Hoppa till huvudinnehållet

Överskott i sikte för Skara kommun – trots tuffa tider: ”E20 blev billigare”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Ylva Pettersson (M) och Gunilla Druve Jansson (C) ser ett överskott för Skara kommun komma vid årets slut.
Ylva Pettersson (M) och Gunilla Druve Jansson (C) ser ett överskott för Skara kommun komma vid årets slut. Foto: Elin Andersson

En del kommunala verksamheter har det tufft ekonomiskt.

Andra drar in pengar så att det ändå ser ut att bli ett plusresultat vid årets slut.

– Just nu har vi en tuff tid ekonomiskt, med inflation och höga räntor. Men vi har en fortsatt stark arbetsmarknad för fler har jobb nu än för ett år sedan, menade kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C) på måndagskvällens fullmäktige.

Trots tuffa tider ser det ut att bli ett plusresultat för Skara kommuns sammantagna ekonomi. Delårsrapport för tiden från första januari till sista augusti 2023 har lämnats till kommunfullmäktige. Det är den ekonomiska prognosen för Skara kommunkoncern. Det innebär att ekonomin för samtliga nämnders verksamhet och de kommunalt ägda bolagen vägs samman.

För den delen av året redovisar Skara kommun ett resultat på i det närmaste 71 miljoner kronor, nämligen 70,9 miljoner. Skara Energi AB redovisar ett resultat på nästan 25 miljoner och Centrumbostäder i Skara AB redovisar ett resultat på över 6 miljoner.

Kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C) i Skaras kommunfullmäktige.
Kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C) i Skaras kommunfullmäktige. Foto: Elin Andersson

Nämnder minus, bolag plus

När året är slut räknar kommunen med att ha cirka 26 miljoner kvar. Bland annat kommer kommunens semesterlöneskuld öka fram till kommande årsskifte, och man har räknat av de högre kostnader som brukar uppstå under årets slut.

– Just nu har vi en tuff tid ekonomiskt, med inflation och höga räntor. Men vi har en fortsatt stark arbetsmarknad för fler har jobb nu än för ett år sedan. Om vi bara haft nämnderna hade vi gått minus, och nu jobbar alla nämnder med åtgärdsplaner, menade kommunalråd Gunilla Druve Jansson (C) på måndagskvällens fullmäktige.

En enskilt stor påverkan på det ekonomiska resultatet är att utbyggnaden av E20, som Skara kommun är med och delfinansierar, blir 19,1 miljoner kronor billigare.

– Vi har lägre kostnad för medfinansiering av E20 och med detta är vår avsättning för E20 69 miljoner kronor totalt. Det är nu avslutat, menar Druve Jansson.

Oppositionsråd Ylva Pettersson (M) i talarstolen i fullmäktige i Skara.
Oppositionsråd Ylva Pettersson (M) i talarstolen i fullmäktige i Skara. Foto: Elin Andersson

”Inte återkomma”

Oppositionsråd Ylva Pettersson (M) kände sig också nöjd men påpekade att överskottet delvis är en tillfällighet.

– Nästan hela pluset är E20-pengar, och det är inget som kommer återkomma. Jag känner en oro för framtiden, men samtidigt känner jag trygghet för vi har alltid löst ut allt sådant förut, sade hon och hänvisade till en under flertalet år stabil ekonomi för Skara kommun.

Spenderbyxorna är på

I år är också spenderbyxorna på, då investeringar enligt prognos förväntas uppgå till cirka 227 miljoner under 2023. Där är det främst investeringar i Teglagården (95 miljoner i år), förskola Marieberg (36 miljoner) och Vilan etapp 5 på 18 millar.

– Vi har haft en investeringstung period. Nu har vi samlade lån på 943,5 miljoner kronor. Det behöver plana ut, sade kommunalrådet vilket bör betyda att det inte bör lånas så mycket mer de kommande åren.

Läs också

Artikeltaggar

CenterpartietE20EkonomiGunilla Druve JanssonInflationInvesteringarKommunfullmäktigeModeraternaNämnderSkaraSkara kommunTeglagårdenYlva Pettersson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.