Hoppa till huvudinnehållet

Moneybrother om sina år som artist – och nya turnén: ”Har hunnit med mycket”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Moneybrother gästar Vara konserthus den 24 november och firar sitt första soloalbum Blood Panic som släpptes för 20 år sedan.
Moneybrother gästar Vara konserthus den 24 november och firar sitt första soloalbum Blood Panic som släpptes för 20 år sedan. Foto: Niclas Brunzell / Studio Niclas Brunzell AB

På fredag ger sig Moneybrother ut på turné för att fira första soloalbumet Blood Panic som släpptes 2003. Den 24 november blir det en spelning på Vara konserthus.

– Det kommer vara en hyllning till levande rockmusik, säger han.

Anders Wendin, mannen bakom Moneybrother, visste tidigt att han ville spela i band. Han startade det första, Superweb, med några kompisar i Ludvika där han växte upp. De spelade in några demos på kassetter och just då hade några Stockholmsjournalister startat en tidning som hette Pop.

– Vi skickade våra demos dit och de fick upp ögonen för dem, så vi blev nerkörda till Stockholm och fick göra en intervju, säger Anders.

Därför blev de det mest populära bandet i Ludvika och alla visste vilka de var. Anders hade skrivit låtarna och fick en ny sorts uppmärksamhet.

– Jag var aldrig någon fotbollsspelare eller något annat som man kunde få beröm för när man var liten. Jag tror att det var ganska viktigt att komma iväg på den där lilla trippen.

Så småningom blev det flytt till Stockholm och ganska snart blev han medlem i ett nytt band, Monster, med etablerade Stockholmsmusiker. Trummisen spelade i Teddybears Stockholm och basisten spelade i De lyckliga kompisarna, så de kunde lätt fixa spelningar.

2003 släpptes Moneybrothers första singel Reconsider Me, som slog stort och samma år kom så albumet Blood Panic. Han fick en Grammis för bästa rockalbum och Sveriges Radio P3:s utmärkelser Årets manliga artist, Årets nykomling och Guldmicken. En rivstart för solokarriärren.

Varierat yrkesliv

Sedan dess har det blivit ett antal album, medverkan i två dokumentärfilmer och i Så mycket bättre.

Anders Wendin gillar olika musikstilar, från punk till visa. Han blandar det han gillar och gör det till sitt eget.

– Jag fick en chans för tjugo år sedan att designa mitt yrkesliv litegrann. Jag tycker det verkar intressant att ha ett jobb som är varierande, det passar mig, säger han.

Han gillar att kunna åka på turné till teatrar med en folkmusiker och framföra fina texter på svenska inför en sittande publik, parallellt med att åka på klubbar runt om i Europa och spela rockmusik med trummor och gitarr.

Inför turnén i höst har han gått igenom sitt material och konserten blir därför en berättelse om vad som hänt under åren.

– Det kommer vara en kommunikation och en hyllning till levande rockmusik. Det blir också ett födelsedagskalas för den första skivan – som vi inte kommer spela i sin helhet, men en hel del av.

Stort engagemang

Anders Wendin ser av flera skäl fram emot att komma till Vara.

Bland annat för att han 2018 startade ett projekt i Kenya där han finansierade bygget av en liten skola. Den byggdes sedan ut rejält med hjälp av donationer från bland annat Dafgårds. Första mötet hade de på Conditori Nordpolen.

– Familjen Dafgårds har visat ett jättestort intresse och engagemang för skolan. Utan deras hjälp hade den inte varit hälften så stor som den är i dag.

Sen ser han fram emot att komma till Vara konserthus.

– Det är ett grymt ställe att spela på. Det känns som att det ligger mellan städer någonstans. Man är osäker på var publiken egentligen kommer ifrån, men det är ett coolt place faktiskt.

Artikeltaggar

ArtisterConditori NordpolenDafgårdsEuropaKonserterLudvikaMoneybrotherMusikNöje/KulturSpelningarSveriges RadioSveriges Radio P3TeddybearsTurnéVaraVara konserthus

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.