Hoppa till huvudinnehållet

Farliga ämnen funna i halloweenartiklar: ”Det är ett problem”

Publicerad:
David Solstorm
david.solstorm@nlt.se
Kemikalieinspektionen har hittat farliga ämnen i 20 procent av de undersökta Halloweenleksakerna.
Kemikalieinspektionen har hittat farliga ämnen i 20 procent av de undersökta Halloweenleksakerna. Foto: Tobias Larsson Franzén

Av 35 undersökta Halloweenartiklar innehöll sju för höga halter av farliga ämnen.

Ämnena innebär inga akuta risker för barnen men kan vara skadliga om barnen utsätts för dem under en längre tid.

– Det är ett problem att CE-märkning sätts på varor som inte är säkra, säger Frida Ramström.

Kemikalieinspektionen har granskat farliga ämnen i bland annat halloweenartiklar vilket presenterats i ett pressmeddelande.

Ftalater, mjukgörare i plast upptäcktes i flest varor. Ftalater fanns bland annat i dockor men man hittade också farliga ämnen i ansiktsmasker och dekorationer. Av 35 undersökta artiklar innehöll sju för höga halter av farliga ämnen.

Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen om farliga ämnen i Halloweenleksaker.
Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen om farliga ämnen i Halloweenleksaker. Foto: Lieselotte van der Meijs

Inga akuta risker

– I de flesta fall innebär ämnena inga akuta risker för barns hälsa, men de bidrar till den totala exponeringen av farliga ämnen som barn utsätts för och många av dem har egenskaper som kan ge upphov till hälsoproblem om man utsätts för dem under en längre tid, säger Frida Ramström som är inspektör på Kemikalieinspektionen.

De granskade leksakerna såldes bland annat via marknadsplatser på nätet, av leksaksaffärer, museer, profilföretag och i dagligvaruhandeln. Flest problem fanns på marknadsplatserna.

– Mitt råd till konsumenter är att köpa leksaker av bra kvalité och från väletablerade företag säger Frida Ramström. Då minskar du risken att få hem varor med otillåtna ämnen.

Eftersom barn är särskilt känsliga för exponering av kemiska ämnen så är lagstiftningen kring leksaker extra stark. I samband med inspektionen kontaktade Kemikalieinspektionen alla företag och nästan samtliga valde att frivilligt stoppa försäljningen av varorna.

Råd till konsumenter

• Köp leksaker och andra varor av bra kvalitet, från kända varumärken och väletablerade företag.

• Köp inte leksaker som saknar CE-märke

• Undvik att köpa varor från marknadsplatser där säljaren finns utanför EU. Det finns risker att de inte uppfyller säkerhetskraven i EU-lagstiftningen.

• Om du har köpt en vara som du misstänker innehåller farliga kemikalier, kontakta företaget du har köpt den av eller hör av dig till Kemikalieinspektionen.

Källa: Kemi.se

Artikeltaggar

HalloweenKemikalieinspektionenKemikalierKonsumentLeksakerMiljögifterTeknik och vetenskap

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.