Hoppa till huvudinnehållet

Armen slets av i svarven – Kent-Olof efter olyckan på jobbet: ”Har ett bra liv nu”

Publicerad:
Cecilia Isberg
cecilia.isberg@nlt.se
Kent-Olof Kahlin har flera armproteser. Med gripklon kan han lyfta nästan hur tungt som helst.
Kent-Olof Kahlin har flera armproteser. Med gripklon kan han lyfta nästan hur tungt som helst. Foto: Thomas Kühnel

Ett litet misstag på jobbet och armen slets av i svarven.

Det har tagit många år för Kent-Olof Kahlin att acceptera och hitta ett nytt liv som enarmad.

– Det är klart det finns mycket ångrar kring det som hände, men nu har jag ett bra liv, säger Grästorpsbon.

Det var tre dagar före jul. Kent-Olof, som jobbade som montör på Scandia Elevator i Arentorp, höll på med några axlar, men lagren gick inte att få på för de var någon millimeter för stora.

– Så jag skulle bara använda svarven för att ta bort lite på lagren. Det var inte ens min vanliga arbetsuppgift även om jag kan svarva, berättar Kent-Olof.

När han svarvade lagret använde han en smärgelduk. Och plötsligt fastnade smärgelduken i svarven och drogs upp. Kent-Olofs arm följde med.

– Jag minns inte exakt, men jag måste ha virat duken runt fingrar på något sätt, för annars hade jag ju bara tappat den, säger Kent-Olof.

Allt gick väldigt fort, Kent-Olof hann tänka att han var illa ute, men plötsligt hördes en skarp smäll och han trillade ned på golvet.

– Jag kände ingenting, och min första tanke var att jag hade kommit loss. Men sedan tittade jag upp och såg att armen satt kvar i svarven, berättar Kent-Olof.

Kent-Olof Kahlin fastnade med armen i svarven på arbetet, så hela armen slets av.
Kent-Olof Kahlin fastnade med armen i svarven på arbetet, så hela armen slets av. Foto: Thomas Kühnel

För illa tilltygad

Kent-Olof som var ensam i lokalen kom upp på fötter och tog sin in i den angränsade byggnaden för att hämta hjälp och säga att han behövde en ambulans. Med hjälp av kolleger fick han lägga sig på golvet, armen snördes åt med en livrem och en ambulanshelikopter tillkallades.

– Först då, när jag låg där på golvet kom smärtan. Och det var fruktansvärt. Jag minns att jag önskade att jag skulle svimma så att smärtan försvann, berättar Kent-Olof.

I ambulanshelikoptern fick han morfin mot smärtan, och armen togs loss från svarven, packades in med is och togs med till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i hopp om att kirurgerna skulle kunna sätta tillbaka armen.

Men efter 13 timmars operation tvingades läkarna ge upp. Den avslitna armen var alltför söndertrasad.

Och med tiden började Kent-Olof inse att hela hans liv hade förändrats. Att många av de saker han hittills hade gjort och intresserat sig för inte skulle vara möjliga med bara en arm.

– Jag hade köpt en mc och kört ett par säsonger och var med i mopedföreningen här i Grästorp. Mer och mer gick det upp för mig att det var mycket jag inte skulle kunna göra längre, och jag började må riktigt dåligt psykiskt.

Sjukersättning en vändpunkt

Omställningen till ett liv med en arm var inte lätt, och även om Kent-Olof efter något år fick en protes så kände han sig fortfarande begränsad. Han har alltid varit väldigt aktiv och att lära sig snickra, byta grejor på bilen eller traktorn eller fixa saker i största allmänhet med en klumpig protes var frustrerande, tidskrävande och jobbigt. Han mådde dåligt av hela situationen och fick psykologhjälp.

Ovanpå det sjukskrevs han två veckor i taget av försäkringskassan, vilket ledde till en konstant stress.

– När jag till sist fick sjukersättning 2013 var det en enorm lättnad och blev en vändpunkt i mitt mående. Jag hade inte kunnat tänka mig en kontorstjänst, och att jobba utan att kunna utföra mitt jobb bra kändes uteslutet.

I dag lägger Kent-Olof sitt fokus på det han KAN göra, och låter sig inte stoppas av att det kanske tar längre tid, är lite omständligare och lite mer besvärligt att genomföra med bara en frisk arm. Han har till exempel byggt hela altanen utanför huset i Trökörna vid Grästorp, lagar sin bil själv och jobbar i det lilla skogsområde han äger.

Han har i dag två olika armproteser – en protes med en riktig hand, och en protes med en gripkrok som han mer eller mindre kan lyfta hur tungt som helst med.

– Jag hittar på mycket grejor, och sedan gäller det också att hitta lösningar på hur jag ska genomföra det, säger han med ett leende.

Kent-Olof Kahlin förlorade sin arm i en arbetsplatsolycka för 13 år sedan. Han har lärt sig leva med protes. Att han kunnat fortsätta med jakten har varit en av sakerna som hållit honom uppe, säger han.
Kent-Olof Kahlin förlorade sin arm i en arbetsplatsolycka för 13 år sedan. Han har lärt sig leva med protes. Att han kunnat fortsätta med jakten har varit en av sakerna som hållit honom uppe, säger han. Foto: Thomas Kühnel

Jakten en räddning

Jakten har Kent-Olof också behållit som intresse. Med lite justeringar av gevär, och ett bra stöd jakttornet fungerar det bra.

– Jakten har nog lite varit min räddning. Sedan skaffade jag också en Oldsmobile när jag inte kunde köra motorcykel längre, och det var ganska roligt i några år, säger Kent-Olof.

Hur tänker du framåt?

– Det kommer väl bara att rulla på. Jag har ett bra liv nu, och gör vad jag känner för. Det som dyker upp löser jag. I början hade jag mycket funderingar ”hur ska det bli sen när jag blir gammal, kommer jag få svårt att ta hand om mig själv?”. Men sedan var det en sköterska som bara skakade på huvudet åt mig, och sa ”Men jösses, är du långt där framme”, och då insåg jag att det nog är bättre att ta allt som det kommer.

Det tog lång tid för Kent-Olof Kahlin att acceptera livet med armprotes.
Det tog lång tid för Kent-Olof Kahlin att acceptera livet med armprotes. Foto: Thomas Kühnel
När Kent-Olof Kahlin ska lyfta tungt fungerar protesen med gripklo bäst.
När Kent-Olof Kahlin ska lyfta tungt fungerar protesen med gripklo bäst. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

ArentorpGrästorpGöteborgJulMänskligtNäringslivOldsmobilePsykisk ohälsaSamhälleSjukvårdStressVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.