Hoppa till huvudinnehållet

Lucia hägrar - snart startar träningen: ”Intresset är redan stort”

Publicerad:
Emma Hultqvist, ungdomscoach, Inger Nordström, kulturansvarig, och Karin Helgesson, kantor på Grästorps pastorat, ser fram emot årets luciafirande.
Emma Hultqvist, ungdomscoach, Inger Nordström, kulturansvarig, och Karin Helgesson, kantor på Grästorps pastorat, ser fram emot årets luciafirande. Foto: Emma Hurtig

Luciamorgon.

Det är tidigt, som mörkast ute. Nervositeten kittlar lite i magen. På brickan ligger pepparkakor, lussekatter. Ett stearinljus brinner.

Och så börjar det:

– Natten går tunga fjät ...

Många känner nog igen känslan.

Snart är det dags igen.

Förberedelserna inför årets stora luciatåg har just startat och det är hög tid att anmäla sig om man vill vara med.

Luciadagen kan kännas ljusår bort, men för att få en maffig luciakonsert krävs träning.

En maffig konsert, eller faktiskt två, är vad som kommer att hållas i Grästorps kyrka på luciakvällen. Direkt efter höstlovet drar övningarna i gång.

För andra året i rad är det kulturskolan, ungdomsverksamheten 0514 och Grästorps pastorat som tillsammans håller i trådarna.

– Tidigare arrangerade Lions club luciafirandena. När de lade ner landade luciafirandet till slut hos oss, berättar Inger Nordström, kulturansvarig på Grästorps kommun.

Kandidater ej poppis

Konceptet på luciafirandet har sedan dess ändrats rejält. Tidigare år har ett antal frivilliga tjejer från åttan och nian valts ut till luciakandidater. Bland dessa har sedan en kandidat röstats eller lottats fram till att vara Grästorps lucia. Det kommer inte att ske i år.

– Vi har kommit ifrån det här med kandidater, sådant är inte poppis bland tjejer längre, säger Inger.

I stället har man valt att avdramatisera det hela. Nu erbjuds därför elever från årskurs sju och uppåt att vara med i Grästorps luciatåg. Bland dessa kommer Inger luciakumpanerna Emma Hultqvist från 0514 och Karin Helgesson, kantor på Grästorps pastorat, att välja ut en lämplig lucia.

– Vi kommer att välja någon av de äldre, på så sätt får de yngre något att längta efter till kommande år, säger Emma Hultqvist.

Inga företagsbesök

För att vara med i luciatåget behöver man inte vara en erfaren sångfågel, personer som inte sjungit tidigare kan vara med. Och fokus på att ha kul är stort.

– Vi har roligt. Många av de som var med i fjol vill vara med i år igen, så intresset är redan stort, säger Inger.

Till skillnad från när Lions arrangerade evenemanget kommer inga företags- eller äldreboendebesök att anordnas.

– Vi kan inte ta över den traditionen, det blir så bökigt eftersom vi kommer att bli så många i luciatåget, säger Inger.

Emma fyller i:

– Det blir dessutom en stor press på ungdomarna, och då vill de inte vara med.

Traditionella bitar

I stället för företagsbesök blir det konserter i Grästorps kyrka på luciakvällen, två på rad eftersom det förra året var fullt till brädden på den enda konserten som då hölls.

Förutom luciatågsmedlemmarna kommer kulturskolan att medverka med solister. Cantatonkören är också de på plats och sjunger med i de välkända melodierna.

– Det blir de gamla traditionella låtarna som man känner igen, kanske med något nytt inslag, säger Karin Helgesson.

Artikeltaggar

CantatonkörenGrästorpGrästorps kommunGrästorps kommun (org)Grästorps kyrkaGrästorps pastoratInger NordströmKarin HelgessonKonserterLionsLuciaMusikNöje/KulturUngdomsverksamheten 0514

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.