Hoppa till huvudinnehållet

Lokala platser med i historisk SVT-satsning: ”Har gestaltat över 10 000 år i Västergötland”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Arkeolog Annelie Nitenberg i det vackra, historiska landskapet i Skaraborg.
Arkeolog Annelie Nitenberg i det vackra, historiska landskapet i Skaraborg. Foto: Thomas Kühnel

Det går inte att beskriva Sveriges historia utan att ta med Skara och Skaraborg.

”Historien om Sverige” är SVT:s största historiesatsning någonsin och de har varit här för att spela in.

Västergötlands museum i Skara har hoppat på tåget och bjuder bland annat på en tillfällig utställning, öppna visningar och flertalet spännande föreläsningar.

”Historien om Sverige” är serien som kombinerar djuplodande forskning, en engagerande berättelse och dramatiseringar som ger kött och blod till de tider som skildras. I serien berättas det om händelser, historiska personer och materiella lämningar som format vårt avlånga land.

SVT har samverkat med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet och bjudit in dem att tillsammans skapa en historierörelse. Västergötlands museum har tillsammans med andra aktörer hoppat på tåget och arbetat med att uppmärksamma den lokala historien under de olika tidsperioder som skildras i serien.

– Seriens fokus på både de stora historiska händelserna och det vardagliga livet under olika tider gör den tillgänglig och engagerande för en bred publik, säger Emelie Byström som är programansvarig på Västergötlands museum.

Emelie Byström, programansvarig på Västergötlands museum.
Emelie Byström, programansvarig på Västergötlands museum. Foto: Västergötlands museum

Fröslundasköldarna

Hon berättar att museet arbetat intensivt med att på olika sätt lyfta seriens innehåll i den egna verksamheten. Detta har resulterat i en tillfällig utställning som fylls på med nya föremål och berättelser efter varje nytt avsnitt, öppna visningar av museets olika utställningar samt föreläsningar, en teaterföreställning och flera olika barnaktiviteter.

”Historien om Sverige” uppmärksammar flera geografiska platser som ligger i Skaraborg, och ett antal föremål från Västergötlands museum får en viktig roll i berättelsen. I avsnitt två, ”Metallernas tid”, spelar de världsunika Fröslundasköldarna, som finns utställda på museet, en viktig roll. I ett föredrag på museet som äger rum på kvällen den 15 november berättar arkeologen och projektutvecklaren Annelie Nitenberg om den nya forskning som just nu bedrivs om sköldarna.

Arkeolog Maria Vretemark visar och berättar vad 2022 års vårutgrävningar hittade i Varnhem.
Arkeolog Maria Vretemark visar och berättar vad 2022 års vårutgrävningar hittade i Varnhem. Foto: Elin Andersson

Visar Varnhem

Avsnittet därefter handlar om vikingatiden och då får tittarna stifta bekantskap med Varnhem och Kata Gård. Osteologen och förste antikvarien Maria Vretemark medverkar som expert i programmet och berättar om Kata och hennes make Kättil som härskade på en storgård i Varnhem under vikingatidens senare skede. På onsdagen den 22 november håller Maria Vretemark ett föredrag om Kata och de kristna vikingarna i Varnhem på Västergötlands museum.

– Vi anordnar aktiviteter för besökare i samband med varje nytt avsnitt. När vi knyter ihop säcken mot slutet av serien så har vi tillsammans med de andra museerna i Skaraborg gestaltat över 10 000 år av historia i Västergötland, vilket både kommer att vara utmanande och väldigt roligt. Vi hoppas att det leder till ett ökat intresse för lokal historia, säger Emelie Byström.

Kata gård i Varnhem är ett givet inslag när Sveriges historia berättas.
Kata gård i Varnhem är ett givet inslag när Sveriges historia berättas. Foto: Anna Warner

Besöksmål

Också besöksnäringen i Skara med omnejd vädrar morgonluft tack vare tv-serien. Skaraborgs 15 turistorganisationer hoppar på satsningen genom sin samverkansplattform Visit Skaraborg. En gemensam webbsida har skapats där seriens avsnitt kopplas till aktiviteter på museerna och platser att besöka i Skaraborg.

– Det fina med våra historiska platser är ju att de flesta är tillgängliga för besök året runt och därmed kan bidra till besöksnäringen, säger Charlotte Backman, processledare för Visit Skaraborg.

Annonskampanjer och annan synlighet är planerad i samband med att ”Historien om Sverige” visas på tv.

– Kulturhistoria är en stark reseanledning och vi har massor att erbjuda i Skaraborg och Västsverige, säger Gunilla Davidsson på Turistrådet Västsverige.

Historien om Sverige har premiär på SVT och SVT Play söndagen den 5 november.

Läs också

Artikeltaggar

BerättelserHistoriaMuseumNöje/KulturSkaraSkara kommunSkaraborgSVTSVT PlayTuristrådet VästsverigeUtställningarVarnhemVästergötlands museumVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.