Hoppa till huvudinnehållet

Fullsatt kväll på gymnasiet i Vara – Alfred har planen klar: ”Jag vill köra lastbil”

Publicerad:
Reporter Felicia Stadling
Felicia Stadling
felicia.stadling@nlt.se
Niondeklassaren Alfred Standar ställer frågor till Adam Andrén, som går fordonsprogrammet på Lagmansgymnasiet, som båda är på plats på tisdagskvällens öppet hus, om än i olika roller. ”Att välja fordon är tanken”, säger Alfred.
Niondeklassaren Alfred Standar ställer frågor till Adam Andrén, som går fordonsprogrammet på Lagmansgymnasiet, som båda är på plats på tisdagskvällens öppet hus, om än i olika roller. ”Att välja fordon är tanken”, säger Alfred. Foto: Sören Turesson

– Jag vill köra lastbil efter gymnasiet.

Det konstaterar niondeklassaren Alfred Standar, från Larv.

Han är en av alla blivande elever som passade på att besöka Lagmansgymnasiet under tisdagskvällen, då man höll öppet hus för nyfikna besökare.

Det var full fart och fläkt på Lagmansgymnasiet under tisdagskvällen, där allmänheten, i synnerhet niondeklassare, välkomnades för att få kött på benen inför sitt stundande gymnasieval.

Praktiska program lockar

I dag finns tio olika program att söka, där fordon - transport och el- och energiprogrammet har lockat flest antal sökanden tidigare år.

Alfred Standar från Larv kollade in fordonsprogrammet, där man radat upp ett gäng lastbilar som lös upp i mörkret med häftig belysning. För Alfred är fordon - transport det givna valet.

Fordonsprogrammet lockade många besökare och är i dag ett av de populäraste programmen på Lagmansgymnasiet.
Fordonsprogrammet lockade många besökare och är i dag ett av de populäraste programmen på Lagmansgymnasiet. Foto: Sören Turesson

– Att välja fordon är tanken. Jag har ett intresse för fordon och grejar mycket med min A-traktor på fritiden. Efter gymnasiet vill jag köra lastbil först och senare grävmaskin, menar han.

Adam Andrén går i trean på fordonsprogrammet och berättar att han redan har ett jobb spikat efter studenten.

”Lätt att få jobb”

– Det är det bästa, att man har mycket praktik och lätt får jobb. Efter gymnasiet ska jag jobba på min praktikplats, Elis.

I barn- och fritidsprogrammets lokaler ser det ut precis som en förskola, där ett gäng barn leker med de leksaker som finns.

Alma Roos och Tilda Johansson, båda från Larv, är nyfikna på barn och fritidsprogrammet. De blev inte mindre nyfikna när Felicia Pettersson, 8 månader, kröp runt och charmade alla i lokalen.
Alma Roos och Tilda Johansson, båda från Larv, är nyfikna på barn och fritidsprogrammet. De blev inte mindre nyfikna när Felicia Pettersson, 8 månader, kröp runt och charmade alla i lokalen. Foto: Sören Turesson

– Eleverna har ordnat öppen förskola vilket vi kör nu i tre veckor, det har varit stort intresse så det är roligt, säger Emma Karlsson, lärare.

På plats på barn- och fritid är Tilda Johansson och Alma Roos, båda från Larv, som är nyfikna på linjen.

Barn och människor

– Det lutar mot att välja barn- och fritid. Det som lockar är väl framförallt att få jobba med barn och människor, säger Tilda, som i framtiden kan tänka sig att bli lågstadielärare.

– Jag funderar också på lågstadielärare, instämmer kompisen Alma.

Petter Svantesson gör sig redo för att prova på svets efter en introduktion av Beatrice Urbonaite som går industriprogrammet. Petters tvillingbror Elias är också nyfiken.
Petter Svantesson gör sig redo för att prova på svets efter en introduktion av Beatrice Urbonaite som går industriprogrammet. Petters tvillingbror Elias är också nyfiken. Foto: Sören Turesson

När NLT tar varvet runt och kikar in på alla de olika programmen är det liv och rörelse i majoriteten av klassrummen, där såväl lärare som gymnasieelever, samt blivande elever, möts i samtal och i olika ”prova på-aktiviteter”.

Uf-företag ställde ut

I korridorerna syns UF-företagare som ställer ut med sina verksamheter, men också elevrepresentanter som visar vägen till de olika linjerna.

Stämningen? Genomgående positiv, konstaterar NLT.

Se fler bilder här:

Flera UF-företag passade på att visa upp sig, här syns grabbarna Joel Karlsson, Albin Jonsson och Arvid Jonsson som driver Custom paint uf, där de målar tavlor med sprayfärg. Första motivet som gjordes var denna häftiga, en tavla föreställande Musse Pigg.
Flera UF-företag passade på att visa upp sig, här syns grabbarna Joel Karlsson, Albin Jonsson och Arvid Jonsson som driver Custom paint uf, där de målar tavlor med sprayfärg. Första motivet som gjordes var denna häftiga, en tavla föreställande Musse Pigg. Foto: Sören Turesson
Beatrice Urbonaite går industriprogrammet inriktning svets. Här visar hon besökaren Petter Svantesson hur man gör.
Beatrice Urbonaite går industriprogrammet inriktning svets. Här visar hon besökaren Petter Svantesson hur man gör. Foto: Sören Turesson
Ekonomiprogrammets föredrag lockade många, där varje sittning var fullsatt.
Ekonomiprogrammets föredrag lockade många, där varje sittning var fullsatt. Foto: Sören Turesson
Pontus Persson besökte el- och energiprogrammet där Morgan Tunerius visade upp ett av momenten som ingår i utbildningen.
Pontus Persson besökte el- och energiprogrammet där Morgan Tunerius visade upp ett av momenten som ingår i utbildningen. Foto: Sören Turesson
Tim Gustafsson, Vedum och Edvin Evertsson, Arentorp, tog en paus mellan alla programmen, men konstaterade båda att de i nuläget är mest intresserade av el- och energiprogrammet.
Tim Gustafsson, Vedum och Edvin Evertsson, Arentorp, tog en paus mellan alla programmen, men konstaterade båda att de i nuläget är mest intresserade av el- och energiprogrammet. Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

A-traktorArentorpFordonGymnasieskolanLagmansgymnasietLastbilarLärareMusse PiggSkola och utbildningVedum

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.