Hoppa till huvudinnehållet

Känslor och psykisk hälsa på schemat: ”Viktigt att vuxna tar ansvar”

Publicerad:
Läraren Theres Wiklund och eleverna Stina Larsson och Alice Lundgren tycker att det är viktigt att prata om känslor och hur man mår i skolan.
Läraren Theres Wiklund och eleverna Stina Larsson och Alice Lundgren tycker att det är viktigt att prata om känslor och hur man mår i skolan. Foto: Åsa Mwansa

På Lagmansgymnasiet läser elever just nu Depphjärnan av Anders Hansen. Efter varje avsnitt får de svara på några frågor.

– Vi märker att eleverna svarar mer utförligt när de får skriva än när vi diskuterar, säger läraren Theres Wiklund.

Allt fler unga mår psykiskt dåligt och det är något som Theres Wiklund menar att de jobbar mycket med på skolan. Hon är lärare på individuella programmet.

– Det är inte så för alla elever, men många vill inte gärna diskutera i grupp om saker som är svårt att sätta ord på, som till exempel känslor. Det kan vara svårt att skriva också, men jag som lärare ser att det är jättekloka svar vi får in, säger hon.

Eleverna Stina Larsson och Alice Lundgren håller med. De vill visserligen hellre prata, allra helst i en mindre grupp med personer de känner sig trygga med. Men de tycker att det är bra att lyfta frågor om hur man mår och då är boken bra att ha som utgångspunkt.

– Den förklarar mycket om hur ungdomar fungerar och hur de tänker, vad känslor är och så, säger Stina.

Hon har svårt att relatera till vissa exempel i boken men har många tankar som hon gärna diskuterar. Även Alice tycker att det är viktiga ämnen att prata om.

– Det är inte så många som pratar om hur man mår direkt. Då kan man berätta, och höra andra berätta. Man kanske känner igen sig och kan prata om det mer, säger Alice.

Båda tycker att vuxna borde ta sig mer tid att lyssna på och bemöta barn och ungdomar.

– Föräldrarna ska vara förebilder, men vissa kan ju inte ta det ansvaret, de beter sig som tonåringar. Man borde inte skaffa barn om man inte kan ta hand om dem, säger Stina.

Även lärare har ett ansvar att möta eleverna menar Theres. Hon tror också att sociala medier spelar roll för hur unga ser sig själva och hur de mår.

Förutom att läsa Depphjärnan har eleverna haft en workshop med representanter från Ungas psykiska hälsa, UPH, som är ett tilläggsuppdrag kopplad till särskilda vårdcentraler. Närmsta UPH för barn- och ungdomar i Vara kommun är Guldvingens vårdcentral i Lidköping. De har som uppdrag att behandla barn och ungdomar mellan 6-17 år med psykisk ohälsa. Deras arbete är ett komplement till vårdcentralerna och de erbjuder olika former av behandlingar. Familjer kan vända sig till dem direkt för att få stöd

I februari kommer skolan också ha en vecka som handlar om sex och samlevnad.

– Då kommer man också in på tankar om hur man mår, vad som är okej och inte. Så jag tycker att vi jobbar ganska mycket med frågor om mående här. Vi som vuxna har dessutom så mycket klokskap att lära oss av eleverna, säger Theres Wiklund.

Artikeltaggar

Anders HansenLagmansgymnasietLärareMänskligtPsykisk ohälsaSkolorSociala medierUPHVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.