Hoppa till huvudinnehållet

Dödades med över tio knivhugg – ung man hävdar nödvärn: ”Svartnade för mig”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
En man i 20-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för att ha mördat en man på en gård i Götene kommun i våras.
En man i 20-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för att ha mördat en man på en gård i Götene kommun i våras. Foto: Thomas Kühnel

Kvällen den 13 maj ringer en Götenebo SOS Alarm om ett pågående inbrott. Samtalet bryts men kort efter ringer samma person igen, han upplevs hysterisk och uppger att han precis dödat en person, en bekant.

När polisen anländer till platsen anträffas en avliden man med över tio knivhugg i kroppen.

Nu åtalas en man i 20-årsåldern vid Skaraborgs tingsrätt för mord.

Cirka sex månader har passerat sedan polisen larmades till en gård i Götene kommun och anträffade en avliden man i 55-årsåldern med flertalet knivskador på kroppen. Även en kvinna samt en man i 20-årsåldern befann sig på adressen, och den unge mannen greps misstänkt för att ha orsakat den äldre mannens död.

De är samtliga bekanta med varandra.

”XXX (den misstänkte mannen, reds anm) har berövat AAA (brottsoffret, reds anm) livet genom att tilldela honom ett flertal knivhugg mot bröstkorgen, magen, ryggen, armen och axeln”, skriver vice chefsåklagare Jenny Karlsson i ansvarsyrkandet som lämnats in till Skaraborgs tingsrätt.

Skjortan brottsoffret bar vid det misstänkta mordet.
Skjortan brottsoffret bar vid det misstänkta mordet. Foto: Polisen

Larmade polisen

Det var den misstänkte mannen som larmade polisen. Först ringde han om ett pågående inbrott, men samtalet bröts. Minuter senare ringde mannen igen och upplevdes enligt larmoperatören hysterisk. Han säger också att han har dödat en person, en bekant.

Den unge mannen vidgår händelseförloppet men förnekar brott. Han har under förundersökningen hävdat nödvärn. Däremot har hans uppgifter om händelseförloppet ändrats under utredningen.

Initialt påstod han att brottsoffret burit en kofot samt en kniv och kniven använts i tumultet. Senare ändrar han sig och menar att han själv hämtat en kniv, men att huggen skett utanför byggnaden.

Dock anträffas brottsoffrets blod inne på ett draperi som hänger i hallen.

”Enligt poliser så delade jag ut ett hugg här men jag minns inte så, antagligen så då”, säger den unga mannen i samband med en rekonstruktion på brottsplatsen.

Götenebon påstår att han inte minns hela händelseförloppet.

”Jag fick sån panik jag minns ju inte så mycket om själva händelsen där, det svartna för mig typ så här, ja svartna kan man säga”, säger han.

Ett blodigt och skadat draperi hängde i hallen i huset.
Ett blodigt och skadat draperi hängde i hallen i huset. Foto: Polisen

Över tio knivhugg

Den avlidna mannen anträffas på gräsmattan utanför huset med över tio knivhugg i kroppen. Enligt den misstänkte högg han mannen upp till totalt fem gånger innan han slängde kniven bakom byggnaden.

”Min avsikt var inte att ta ihjäl han, min avsikt var inte att döda han”, säger mannen i förhör.

Enligt mannen ska brottsoffret ha släppt kofoten vid sin sida när han låg på marken, men en kofot hittades sedermera på andra sidan huset.

”Hur kan det vara möjligt när jag såg den där?”, frågar sig den unga mannen i förhör.

Nu åtalas Götenebon för mord.

Dessutom åtalas han för ringa narkotikabrott efter att polisen anträffat cannabis i bostaden samt misshandel efter incident i Töreboda i slutet av november förra året.

Mannen förnekar samtliga brott.

En kniv anträffades på baksidan av huset, men varken dna eller fingeravtryck har kunnat fastställas.
En kniv anträffades på baksidan av huset, men varken dna eller fingeravtryck har kunnat fastställas. Foto: Polisen

Läs också

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättGöteneMordNödvärnSkaraborgs tingsrättÅtal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.