Hoppa till huvudinnehållet

Vita pulvret utbrett i Lidköpings krogliv – spår av kokain på fyra uteställen

Publicerad:
NLT har granskat kvällslivet i Lidköping och hittat kokainspår på fyra uteställen en helt vanlig helg. Partydrogen har fått ett allt starkare fäste i krogmiljön de senaste åren.
NLT har granskat kvällslivet i Lidköping och hittat kokainspår på fyra uteställen en helt vanlig helg. Partydrogen har fått ett allt starkare fäste i krogmiljön de senaste åren. Foto: Christoffer Dunälv

Knarket breder ut sig i samhället.

Krogarna är inget undantag.

Vid NLT:s granskning visar sig fyra uteställen i Lidköping ha spår av kokain.

Dovt dunkar basen i golvet och det efterlämnade drinkglaset på handfatet vibrerar i takt till musiken.

Utanför dörren skrålar besökarna medan de väntar på sin tur.

Det rycker i handtaget.

– Äh, det är upptaget, hör man någon säga.

Nu gäller det att vara snabb, men noggrann.

Plasthandskar på, servett fram.

Det torkas på dörrhandtag, handfat och toalett.

Den rosa servetten visar tydlig blå färg och frågan om kokain brukats på toaletten har fått ett tydligt svar.

Träff.

När natten går in på småtimmarna har NLT dokumenterat spår av kokain på fyra uteställen i Lidköping.

Partydrog

Enligt polisen har kokainbruket ökat markant de senaste åren och blivit en återkommande partydrog i krogmiljön. Man får ett gram kokain för runt en tusenlapp enligt polisen.

NLT införskaffade 40 kokainservetter och kontrollerade uteställen i Lidköping som hade god uppslutning av besökare den aktuella helgen. Genom att torka med servetterna går det att se spår av kokain. Vi sökte efter skyddade miljöer där det högst sannolikt brukas som mest – på toaletterna.

Vi inväntade en högre berusningsgrad hos gemene man innan första krogen kontrolleras; en fullsatt restaurang Chance i centrala Lidköping.

En toalett och en pissoar med handfat torkas, bom på båda.

Samma resultat väntar på The View som har en stor mängd yngre besökare. Två toaletter torkas men servetterna behåller sina rosa färger. På Hemma hos Benjamin är det fullt med gäster och två toaletter kontrolleras, noll träffar även där. Även många besökare har hittat till Bakgårn, men inga träffar på den kontrollerade toaletten, den enda med lock.

Det är lönehelg och vimlet i krogmiljön är påtaglig. Dessutom har Villa besegrat Sirius i seriepremiären och på restaurang 1934 är det god uppslutning av partysugna i blandade åldrar. Sex båstoaletter kontrolleras, dam och herr, men inga träffar.

Den rosa servetten reagerar direkt vid kontakt med kokain. Här är en av två träffar på Bowlinghallen.
Den rosa servetten reagerar direkt vid kontakt med kokain. Här är en av två träffar på Bowlinghallen. Foto: Christoffer Dunälv

Första träffen

Vi rör oss vidare mot Bowlinghallen och kontrollerar två toaletter. Bom.

Det finns dock ytterligare toaletter att torka.

Servetten hinner knappt landa på handfaten innan den ändrar färg.

Första träffen är ett faktum.

Även på toaletten bredvid färgas stora delar av den rosa servetten blå direkt så fort den träffar handfatet. Allt dokumenteras med bilder.

Vi rör oss vidare mot krogmiljön vid Gamla stadens torg.

På Josefs blev det träff på båda toaletter.
På Josefs blev det träff på båda toaletter. Foto: Felicia Stadling

Tydliga kokainspår

På Josefs är det fullt ös. Musiken dunkar, besökare i blandade åldrar dansar och skålar. De två toaletterna är dock tillgängliga och undertecknad samt kollegan tar var sin.

Det märks att timmar passerat sedan öppning. Använda servetter har fyllt soptunnan och på handfatet står ett tomt drinkglas.

Men även annat har lämnats kvar; kokain.

På båda toaletterna blir det träff i samband med att handfaten torkas av.

På Alfreds blev det två träff, varav en av dem ytterst tydlig...
På Alfreds blev det två träff, varav en av dem ytterst tydlig... Foto: Felicia Stadling

Det är midnatt när vi tar oss vidare till Alfreds. Köerna till barerna är korta, men det finns få lediga platser i sofforna och båsen. Vi tar dock sikte på toaletterna. Vid ena baren kontrolleras två toaletter utan resultat.

Vi följer trappan ner till nedervåningen. En kvartett spelar biljard medan andra sällskap försöker bemästra shuffleboard. Det tjoas, skålas och glädjen är påtaglig. Samtidigt går vi in på var sin toalett. På den ena hinner servetten knappt landa på handfatet innan blå färg uppkommer. Samma gäller på en av ytterligare två toaletter på ovanvåningen. Vid torkning av toastolen blir servetten klarblå på en sekund. Markant färg som inte går att prata bort. Allt dokumenteras.

Många unga vuxna festade på Stadt.
Många unga vuxna festade på Stadt. Foto: Felicia Stadling

Blå fläck

Vi rör oss vidare ut i natten och tar sikte på Stadt. Det är 18-årsgräns denna afton och i lokalerna befinner sig en ansenlig mängd unga vuxna, många av dem halloweenutklädda.

Sex toaletter kontrolleras. Golven är klibbiga och urindoften påtaglig, men träff? Nej. Bom på samtliga.

Kön till vissa av toaletterna är lång och vi bestämmer oss för att hänga kvar en stund. Ljudvolymen ökar, likaså berusningsnivån hos många av besökarna. Dansgolvet längst in i lokalerna är packat med gäster och personalen i baren ser ut att ha fullt upp. Klockan närmar sig 01.30 och en halvtimme återstår till stängning när vi knallar ner till källaren. Köerna är borta och fyra toaletter är lediga. De tre första blir bom.

Den fjärde?

Träff.

På toalettens ovansida, vid spolknappen fastnar spår av kokain på servetten som sin vana trogen får en blå fläck. Allt dokumenteras.

En liten, men dock tydlig, lysande blå fläck framkom i samband med torkning av en toalett på Stadt.
En liten, men dock tydlig, lysande blå fläck framkom i samband med torkning av en toalett på Stadt. Foto: Christoffer Dunälv

Vita pulvret

Undersökningen börjar lida mot sitt slut och bekräftelsen om att det vita pulvret finns utspritt i krogmiljön är tydlig. Under en helt slumpvis utvald helg hittas spår av kokain på totalt fyra av Lidköpings uteställen.

Träffarna är ett resultat av den aktuella helgen, och inte ett facit på vilka uteställen som det brukas mer eller mindre på.

Total kontrollerades 34 toaletter på nio platser under NLT:s granskning.

Krögarna i Lidköping reagerar starkt efter kokainfynden: ”Inte förvånad” • ”För jävligt”Kokainet på krogarna ingenting som överraskar polisen: ”En fredad verkstad”Lidköpings kommun har inget samarbete med krögarna – ännu: ”Något vi tittar på”

Kokainservetter

Kokainservetter upptäcker spår av kokain i samband med att den misstänkta ytan torkas. Testresultatet är omedelbart. Ett blått resultat indikerar närvaron av kokain och kan vara tillräcklig orsak till ytterligare undersökning.

Varje servett är förseglad i en förpackning av engångsfolie.

Kokainservetter är inte 100 procent tillförlitliga och kan reagera på vissa typer av speciella rengöringsmedel. Det används dock flitigt av polis, tull och fängelseinrättningar i USA enligt tillverkaren.

Artikeltaggar

BarerBrott, lag och rättKrogarLidköpingMat och dryckNarkotikan i Lidköping NLT granskarNöje/KulturRestauranger

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.