Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Nu blir Essunga kommun solfattigare

Publicerad:
Monica Ljungsberg Andersson, Stranden i Nossebro tvingas lägga ned sin verksamhet
Monica Ljungsberg Andersson, Stranden i Nossebro tvingas lägga ned sin verksamhet Foto: Victoria Svärd Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den sista november går solen ner över Stranden i Nossebro. Hyreskontraktet har, efter nästan 20 år, blivit uppsagt och man har inte någonstans att ta vägen med friskvårdsföretaget, utan tvingas således lägga ned hela verksamheten.

Sedan första telefonsamtalet om uppsägningen har ägaren ställt frågan ”Vem har fattat beslutet och när”? Nu, drygt 11 månader efter uppsägningen, är det fortfarande ingen som erkänt vilka som fattat beslutet. Den f d socialchefen bedyrade att han, eller den sociala sektorn, inte hade något med det hela att göra. Kommundirektörens uttalande i pressen om att det räckte med den information som ägaren fått, och att hon inte behövde veta mer, och att vem som fattat beslutet är ointressant, väcker ju bara ännu fler frågor.

För ett tag sedan fick ägaren dock fram ett dokument, som visar beslutet, och vilka som fattat detta. Det är ett styrelseprotokoll från augusti 2022. Närvarande på mötet var bl. a representanter från Essunga kommun, såsom kommunalråd (ordförande), kommundirektör, socialchef, enhetschef hälso- och sjukvård på äldreboendet och representanter från Riksbyggen, samt Essunga Bostäders Vd under "Övriga”. Men då de konfronterades med dessa uppgifter, kom någon inte ihåg och andra nekade till att man över huvud tagit varit med på mötet.

Under en punkt i protokollet står det att tillträde till Strandens lokaler var svårt vid yttre takrenovering, då takfönstren skulle sättas igen. Ljusanläggningen var i vägen, och att ägaren ville ha ersättning för detta arbete. Något som var helt taget ur luften. Därefter stod det, att kommunen har behov av lokaler och att man beslutade att kommunen skulle säga upp hyreskontraktet.

Är det Riksbyggens åsikter som påverkat beslutet om uppsägningen, och varför kunde man inte meddelat ägaren beslutet direkt efter att detta hade fattats, utan först i början av november? Att inte ha tagit initiativ till en enda dialog för att tala om hur saker och ting låg till, varken före eller efter uppsägningen, tycker jag tyder på nonchalans och att allt inte står rätt till. Är detta ett bra sätt att skapa en god relation mellan Essunga kommun och dess företagare?

Det är väl för mycket att hoppas på, att kommunens ”starke man”, politiker och tjänstemän i "hemlighuset”, skall släppa på prestigen och ändra sig. Man borde vara stolt över, en sådan här fantastisk anläggning i kommunen. Jag, och väldigt många andra, har helt tappat förtroendet för Essungas kommunledning.

En besviken kommuninvånare

Artikeltaggar

ArbeteEssungaEssunga BostäderEssunga kommunMotion och hälsaNossebroRiksbyggenUppsägningar