Hoppa till huvudinnehållet

Vedum kök och bad varslar 100 anställda om uppsägning: ”Personalen är ledsna förstås”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Magnus Efraimsson, vd på Vedum kök och bad.
Magnus Efraimsson, vd på Vedum kök och bad. Foto: Thomas Kühnel

Vedum kök och bad varslar 100 medarbetare om uppsägning. Det bekräftar vd:n Magnus Efraimsson för NLT.

– Vi har sett att bostadsmarknaden gått ner kraftigt och vi ser en minskning även nästa år. Det är jättetråkigt, men vi behöver anpassa oss efter den nya kostymen, säger han.

På onsdagen fick personalen på Vedum kök och bad information om att företaget lägger ett varsel om 100 medarbetare. Varslet berör 45 personer på tjänstemannasidan och 55 personer i produktionen. Totalt har Vedum kök och bad 470 anställda.

Det är den rådande omvärldssituationen som tvingar köks- och badrumstillverkaren att agera. Det säger Magnus Efraimsson, som är vd på företaget.

– Den höga inflationen med allt högre bostadsräntor har gjort att bostadsbyggandet bromsat in kraftigt. De stora bostadsbyggarna har minskat på sina igångsättningar och det gäller även våra kunder på hussidan. Vi som tillverkar inredning kommer in i ett sent skede, men vi har märkt att orderstocken har fallit den senaste tiden. Inte minst efter semestern då beläggningen har varit betydligt mindre, säger Magnus Efraimsson.

Han fortsätter:

– Vi har inte sett en liknande nedgång sedan 2008. Jag skulle nog vilja säga att den här tiden är än svårare att hantera. Räntorna kommer troligtvis att ligga kvar på höga nivåer en lång tid framåt och det finns en överhängande risk att vi blir drabbade under en längre period.

På måndag inleds förhandlingar med de fackliga organisationerna. Varslet berör även personal på företagets utställningar i Göteborg, Malmö, Stockholm, Uppsala och Linköping.

– Stora delar av personalen har fått reda på varslet och de är förstås väldigt ledsna. Även jag känner stor ledsamhet att behöva ta det här beslutet. Jag har full förståelse för att detta skapar stor oro i organisationen, säger Magnus Efraimsson.

Vedum är ett familjeägt bolag som har haft fabriken i tätorten med samma namn sedan 1919. Bolaget ägs i dag av bröderna Magnus och Niklas Efraimsson.

Bolaget omsatte i fjol cirka 890 miljoner kronor och gjorde en vinst på knappa 40 miljoner kronor.

Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

ArbeteGöteborgLinköpingUppsägningarVarselVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.