Hoppa till huvudinnehållet

Efter avslaget – förslag om nio miljoner till ambulansen är tillbaka

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
För att kunna hålla alla akutambulanser och bedömningsbilar igång, så behöver Skaraborgs sjukhus en resursförstärkning på nio miljoner kronor.
För att kunna hålla alla akutambulanser och bedömningsbilar igång, så behöver Skaraborgs sjukhus en resursförstärkning på nio miljoner kronor. Foto: Helene Magnusson

Skaraborgs sjukhus behöver ett tillskott på nio miljoner kronor för att säkra tillgången på ambulanser.

Under fredagen beslutade sjukhusstyrelsen att om att gå vidare med ärendet till operativa nämnden. En nämnd som tidigare har avslagit just den summan.

På förra mötet med operativa hälso- och sjukvårdsnämnden så föreslog den styrande minoriteten, det vill säga Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, ett tillskott på nio miljoner kronor till Skaraborgs sjukhus för att klara ambulanssituationen i Skaraborg.

Ambulanstillgången i Skaraborg är högaktuell. Dels i samband med att akutmottagningen i Lidköping stängs, dels för att det redan innan den nedläggningen görs, presenterades statistik på att skaraborgarna får vänta för länge på ambulans. För vissa orter i Skaraborg är väntetiden på en akutambulans bland de längsta i regionen.

Det är redan klart att när Lidköpingsakuten slår igen, blir det ytterligare en dagambulans i Lidköping. Dessutom kommer en ambulans i Vara att få utökad drifttid och gå 8-17 alla dagar i veckan, jämfört med i dagsläget då den rullar under vardagar. Allt enligt beslut i sjukhusstyrelsen.

Enligt vad Hans Hallén, operativt ledningsansvarig på Skaraborgs sjukhus, tidigare sagt till Mariestads-Tidningen, så innebär utökningen att bedömningsbilarna måste ställas temporärt.

De nio miljoner kronor som minoritetsstyret tidigare föreslog i operativa nämnden, fick de inte stöd för av oppositionen. Därför gick förslaget inte igenom. De borgerliga ville först föra en dialog med Skaraborgs sjukhus om behovet, och därefter komma med ett förslag som skulle läggas i tilläggsbudgeten i november.

Nej till förstärkt ambulans upprör S-ordförande: ”Mycket dumt att stoppa det”

Nu har alltså sjukhusledningen kommit fram till att det behövs ett tillskott på just nio miljoner kronor för att samtliga så kallade bedömningsbilar och ambulanser ska kunna vara i drift. Sjukhusstyrelsen beslutade under fredagen att frågan om resursförstärkning ska lyftas till den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

Artikeltaggar

BeslutEkonomiHans HalénLidköpingMiljöpartietMinoriteterNedläggningarNämnderPolitikSkaraborgSkaraborgs sjukhusSocialdemokraternaStellan AhlströmVänsterpartiet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.