Hoppa till huvudinnehållet

Fenor klippta på fridlyst vildlax i Vänern – länsstyrelsen om lagbrottet: ”Allvarligt”

Publicerad:
David Solstorm
david.solstorm@nlt.se
Laxen i Vänern måste ha en klippt fettfena för att man ska få behålla den. Det är ett sätt att skilja den från den utrotningshotade vilda laxen.
Laxen i Vänern måste ha en klippt fettfena för att man ska få behålla den. Det är ett sätt att skilja den från den utrotningshotade vilda laxen. Foto: Björn Larsson Ask

Yrkesfisket i Vänern har under hösten fångat flera vildlaxar med nyklippt fettfena. Att klippa fenan på en vild lax är ett lagbrott och ett hot mot den vilda stammen. Nu säger länsstyrelsen ifrån:

– Vi har skickat mejl till alla trollingklubbar och yrkesfiskare om att vi ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Jonas Andersson, länsfiskekonsulent.

Under två fisketurer i september fångade Johan Berling, yrkesfiskare i Vänern, tre laxar med nyklippta fettfenor.

När Johan vittjade sina nät i Kinneviken förstod han direkt att något inte stod rätt till. Laxens fettfenor blödde och såg nyklippta ut, trots att det var stor fisk över minimimåttet på 60 centimeter.

Johan Berling, yrkesfiskare på Spiken som fångade tre vildlaxar med klippt fettfena.
Johan Berling, yrkesfiskare på Spiken som fångade tre vildlaxar med klippt fettfena. Foto: Thomas Kühnel

I Vänern klipps fettfenan på de odlade laxungar som sätts ut för att kunna skilja den från den vilda laxen. Vild lax i Vänern är fridlyst då den är utrotningshotad och måste återutsättas direkt. Det är enbart den odlade laxen man får behålla.

Såren från klippningen av de odlade fiskarna ska dock vara läkta när fisken sätts ut som småfisk, så det handlar inte om ett resultat från den klippningen.

– Det såg ut som om man hade haft uppe fisken själv och skurit av fenan. Jag vet ju inte säkert att det var vild fisk, men det var en väldigt udda form på resterna av fettfenan och de andra fenorna var helt raka. Det brukar vara stor skillnad på den odlade fiskens fenor jämfört med den vildas.

På odlade laxar brukar fenorna bli fransiga och avrundade när de eroderar i odlingsmiljön. På vild fisk brukar de däremot vara knivskarpa och raka.

Johan berättar också att det var en stor andel av fångsten som var nyklippt. Under de två turerna fångade Johan cirka fem laxar per tur och av de tio fångade laxarna var alltså tre nyklippta.

Johan funderar på vem som kan ligga bakom men kommer fram till att det kan ha varit i princip vem som helst.

Jonas Andersson, länsfiskekonsulent i Västra Götalands län reagerar starkt på uppgifterna att någon skulle ha klippt fettfenan på vildlax.
Jonas Andersson, länsfiskekonsulent i Västra Götalands län reagerar starkt på uppgifterna att någon skulle ha klippt fettfenan på vildlax. Foto: Jonas Andersson

Samma slutsats drar Jonas Andersson, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götaland:

– Vi kan ju inte hänga ut vare sig yrkesfiskare eller trollingfiskare eftersom vi inte vet vilka det är, säger Jonas och fortsätter:

– Jag tror personligen inte att det är yrkesfiskarna för de fiskar nästan inte efter lax och de får dåligt betalt för den. Och vi hade ju det här på tapeten för några år sedan. Då förekom det även att de fick klippt fisk i avelsfisket i Forshaga. Den gången tog vi upp det med sportfiskarna och trollingfiskarna och efter det har vi inte hört något mer. Vi trodde att de hade gett upp och att problemet var löst. Men så fick vi det här i fredags på mötet med samförvaltningen.

Anledningen till att någon gör på det här viset går bara spekulera om. Olika idéer har luftats och den vanligaste är att det sker för att nästa person som fångar fisken ska kunna behålla den då fisken ser ut som en odlad, det vill säga en fisk man får fånga och behålla.

Kommer ni att skärpa fisketillsynen med anledning av det inträffade?

– Vi har informerat tillsynen och bett dom titta på problemet, men det är jättebra om det kommer ut i media för det behöver inte vara någon av de fiskare vi kontaktat. Det kan lika gärna vara någon tomte som är ute och fiskar och inte vet vad hen pysslar med, om man säger så.

För att få stopp på tilltaget, som också är ett lagbrott, har Jonas Andersson skickat ett mejl till samtliga trollingklubbar och yrkesfiskare runt Vänern. I mejlet framgår det att händelsen är något som länsstyrelsen ser mycket allvarligt på.

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeForshagaJonas AnderssonMiljöbrottVänernVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.