Hoppa till huvudinnehållet

Loppisladan har växt ur kostymen – bygger ut: ”Många under 30 vill ha en egen stil”

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Lennart Jakobsson och Ann-Louise Olsson driver Loppisladan. De nya ytorna ger ordentligt utrymme att expandera.
Lennart Jakobsson och Ann-Louise Olsson driver Loppisladan. De nya ytorna ger ordentligt utrymme att expandera. Foto: Mats Rosqvist

Sedan starten har verksamheten i Loppisladan i Naum växt kraftigt. Nu satsar ägaren på en ordentlig utbyggnad av butiksytan.

Det var för 13 år sedan som Lennart Jakobsson slog upp dörrarna till Loppisladan i Naum.

– Jag hade precis köpt gården och tänkte direkt att här skulle det passa bra med en loppis, berättar Lennart.

Intresset för gamla saker fanns sedan tidigare och han ville också utnyttja de utrymmen som fanns på gården till verksamhet. Första steget var att bygga ett bord för saker i mitten av det gamla svinhuset på 220 kvadratmeter och öppna Loppisladan.

Läget inte långt från korsningen vid kyrkan i Naum och i närheten av E20 var sannolikt en bidragande orsak till att kunderna hittade till Loppisladan från start. Men det verkliga uppsvinget skulle komma senare.

– Det blev när vi skaffade en sida på Facebook. Vi har över 4 000 som gillar oss och man får vara försiktig när man lägger ut något, för man kan få svara på meddelanden halva natten, berättar Lennart.

Vill ha egen stil

Ladan har öppet under lördag och söndag och en normal helg har man runt 500 kunder.

– Men när det var som mest i somras hade vi 850 här berättar Lennarts sambo Ann-Louise Olsson som sedan några år tillbaka är med och driver butiken.

Förutom samlare och fyndsugna är ofta kunderna yngre människor som vill kombinera gammalt och nytt i sina hem och som uppskattar kvaliteten hos äldre möbler.

– Många under 30 vill ha en alldeles egen stil, förklarar Lennart.

En tid efter starten tog Lennart upp en dörr till det gamla stallet på 75 kvadratmeter. Men på senare tid har dock Loppisladan trots allt fått ett problem – man är för trångbodda.

– Vi kan inte ta emot så mycket saker längre, vi har fått säga nej till dödsbon, berättar Lennart.

Lennart Jakobsson har kunnat konstatera att det blivit trångt i den ursprungliga lokalen.
Lennart Jakobsson har kunnat konstatera att det blivit trångt i den ursprungliga lokalen. Foto: Mats Rosqvist

Men det problemet är på god väg att avhjälpas. Snart kommer Loppisladan ha plats för betydligt mer föremål och kunder än i dag. Ytterligare 265 kvadratmeter i den befintliga ladugården har nämligen byggts om till butiksyta. Väggarna är isolerade, golvet är fräscht, ett nytt innertak av plåt har satts upp och belysningen är också ny. Dessutom kommer den nya ytan bli uppvärmd.

Planer finns också på en ny parkering.

– När det är mycket folk här så parkerar kunderna ibland vid kyrkan, och det är inte riktigt bra, för det är mycket trafik på vägen, förklarar Lennart.

Trots sina 66 år har Lennart alltså inga planer på att trappa ned.

– Nej det här är det roligaste som finns, säger han.

Artikeltaggar

ButikerE20HandelMöblerNaumParkeringVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.