Hoppa till huvudinnehållet

Föreningen strider för sin källarlokal – beslut upprör: ”Aldrig någon som har klagat”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Munskänkarna och ordförande Jacob Jacobson, är oeniga med Lidköpings kommun. De vill vara kvar i Annexets källarlokal.
Munskänkarna och ordförande Jacob Jacobson, är oeniga med Lidköpings kommun. De vill vara kvar i Annexets källarlokal. Foto: Thomas Kühnel

Munskänkarna vräks från källarlokalen som de hyr av Lidköpings kommun sedan 28 år.

Det väcker stort missnöje i föreningen som vill laglighetspröva beslutet i förvaltningsrätten.

– Kommunen brister i flera delar, hävdar ordförande Jacob Jacobson, men får inget medhåll av chefen för sektor service.

Munskänkarna är en ideell förening som finns över hela landet med närmare 30 000 medlemmar. Verksamheten bedriver kurser i vin- och matkunskap.

I 28 år har Lidköpingsföreningen huserat i källaren i Kylanderskolans Annex, i en lokal som Lidköpings kommun vill ha utrymd. Hyran de betalar är cirka 15 000 kronor om året.

Kommunen grundar sitt beslut om uppsägning av hyreskontraktet på en husbesiktning utförd under 2020 i Kylanderskolans tre byggnader där Gula villan och Annexet ingår. Samtliga bedöms som kulturhistoriskt värdefulla för Lidköping.

Källaren ska utrymmas

I besiktningen rekommenderas kommunen att inte ha någon verksamhet i källaren då den bedöms enbart vara byggd för förvaring.

I Munskänkarnas lokal finns det risk för att fukt tränger igenom en oputsad grundmur, liksom genom plattor på golvet som inte ligger på någon gjuten betongplatta. Under besiktningen upptäcktes mikrobiell lukt i källaren som det krävs en fördjupad teknisk utredning för att hitta orsaken till, enligt bedömningen från sakkunnig.

I Annexet till Kylanderskolan pågår föreningsverksamhet. Men i källaren vill kommunen att det ska vara tomt på grund av risken för fukt.
I Annexet till Kylanderskolan pågår föreningsverksamhet. Men i källaren vill kommunen att det ska vara tomt på grund av risken för fukt. Foto: Thomas Kühnel

Vill inte flytta

Men Munskänkarna motsätter sig att det skulle vara olämpligt att vara i lokalerna.

– Vår lokal är uppvärmd och väl skött i alla år. Vi har folk i föreningen som är experter på dofter, så vi skulle känna mögeldoft om det fanns någon. Det är aldrig någon som klagat på mögeldoft eller fått allergiska besvär här, säger ordföranden Jacob Jacobson.

Han hade önskat en fördjupad teknisk utredning av källaren innan uppsägning av hyresgästerna skett. Föreningen har på egen hand låtit en före detta fuktexpert undersöka lokalen. Han har inget att invända mot det tidigare utlåtandet. Däremot försökte han härleda var den mikrobiella lukten kan komma ifrån och nämner att plastdukar på borden var en av källorna. I övrigt hittas ingen annan källa till fukt.

Caroline Hagström, chef för sektor service i Lidköpings kommun, anser att beslutet att tömma källaren i Annexet är det bästa för fastigheten.
Caroline Hagström, chef för sektor service i Lidköpings kommun, anser att beslutet att tömma källaren i Annexet är det bästa för fastigheten. Foto: Sören Turesson

För fastighetens bästa

Jacob Jacobson beskriver hur lokalen var en källare med jordgolv när de hyrde in sig för snart 30 år sedan. Plattläggning, målning, elinstallationer ordnade föreningen själva, vilket resulterade i en för ändamålet passande lokal.

– De här husen är inte i bra skick och behöver underhållas. De vill tömma källarvåningen och slå igen den. Det är så fel. Ett hus mår bäst av att man är i det, hävdar Jacob Jacobson.

Men kommunens beslut står fast.

– Vi vill inte ha någon verksamhet alls där. Det är för fastighetens bästa och ett ställningstagande vi måste göra som fastighetsägare, säger Caroline Hagström, chef på sektor service.

Till förvaltningsrätten

Munskänkarna anser även att kommunen i och med uppsägningen inte följer beslut som fattats i servicenämnden. Det omfattar inte enbart Munskänkarna utan även hyresgäster som Lidköpings scoutkår och andra uppsagda föreningar. Ett beslut är fattat 2022 om att samtliga hyresavtal med föreningar ska överföras från sektor service till kultur och fritid. Innan dess ska inga kontrakt sägas upp.

Den ordningen har man inte följt i det här fallet.

Jacob Jacobson kommer att anföra det emot kommunen i förvaltningsrätten där han ska yrka på en laglighetsprövning av uppsägningen. Förvaltningen har inte följt demokratiskt fattade beslut i nämnd, menar han.

Jacob Jacobson menar att kommunen brutit mot beslut och vill att förvaltningsrätten prövar ärendet.
Jacob Jacobson menar att kommunen brutit mot beslut och vill att förvaltningsrätten prövar ärendet. Foto: Thomas Kühnel

Samma resultat

Caroline Hagström välkomnar en sådan prövning och säger:

– Vi har haft en dialog med fritid om det här. Munskänkarna menar att vi borde ha skrivit om ett kontrakt, men oavsett vem som har hand om det så blir ju det ju samma utgång: det finns ingen lokal att hyra ut i Annexet. Vi har valt att inte skriva om kontraktet för utgången blir det samma.

I ett medlingsärende i Hyresnämnden har föreningen även yrkat på uppskov med avflyttning till den sista maj 2024 i väntan på en ny lokal, något som inte gått igenom. Hyresnämnden har beslutat att gå på kommunens linje och avflyttning ska ske den 31 december i år.

Artikeltaggar

ArbeteBeslutBostad och byggenFastigheterLidköpingLidköpings kommunMunskänkarnaUppsägningarUtredningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.