Hoppa till huvudinnehållet

Trots trafikproblemen – vill inte ha parkeringsförbud

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Kombinationen av chikaner och parkerade bilar gör att det är svårt att mötas på gatan.
Kombinationen av chikaner och parkerade bilar gör att det är svårt att mötas på gatan. Foto: Mats Rosqvist

Antalet parkerade bilar längs Smedjegatan i Vara har blivit så stort att både framkomlighet och trafiksäkerhet påverkas. Men tekniska nämnden vill undvika parkeringsförbud. Istället vill de att förvaltningen undersöker andra lösningar.

På Smedjegatan finns nämligen farthinder i form av chikaner som tar upp utrymme växelvis på båda sidor om gatan. När det dessutom står många bilar parkerade blir utrymmet för möten begränsat.

– När det först är en chikan och det står flera bilar efter blir gatan i praktiken enkelspårig på långa sträckor, konstaterar gatu- och parkchefen Mikael Jönsson.

Framför allt är det på sträckan mellan Tråvadsgatan och Almgatan som problemen uppstått. Efter att Vara Bostäder infört avgiftsbelagd gästparkering vid närliggande hyresbostäder plus att antalet bilar vid kommunens verksamhet i Brinkehuset ökat är det nämligen många som parkerar längs gatan här.

Mikael Jönsson förklarar att man både fått synpunkter från allmänheten och själva noterat att det finns problem med trafiksituationen. Vid senaste sammanträdet med tekniska nämnden var frågan uppe.

En möjlig lösning som togs upp på mötet var att införa parkeringsförbud på gatan. Det förslaget van dock inte gehör hos nämnden, som menade att man då istället skulle riskera att flytta problemet till närliggande gator.

– Vi har ett begränsat antal parkeringsplatser i Vara och vi kan inte nagga för mycket på dem. Dessutom tror jag inte att det skulle vara populärt bland folk som bor där om folk började köra in på smågatorna intill och parkera, säger ordföranden Erik Lindström (M).

Förvaltningen fick istället uppdraget att se över situationen och titta närmare på andra lösningar som nämnden får ta ställning till senare.

Artikeltaggar

FörbudFörvaltningNämnderPolitikVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.