Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:

En person misstänks ha omkommit i en villabrand i Surahammar.

Fler än 70 människor saknas fortfarande efter en båtolycka i Nigeria.

Det har varit en lugn natt i Skaraborg.

Sverige

Polisen misstänker att en person har omkommit i en villabrand i Surahammar under måndagskvällen. Larmet om en fullt utvecklad villabrand kom vid 18.30-tiden. Det var till en början oklart om någon skadats i branden, men polisen befarar nu att husets ägare befann sig i bostaden när branden började och inte kunde ta sig ut. En förundersökning om mordbrand har inletts eftersom brandorsaken är okänd, skriver polisen på sin hemsida. Brandplatsen är avspärrad i väntan på teknisk undersökning. (TT)

Kraftigt snöfall har orsakat totalstopp och kilometerlånga köer på E18 vid riksgränsen mot Norge. Fyrhjulingar med frivilliga har undsatt insnöade bilister med mat och filtar, rapporterar norska VG.

– Vi ska hjälpa de som eventuellt sitter fast i personbilar, ingen kommer att frysa ihjäl i Ørje, sade Svein Walle vid det östra norska polisdistriktet till VG vid 21-tiden på måndagskvällen.

Ørje är det första samhälle man kommer till om man följer E18 genom Årjängs kommun till Norge. Stillastående långtradare med sommardäck blockerar vägen till Värmland, skriver VG.

Frivilliga från Röda Korset och Norsk Folkehjelp har under natten undsatt insnöade med förnödenheter som mat, vatten och filtar.

På den svenska sidan har E18 stängts av från riksgränsen vid Stocketjärn i båda riktningarna på grund av stillastående lastbilar, skriver Trafikverket på sin hemsida. Vägen beräknas öppnas vid åttatiden tisdag morgon. (TT)

Olja från den grundstötta färjan Marco Polo i Pukaviksbukten i Blekinge nådde Karlshamn på måndagskvällen. Mer olja väntas nå kusterna under natten. Under eftermiddagen luktade det olja i området kring Sternö, nära Karlshamnsverket.

”Räddningstjänst kunde under kvällen konstatera att olja har nått Sternö”, skriver kommunen på sin sajt på kvällen.

Stränder i området har under dagen skyddats med strandduk, som ska fånga upp oljan och underlätta saneringen av området, enligt kommunen. Länsor har även lagts ut på strategiska platser längs kusten för att hindra att oljan når land. Privatpersoner uppmanas hålla sig borta från drabbade områden. (TT)

Världen

Räddningsarbetare i Nigeria letar efter fler än 70 människor som saknas efter en båtolycka i en flod i de östra delarna av landet i helgen. Fler än 100 personer, bland dem barn, uppges ha varit ombord på båten som kapsejsade i lördags. 18 personer rapporteras döda efter olyckan. 14 passagerare har kunnat räddas. Sökinsatsen i floden pågår fortfarande. Båtolyckor i Nigeria är inte ovanliga. Tidigare i oktober befaras 40 saknade personer ha drunknat efter en båtolycka i norra Nigeria. (TT)

Att snabbt få till ett eldupphör i kriget mellan Israel och Hamas är en fråga om liv eller död för miljoner palestinier, enligt FN:s organ för stöd till palestinska flyktingar (UNWRA).

– Jag har sagt det många gånger tidigare, och jag säger det igen: Det finns ingen säker plats i Gaza.

Det sade sade UNWRA:s kommissionär och chef Philippe Lazzarini i en dragning för FN:s säkerhetsråd om läget i Gaza efter Hamas attack på Israel den 7 oktober och Israels svar på den.

Lazzarini varnar för att UNWRA, efter att ha fått lager i Gaza plundrade i den anarki som uppstått i och med kriget, snart kan tvingas avbryta arbetet på plats. Lazzarini hävdar att ett elduppör, på humanitär grund, måste till för att få in hjälp och förnödenheter till civila palestinier. Många som tog ordet vid säkerhetsrådets möte fördömde Hamas attacker på Israel och krävde att gisslan som tagits släpps. Men många lyfte också fram Israels ansvar att följa internationell rätt och skydda civila.

USA:s FN-ambassdör Linda Thomas Greenfield sade:

– Det faktum att Hamas agerar i civila områden innebär en extra utmaning för Israel men det minskar inte Israels ansvar att göra skillnad på terrorister och civila. (TT)

Den utdragna bilarbetarstrejken i USA verkar, till slut, vara över. Även de strejkande på General Motors går tillbaka till jobbet sedan facket UAW och företaget nått ett preliminärt avtal.

– Jag tycker att det är mycket bra, kommenterar USA:s president Joe Biden uppgörelsen, enligt amerikanska medier.

Biden visade under strejken sitt stöd för facket genom att ställa sig bland strejkande arbetare som agerade strejkvakter vid en GM-fabrik i en Detroit-förort, ett historiskt agerande av en president.

Facket bekräftar i ett pressmeddelande att de har ett förslag till avtal överenskommet med GM. Den senaste veckan har UAW gjort upp preliminärt med de två andra biljättarna, Ford och Stellantis och de strejkande medlemmarna där har återgått till jobbet. Enligt facket innebär avtalen en lönehöjning på totalt 25 procent under perioden samt en rad andra förbättringar. (TT)

Skådespelaren Matthew Perrys kollegor i tv-serien ”Vänner” är ”fullständigt förkrossade över förlusten”. Det säger de i ett gemensamt uttalande till People efter att Perry hittades död i sitt hem natten till söndag.

”Vi är en familj. Det finns så mycket att säga, men just nu kommer vi att ta en stund för att sörja och bearbeta denna outgrundliga förlust”, fortsätter uttalandet som är signerat av Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc och David Schwimmer.

Vidare skriver de att de kommer att öppna sig mer om det hela när de är redo.

”Nu är våra tankar och vår kärlek hos Mattys familj, hans vänner och alla som älskade honom runt om i världen.”

Polisen utreder dödsorsaken som ännu är okänd, men det finns ingen misstanke om brott. Matthew Perry blev 54 år. (TT)

Artikeltaggar

BränderDavid SchwimmerFNGazaHamasIsraelJennifer AnistonJoe BidenMatt LeBlancMatthew PerryNigeriaOlyckorOlyckor och katastroferStrejkerSurahammars IFSvenska Röda KorsetTrafikTrafikverket

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.