Hoppa till huvudinnehållet

Klinik drabbades av branden – nu söker de tillfälliga lokaler: ”Det här känns tungt”

Publicerad:
Att se sig om i de skadade lokalerna känns tungt förklarar Aneliya och Martin Asapurova.
Att se sig om i de skadade lokalerna känns tungt förklarar Aneliya och Martin Asapurova. Foto: Mats Rosqvist

Helgens brand i Vedum får konsekvenser både för Vedumsbor och andra.

I huset fanns nämligen Vedums tandvård och innehavarna söker nu med ljus och lykta efter en tillfällig lokal för att kunna fortsätta sin verksamhet.

Vedums tandvård drivs av Martin och Aneliya Asparusova. Under måndagseftermiddagen fick paret för första gången komma in i sina lokaler efter branden.

– Det här känns tungt, förklarar Aneliya efter att ha sett utrymmena från insidan.

Martin tog över mottagningen 2015. Två år senare började Aneliya i verksamheten. Dessutom har man två tandhygienister och tre tandsköterskor anställda, varav en är helt nyanställd. Även om familjen Asparusova bor i Göteborg trivs de med att jobba i Vedum.

– Det här företaget handlar om mer än att tjäna pengar. Vi har fått så fina relationer med vedumsborna, förklarar Aneliya.

Larmet om  branden i Vedum inkom till SOS klockan 02.42 under natten till söndagen. Väl framme bekräftades det att det rörde sig om en fullt utvecklad brand i huset. Den delen som inrymmer tandvårdskliniken blev inte förstörd av lågor, men är både vatten och rökskadad.
Larmet om branden i Vedum inkom till SOS klockan 02.42 under natten till söndagen. Väl framme bekräftades det att det rörde sig om en fullt utvecklad brand i huset. Den delen som inrymmer tandvårdskliniken blev inte förstörd av lågor, men är både vatten och rökskadad. Foto: Torbjörn Axelsson

– De brukar alltid fråga oss när vi ska flytta hit, fyller Martin i.

Den här veckan skulle bli speciell för familjen.

– Det var meningen att min far som är på besök skulle få komma hit den här veckan och att vi skulle se över hans tänder. Och vår son som är fem tyckte att det var så länge sedan han var här så han ville också komma hit, berättar Aniyela.

Istället får man nu snabbt försöka hitta ett sätt att fortsätta sin verksamhet.

Visserligen hade själva branden aldrig tagit sig in i lokalerna och behandlingsrummen ser vid en första anblick oskadda ut. Men fläckar i taket avslöjar att vatten från släckningen har trängt in. Sot på golven och en tydlig lukt av rök skvallrar om att det kommer att krävas sanering innan man kan ta lokalerna i bruk igen. Visserligen har försäkringsbolaget inte sagt sitt ännu, men förhoppningarna om att snabbt komma igång i samma lokaler igen är inte stora.

– Vi är fullbokade året ut och vi har inga lokaler och kan inte bedriva verksamhet, konstaterar Martin.

Datorn i behandlingsrummet står på. Innan försäkringsbolagets representanter är klara får Aneliya och Martin inte röra något.
Datorn i behandlingsrummet står på. Innan försäkringsbolagets representanter är klara får Aneliya och Martin inte röra något. Foto: Mats Rosqvist

Vedums tandvård har 1500-1600 patienter listade och upptagningsområdet omfattar inte bara Vedum.

– Vi har patienter från Herrljunga, Nossebro och Vara, till och med några från Lidköping och ett par från Göteborg åker också hit, berättar Martin.

Nu handlar det om att försöka få tag i en tillfällig lokal så att de kan fortsätta att ta emot patienter. De akuta besvären kommer patienterna visserligen kunna få hjälp med av kollegor. Men undersökningar och planerade åtgärder riskerar att hamna i kläm.

– Och för patienterna handlar det också om karenstider för högkostnadsskydd. Försäkringskassan tar inte hänsyn till dröjsmål av sådana här anledningar, förklarar Martin.

Att kunna behålla personalen är också viktigt för att kunna driva verksamheten vidare. Det är också en anledning till att Martin och Aneliya vill komma igång igen så snart de kan.

Fläcken i taket vittnar om vattenskador.
Fläcken i taket vittnar om vattenskador. Foto: Mats Rosqvist

– Jag har redan börjat kontakta kollegor som inte finns alltför långt bort och höra om de har eventuellt har ett rum ledigt, alternativt om det finns någon som inte är fullt aktiv, säger Martin.

Även om de kommer kunna ta med sig en stor del av utrustningen går det inte att bara ställa in en tandläkarstol i ett rum och sätta igång. Utrustningen kräver inte bara el och vatten utan också en kompressor och en sugmotor med ledningar, med mera.

– Det är inte bara att ställa in en tandläkarstol och tuta och köra, säger Martin.

De är dock beslutna om att hitta ett sätt att fortsätta..

– Jag är inte den som sitter och rullar tummarna, jag vill få till en lösning, säger Martin Asparusova.

LÄS MER:

Tandläkarklinik stänger efter branden – hund används vid spårsökning

Artikeltaggar

BränderFörsäkringskassanOlyckor och katastroferTandvårdVattenskadaVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.