Hoppa till huvudinnehållet

Krögarna i Lidköping reagerar starkt efter kokainfynden: ”Inte förvånad” • ”För jävligt”

Publicerad:
Reporter Sandra Skeppar
Sandra Skeppar
sandra.skeppar@nlt.se
Tre av de fyra uteställen som NLT hittade spår av kokain på ligger alla vid Gamla stadens torg. En plats som polisen också är närvarande kring.
Tre av de fyra uteställen som NLT hittade spår av kokain på ligger alla vid Gamla stadens torg. En plats som polisen också är närvarande kring. Foto: Sören Turesson

Att NLT under en utehelg hittade spår av kokain på fyra olika krogar i Lidköping är inget som förvånar ägarna på de ställen där det blev träff. Samtliga pratar om ett utbrett problem som är svårt att upptäcka i krogmiljön.

I dag ser ungdomar droger som ett lika naturligt berusningsmedel som alkoholen som serveras i baren.

En av krogarna är Josefs Pub och Sportbar. De har två toaletter och NLT hittade spår av kokain på båda.

När ägaren Josef Bunyemen får reda på vad tidningen hittat svarar han spontant:

– Det är för jävligt. Att det förekommer narkotika inne på toaletterna. Det som sker där är ju omöjligt att se, säger han och fortsätter;

– Vi jobbat ständigt med att förebygga det här och om vi märker någonting så kontaktar vi polisen direkt.

”Det är för jävligt” säger ägaren till Josefs om att NLT hittade kokain på krogens toaletter.
”Det är för jävligt” säger ägaren till Josefs om att NLT hittade kokain på krogens toaletter. Foto: Sören Turesson

Märker ni av att era besökare är påverkade av narkotika?

– Vi märker inte av det på det sättet. Men eftersom ni har fått träff på toaletterna så förekommer det. Absolut.

En knappt stenkast från Josefs ligger Alfreds Spel och Bar. Även där blev det träff. På två av fem toaletter visade servetterna spår av kokain.

Ägaren Alfred Sandström är inte förvånad.

”Det är utbrett”

– Det är klart att det är tråkigt att det förekommer hos oss, men samtidigt vet vi ju om att det är utbrett och att det förekommer på alla krogar. Vi försöker göra allt vi kan för att förhindra det.

Bland annat har de identifierat var på toaletterna som gäster kan tänkas förvara narkotika under kvällen och sett till att försvåra alla sådana tänkbara gömställen.

Men det är svårt, medger han.

– På många märks det kanske inte. Sen får inte vi och ordningsvakterna ingripa på enbart misstanke. Om man ska kunna köra ut en person som man misstänker har tagit droger så får man nästan hitta en annan anledning. Men tar vi någon på bar gärning så kan vi agera, annars kan vi bara tipsa polisen och se till att samarbeta med dem, säger Alfred Sandström.

Alfred Sandström som äger Alfreds Spel och Bar gör vad han kan för att få bort narkotikan från sin krog. Bland annat genom att försvåra för gäster att gömma preparat inne på toaletterna.
Alfred Sandström som äger Alfreds Spel och Bar gör vad han kan för att få bort narkotikan från sin krog. Bland annat genom att försvåra för gäster att gömma preparat inne på toaletterna. Foto: Sören Turesson

Hur utbrett tror du det är att kroggäster tar droger?

– Jag tror det är väldigt utbrett, i alla åldrar. Vissa kanske man har en misstanke kring. Sen finns det andra som man inte alls kunde tänka sig tar något, men som gör det vid något enstaka tillfälle.

Går det komma åt drogerna?

– Det går säkert komma åt det, men då behövs större förändringar i relationen till drogerna. Det känns som det blivit väldigt normaliserat.

Alfred Sandströms bild av problematiken delas också av Zlatko Kavalic som äger Stadt på andra sidan gatan. Där fick NLT träff på kokain på en av tio toaletter.

– Jag är inte alls förvånad och jag tänker att om ni hade fortsatt med de här testerna fler helger så hade ni fått in samtliga restauranger på den listan. Det handlar om ett utbrett och allvarligt samhällsproblem, säger han.

Problem på högre nivå

Zlatko ser också att det är skillnad på missbruket förr och i dag.

– Förr kunde man se på gästerna vilka som hade missbruksproblem, i dag kan det vara din granne eller dina vänners barn. Det är väldigt svåridentifierat. Vi ser våra gäster 10 sekunder i entrén och kanske 30 sekunder i baren, det är jättesvårt att identifiera vem som tar droger. Det här är ett problem som måste tas på en helt annan nivå.

Zlatko Kavalic som äger Stadt är inte förvånad när han hör om resultatet av NLT:s kokaingranskning på Lidköpings uteställen. Narkotika bland ungdomar är ”ett utbrett och allvarligt samhällsproblem” säger han.
Zlatko Kavalic som äger Stadt är inte förvånad när han hör om resultatet av NLT:s kokaingranskning på Lidköpings uteställen. Narkotika bland ungdomar är ”ett utbrett och allvarligt samhällsproblem” säger han. Foto: Sören Turesson

Han menar att det i första hand är ungdomarnas föräldrar och nära och kära som är de som borde kunna identifiera om en ungdom tar droger.

– För vi har jättesvårt under en lördagskväll att se om en ungdom är drogpåverkad. Vi har ingen möjlighet att kroppsvisitera gäster eller göra drogtester i entrén. Det vi kan göra är att utbilda personalen och ha bra kontakt och jobba tight med polisen.

Men att ha polisen synlig på plats blir också en tillfällig lösning.

– Det man i regel åstadkommer är att man flyttar problemen just den kvällen till nästa krog, konstaterar Zlatko Kavalic.

Även på toaletter på Bowlinghallen Galejan blev det träff. Ägaren Jan Frithz är bedrövad över hur unga idag ser på droger. För många är det lika naturligt att berusa sig med narkotiska preparat som med alkohol.
Även på toaletter på Bowlinghallen Galejan blev det träff. Ägaren Jan Frithz är bedrövad över hur unga idag ser på droger. För många är det lika naturligt att berusa sig med narkotiska preparat som med alkohol. Foto: Sören Turesson

Träff också tidigt på kvällen

Innan gästerna kommer till Stadt, Alfreds eller Josefs är det en del som går till Bowlinghallen Galejan. De stänger vid 23, men även om deras gäster kommer tidigare så hittades spår av kokain på två av tre toaletter. Ägaren Jan Frithz är inte heller han förvånad.

– Man vet ju att det är så utbrett i samhället. Tar de kokain på en lägre nivå så är det också svårt att se det på dem, på deras pupiller – till skillnad på hur det syns på tyngre missbrukare. Dagens ungdomar som tar det och håller det på en berusningsnivå är väldigt svåra att upptäcka. Många ungdomar i dag använder droger på samma sätt som när man själv var ung och gick ut och drack öl eller tog en grogg, säger Jan Frithz.

Att ungdomar tar droger som en festberusning och att det samtidigt förs debatter om legalisering på sina håll är ett stort problem menar han.

– Ungdomar ser på droger som något som inte är farligare än att dricka sprit, och man blir inte ens dålig av det. Men då är det viktigt att man trycker på och berättar att det är första steget rakt in i helvetet. De samtalen måste börja på hemmaplan.

Nästa del i granskningen: Polisen inte överraskad över kokainfynden.

Vita pulvret utbrett i Lidköpings krogliv – spår av kokain hittades på fyra uteställen

Artikeltaggar

AlfredsAlkoholBrott, lag och rättDrogerJosef BunyemenKrogarLidköpingNarkotikaNarkotikan i Lidköping NLT granskarRestaurang GalejanSamhälleZlatko Kavalic

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.