konkurrensen?

– Vi ser det inte som en konkurrens. Många tänker så tyvärr, men det gör inte vi. Vi tänker mer att det är ett samarbete att kan man få ut mer folk till stan och med omnejd runt Lidköping så är det bara bra.

Medeltid från tak till golv. Möblerna, som är egengjorda, har tagit dem cirka 500 arbetstimmar att skapa.
Medeltid från tak till golv. Möblerna, som är egengjorda, har tagit dem cirka 500 arbetstimmar att skapa. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

HandelHistoriaHälleforsKrogarLidköpingMat och dryckMöblerRestaurangerStockholmVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.