Hoppa till huvudinnehållet

Het debatt om avgifter för tolk: ”Självklart lära sig språket”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Maria Lindgren (SD) tycker att det är självklart att man ska lära sig svenska när man är svensk medborgare. (Bilden tagen från regionens webbsändning)
Maria Lindgren (SD) tycker att det är självklart att man ska lära sig svenska när man är svensk medborgare. (Bilden tagen från regionens webbsändning) Foto: Västra Götalandsregionen

Maria Lindgren (SD) fick det hett om öronen när hon tog upp en fråga på tisdagens möte med regionfullmäktige, om att införa en avgift för användning av tolk om man är svensk medborgare.

Efter att 19 olika ledamöter varit uppe i talarstolen, fick Maria Lindgren inte något stöd i frågeställningen mer än från det egna partiet.

Sverigedemokraten Maria Lindgren ställde i en interpellation frågor som grundade sig i ökade kostnader för regionens användning av tolkar. Lindgren hänvisade till att under 2022 utförde Tolkförmedling Väst 349 000 uppdrag till en kostnad på cirka 140 miljoner kronor.

Maria Lindgren undrade hur de rödgrönas strategi ser ut för att minska kostnaderna för tolkanvändning i regionen och om styret avser att införa en avgift för tolk för den som är svensk medborgare.

Det blev My Alnebratt (S), ordförande operativa nämnden, som svarade på frågorna. Hon hänvisade bland annat till risken för vårdskador om vården inte förstår vad patienten söker vård för.

– Om vi skulle begränsa rätten till tolk eller kraftigt öka avgiften, ökar risken också att barn återigen kommer att användas som tolk för sina föräldrar.

Självklart kunna svenska

Maria Lindgren förklarade att hon tycker det låter konstigt att man inte kan språket när man är svensk medborgare.

– Att det ska vara fritt fram att använda tolk när man vill och behöver, verkar vara en helig ko. Jag tycker att man som region och myndighet skulle kunna säga att man betalar en avgift. Det är inget fult eller fel i det. Att lära sig språket när man är svensk medborgare är självklart och det främjar hälsan, menade Maria Lindgren.

My Alnebratt hänvisade till att det kan skapa en enorm oro om man inte förstår vad vårdpersonalen säger.

– Men man kan också se det ur ett krasst ekonomiskt perspektiv. Vårdpersonalen är en bristvara som vi ska värna om. Det gör vi inte om vi tar bort tolkmöjlighet inom vården.

”En klangbotten”

När ordet blev fritt var bland annat Annika West (L) uppe i talarstolen:

– Kostnader ska ju alltid ses över, vi får ju aldrig slösa. Men i Sverigedemokraternas interpellation är kostnaden en förevändning. Intentionen i SD:s interpellation är en annan. Den har en klangbotten vi väl känner igen som alltid landar i att alltid peka på problem med invandrare, hävdade hon.

Annika Westh (L) hävdade att det finns en klangbotten hos Sverigedemokraterna som alltid pekar på problem med invandrare. (Bilden tagen från regionens webbsändning.)
Annika Westh (L) hävdade att det finns en klangbotten hos Sverigedemokraterna som alltid pekar på problem med invandrare. (Bilden tagen från regionens webbsändning.) Foto: Västra Götalandsregionen

Maria Lindgren försvarade sig och menade att interpellationen inte har någonting att göra med att sänka någons människovärde.

– Det har att göra med ett behov som man skulle kunna ha tillgodosett själv genom att lära sig språket när man är svensk medborgare.

Egen erfarenhet

Soraya Zarza Lundberg (S) berättade om egna erfarenheter av svårigheten att inte ha tillgång till tolk.

– Min mamma kom hit som analfabet. Du säger att man struntar i att lära sig svenska, du har ingen aning. Min mamma hade fått cancer och vi barn tolkade, men vi klarade inte av att säga till henne att hon var döende. Många kommer att använda sina barn om det blir en avgift.

Maria Lindgren betonade att hennes interpellation inte handlade om att ta bort tillgången till tolk.

– Det handlar om att ta ut avgift för att använda tolk om man är svensk medborgare.

Artikeltaggar

DebatterMy AlnebrattNämnderRegionfullmäktigeSocialdemokraternaSverigedemokraternaVårdVård och omsorgVårdskadaVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.