Hoppa till huvudinnehållet

Musikalsuccé till arenan – med Norén i huvudrollen: ”Lik en ung Mick Jagger”

Publicerad:
Musikalen Hair, med Viktor Norén i huvudrollen, har gjort succé på Göta Lejon i Stockholm. I vår kommer föreställningen till Lidköping.
Musikalen Hair, med Viktor Norén i huvudrollen, har gjort succé på Göta Lejon i Stockholm. I vår kommer föreställningen till Lidköping. Foto: Nadja Sjöström

Musikalen Hair, med Viktor Norén i huvudrollen, har gjort succé på Göta Lejon i Stockholm.

Nu ska föreställningen ut på turné i landet och i april kommer Hair till Lidköping.

Hair är en rockmusikal om hippiekulturen och flower power-generationen som hade urpremiär Joseph Papp’s Public Theate i New York den 17 oktober 1967.

Broadway-plattan som släpptes från Hair toppade USA-listan, i tre månader. Flera låtar låg etta på listor runtom i världen.

Viktor Norén fick lysande kritik för sin roll i Green Day-musikalen American idiot för några år sedan. ”Hans roll har lika kraftfull utstrålning i Hair. Med långhårig peruk och energiskt rörelsemönster är han närmast lik en ung Mick Jagger”, skriver arrangören Krall entertainment i ett pressmeddelande.

– Jag gjorde American idiot på Cirkus 2016 och sedan i Köpenhamn förra året. När jag gjorde den igen kände jag den enorma kraften av att vara med i en ensemble. Att man blir en kraft tillsammans, säger Viktor Norén i pressmeddelandet.

American idiot gav Viktor Norén blodad tand, han ville spela mer musikal och lyssnade på soundtrack till olika uppsättningar. Det var då han fastnade för Hair.

– Jag försökte via agenter köpa rättigheterna till att sätta upp Hair. Jag höll på med det i två månader. Till slut gick det inte, den var redan köpt. Så jag gick vidare i livet och ungefär samtidigt fick jag ett mejl från Göta Lejon med en förfrågan om jag ville göra Hair.

– Jag tackade ja till rollen och sa: ”Jag har förberett mig i två månader.”

Recensenterna gav genomgående tummen upp efter premiären på Göta Lejon i vintras. ”Hair fungerar fortfarande för att den är fylld av oerhört starka låtar, har en ovanligt färgstark ensemble och är uppdaterad på ett fräckt och modigt sätt”, skrev till exempel Jan-Olov Andersson i Aftonbladet.

Nu väntar en halvårslång turné. Lördagen den 13 april kommer Hair till Sparbanken arena i Lidköping.

Hair

Rockmusikal av Gerome Ragni och James Rado. Hair sattes första gången upp 1967 i New York. Musikalen har sedan dess spelats i flera omgångar världen över, på bland annat Broadway och i West End.

Musikalen spelades 1968 på Scalateatern, med ynglingar som Ulf Brunnberg och Kisa Magnusson.

1979 kom filmen i regi av Miloš Forman, där huvudrollen Berger blev genombrottet för Treat Williams.

Kända låtar: Aquarius, Easy to be hard, Good morning starshine och Let the sunshine in.

Viktor Norén

Artist, låtskrivare och musikproducent, född 1985 i Borlänge.

Spelat i banden Sugarplum Fairy och State Of Sound. Inledde 2019 ett samarbete med sin bror Gustaf.

Under 2023 jurymedlem i TV4-programmet Talang samt aktuell i TV4-serien Bröderna Noréns underbara resa.

Artikeltaggar

AftonbladetFöreställningarGöta LejonLidköpingMick JaggerMusikMusikalerNew YorkNöje/KulturScalateaternSkådespelareSugarplum FairyTeaterTV4Viktor Norén

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.