Hoppa till huvudinnehållet

Kokainet på krogarna ingenting som överraskar polisen: ”En fredad verkstad”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
Anders ”Krullen” Johansson, kommunpolis Lidköping, är inte förvånad över de antal träffar på kokain som NLT fick under granskningen i Lidköpings uteliv.
Anders ”Krullen” Johansson, kommunpolis Lidköping, är inte förvånad över de antal träffar på kokain som NLT fick under granskningen i Lidköpings uteliv. Foto: Sören Turesson

NLT hittade kokainspår på fyra av nio uteställen i Lidköping en helt vanlig utehelg.

Resultatet överraskar inte polisen.

Tvärtom.

– Jag är inte förvånad över att ni har fått träff, säger Anders ”Krullen” Johansson, Lidköpings kommunpolis.

NLT:s granskning av Lidköpings uteliv visade tydliga tecken på kokainets fäste i krogmiljön. Under en helt vanlig helg hittades spår av det vita pulvret på fyra av nio uteställen.

– Det är föga förvånande. Vi är medvetna om att det förekommer och att det är krogsidan det handlar om när vi pratar om den drogen. Tyvärr är det så och jag är inte förvånad över att ni har fått träff, säger Lidköpings kommunpolis Anders ”Krullen” Johansson.

Vita pulvret utbrett i Lidköpings krogliv – spår av kokain hittades på fyra uteställenKrögarnas reaktioner på kokainfynden: ”Inte förvånad” • ”För jävligt” • ”Så utbrett”

Ökat i krogmiljö

Kokainets framfart inom krogmiljön märks av och skillnaden är stor jämfört med ett ex antal år sedan. Enligt polisen börjar bruket allt som oftast i storstäderna.

– Det som hände i storstan för tio år kommer ut till oss efterhand och successivt har de här drogerna även nått mindre orter. Lidköping är inget undantag. Det är i takt med all drogproblematik som vi ändå har i samhället i dag, så vittrar även detta ut på landsbygden.

Polisens förebyggande arbete mot droger sker dagligen, även i samarbete med Lidköpings kommun och nöjesliv. Man försöker vara synlig i krogmiljön och för en kontinuerlig dialog med stadens krögare i stort.

– Vi vill ha information av krogarna om det förekommer droger, men även om det inte förekommer och vi försöker vara så behjälpliga vi kan säger, ”Krullen”.

En markant blå färg framkom i samband med att en toalett på en Lidköpingskrog torkades med en kokainservett. Det innebär att det fanns spår av drogen på toaletten.
En markant blå färg framkom i samband med att en toalett på en Lidköpingskrog torkades med en kokainservett. Det innebär att det fanns spår av drogen på toaletten. Foto: Christoffer Dunälv

Fredad zon

Under NLT:s granskning undersöktes totalt 34 toaletter på 9 uteställen i Lidköping. I och med att det i flesta fall innebär en låst dörr blir toaletterna en form av frizon för de som brukar droger.

– Toaletten blir som en fredad verkstad – det går inte komma ifrån. Det blir inte helt enkelt, och då blir vi väldigt beroende av att personer i de kretsarna hör av sig till polisen om de skulle se saker som ser misstänkt ut.

Servetten visar endast träff, men det framgår inte när kokainet brukats. Men NLT:s dokumenterade träffar har uppkommit i miljöer där många unga vuxna, bland annat 18-åringar, rör sig.

– Det är heller inte förvånande att det har kommit ner i den åldern. Det är en tråkig utveckling vi har, men det är så det ser ut i samhället idag. Tillgången finns – det bara är så.

Viktigt arbete

Samtidigt anser ”Krullen” att det är ett viktigt jobb som genomförts och att problematiken belyses i media. Att det kanske leder till att vårdnadshavare lyfter samtalet om droger en extra gång med sin barn och unga vuxna.

– Jag tycker det är jättebra att ni på NLT har gjort det här – det påvisar verkligen problemet. Ni har ändå gjort detta i det dolda och det är jättebra att folk får ta del av vad som händer egentligen.

Nästa del i granskningen: Inget samarbete mellan kommun och krögare

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDrogerGranskningarKrogarLidköpingLidköpings kommunNarkotikan i Lidköping NLT granskarSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.