Hoppa till huvudinnehållet

Efter storvarslet i Vedum – facken reagerar starkt: ”Som att ens familj bryts loss”

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Fredrik Pettersson och Tobias Hedvall från GS-facket, Anders Grahn och Anders Franzén från Ledarna och Sandra Stridh och Jeanette Johansson från Unionen berättar att varselbeskedet väckt mycket oro.
Fredrik Pettersson och Tobias Hedvall från GS-facket, Anders Grahn och Anders Franzén från Ledarna och Sandra Stridh och Jeanette Johansson från Unionen berättar att varselbeskedet väckt mycket oro. Foto: Thomas Kühnel

Vedum kök och bads varsel var visserligen inte oväntat, men det blev ändå chockartat för de anställda.

– Det här blir som att en del av ens familj bryts loss och försvinner, säger Anders Grahn som representerar fackförbundet Ledarna i förhandlingsdelegationen.

– Det är jättetungt, sorgligt och mycket oroligt.

Både Anders och hans fackliga kollegor i de fackliga organisationer som berörs berättar att informationen om att 100 anställda varslas om uppsägning på Vedum kök och bad har väckt mycket känslor.

Vedum kök och bad varslar 100 anställda om uppsägning: ”Personalen är ledsna förstås”

Att byggbranschen tvärnitat har visserligen inte undgått någon, allra minst dem som jobbar med att tillverka komponenter till byggena. Men det hindrar inte att beskedet var tungt när det kom.

– Storleken på varslet var nog en chock för många anställda, säger Sandra Stridh som är klubbordförande för Unionen.

De 100 personer som varslats motsvarar drygt 20 procent av företagets anställda.

– Vi har ju vetat om hur läget är för byggbranschen, vi läser ju nyheterna. Men när verkligheten kommer ikapp, så blir det ändå en annan sak. Folk är oroliga och ledsna, någon har varit arg, säger Tobias Hedvall, klubbordförande för GS-Facket som organiserar produktionspersonal på företaget.

Tobias Hedvall och Fredrik Pettersson förklarar att arbetsmarknaden just nu är kärv för medlemmarna.
Tobias Hedvall och Fredrik Pettersson förklarar att arbetsmarknaden just nu är kärv för medlemmarna. Foto: Thomas Kühnel

Bland medlemmarna finns självklart de som har hus och lån och kämpar med stigande räntor och priser.

– Det finns också många unga bland de nyanställda, bland annat de som börjat direkt efter skolan och som kanske inte kvalificerat sig för a-kassa, förklarar Tobias vidare.

Ännu så länge kan vare sig arbetsgivaren eller facken svara på frågor om exakt hur många och vilka som slutligen kommer att bli av med jobbet. De förhandlingarna återstår nämligen.

– Vi kan ju hoppas att det blir färre än de som varslats, men innan vi kan säga något om det måste vi ta del av de siffror och den organisationsplan som arbetsgivaren har för framtiden, säger Tobias Hedvall.

För GS-fackets medlemmar är arbetsmarknaden dock trög just nu. De jobbar ofta på företag som är underleverantörer till byggbranschen.

– Våra företag tillverkar saker som köksutrustning, fönster och limträbalkar, konstaterar Tobias Hedvall.

Sandra Stridh, ordförande för Unionen, tror att storleken på varslet var en chock för medlemmarna. Här tillsammans med Jeanette Johansson vice ordförande i Unionen.
Sandra Stridh, ordförande för Unionen, tror att storleken på varslet var en chock för medlemmarna. Här tillsammans med Jeanette Johansson vice ordförande i Unionen. Foto: Thomas Kühnel

Den hjälp som de som slutligen blir uppsagda kan få regleras till stor del av trygghetsavtal. Insatserna kan handla om att kartlägga kompetens i form av utbildning erfarenhet och intressen för att hitta en väg till ett nytt jobb.

Men förutom den ekonomiska oron finns innebär en uppsägning också att man blir av med arbetskamrater och tillhörighet. Vedum kök och bad är ett familjeföretag och de fackliga representanterna vittnar alla om att det finns en särskild anda som genomsyrar hela verksamheten. Att bli av med arbetskamrater är tungt.

– Det här blir som att del av ens familj bryts loss och försvinner, säger Anders Grahn.

Tobias Hedvall påpekar att även de som får vara kvar påverkas.

– De som blir uppsagda förlorar sina arbetskamrater och de som jobbar kvar förlorar också några av sina.

Anders Grahn och Anders Franzén från Ledarna. Anders Franzén framhåller att det trots allt finns en framtidstro på företaget.
Anders Grahn och Anders Franzén från Ledarna. Anders Franzén framhåller att det trots allt finns en framtidstro på företaget. Foto: Thomas Kühnel

Anders Franzén från Ledarna framhåller dock att det trots dagens tunga situation så finns det någonstans ändå en framtidstro. Nedgången beror på saker som inträffat den senaste tiden och som man inte kan påverka, som kraftiga ränteuppgångar, prisökningar och en osäkerhet som gör att byggare tvekar att sätta spaden i jorden. Men Vedum Kök och Bad är i grunden en stark aktör på marknaden.

– I grunden finns det en bostadsbrist och det kommer att vända. Vi vet bara inte om det kommer att ta tre månader eller tre år, men vi kommer att stå rustade den dagen.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareFackföreningarUnionenUppsägningarVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.