Hoppa till huvudinnehållet

Rysligt roligt på halloweenloppet i Hasslösa: ”Jag hatar det”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Han är inte den man önskar att möta i skogen en mörk fuktig oktoberkväll. Men på Halloweenloppet i Hasslösa fanns det en överenskommelse mellan deltagare och zombies att det var just så här han skulle se ut.
Han är inte den man önskar att möta i skogen en mörk fuktig oktoberkväll. Men på Halloweenloppet i Hasslösa fanns det en överenskommelse mellan deltagare och zombies att det var just så här han skulle se ut. Foto: Sören Turesson

Rysligt välkomna var alla de som anmält sig till Halloweenloppet i Hasslösa.

Och en rysare blev det.

– Jag hatar det, utbrister Sixten, 8 år, med skräckblandad förtjusning.

När Hasslösa bygdegårdsförening lockar vuxna och barn till en läskig joggingtur bland zombier i skogen, så gör den det med besked.

35 zombies hade riggat en avancerat halloweensk bana på två kilometer i skogen vid Brakelund.

89 personer, dubbelt så många som förra året, hade anmält sin medverkan under lördagen men inte alls så många vågade komma. Eller var det vädret?

Krokar arm

Karin Svahn Persson, arrangör, tror på det sistnämnda. Det var kallt, fuktigt och även om regnet upphörde lagom till loppet så fick det risiga vädret säkert några att stanna hemma.

Vill man vända på det så var det faktiskt exemplariskt väder för denna typ av aktivitet.

Förväntan på vad som ska komma innan loppet är stor för 12-åringarna Lova Berg, Vilma Guldbrandsson och Joline Skoog.

– Det här blir jättekul, lovar Lova de andra och de krokar i varandras armar i en gest som visar på att det faktiskt känns lite läskigt.

Lördagskväll och zombiedags.
Lördagskväll och zombiedags. Foto: Sören Turesson

Krypande obehag

Barn och vuxna gav sig iväg strax efter klockan 18 längs en helsnitslad bana. Sju zombiestationer längs vägen skulle leverera en mix av krypande obehag och direkt skrämsel. Men hänsyn till de mindre barnen som sprang ihop med någon förälder förhöll zombiefigurerna sig passiva när de kom svischande förbi. Äldre deltagare fick möta desto mer drama.

De fick sedan möta den hålögda sjukvårdspersonalen som svävade runt en bilolycka eller zombien som vaktade sin vita dam som låg vilande i en gravkista. Vargen och lilla rödluvan dök upp och till skillnad från historien i sagan, så var det rödluvan som skrämde mest.

Kom inte ut!

Flickor i dockutstyrsel, zombier bland bilvrak och herrar och damer som rent allmänt utstrålade en rätt rutten look vaktade längs stigen. Eldar, svävande ljus, rök och mystiska ljud spädde på stämningen.

Lurigt var det hos spindelzombien som tvingade deltagarna att passera genom en gång av spindelnät och där den efterlängtade utgången var fejk!

Man tvingades vända om och försöka hitta den rätta vägen ut.

På bilden ser faktiskt vargen mest skräckinjagande ut. Men i verkligheten var det den till synes söta Rödluvan som var läskigast när hon spände ögonen i en.
På bilden ser faktiskt vargen mest skräckinjagande ut. Men i verkligheten var det den till synes söta Rödluvan som var läskigast när hon spände ögonen i en. Foto: Sören Turesson

Skräck och förtjusning

På den sista sträckan av halloweenstigen gåspringer Sixten, 8 år och Ture, 9 år, tillsammans med Sixtens pappa Jens.

Vad tycker ni om det här, ropar jag efter dem.

– Jag hatar det, säger Sixten med eftertryck.

– Jag skrek som bare den, svarar Ture och låter upprymd.

Men Åke Andersson, 7 år, har haft kul helt och hållet, säger han (även om han skrek väldigt när sjukvårdszombierna dök upp, tillägger han).

Han är nu i trygghet på Brakelunds boulbana där det bjuds på varm korv och dricka. Likaså har Oliwer Nylander, 7 år, haft det roligt.

Vill du vara med även nästa år?

– Hmm, säger Oliver och nickar blygt.

Oliwer Nylander, 7 år, tyckte att det var spännande att möta skräckisar och vill komma tillbaks nästa år. Men gärna ihop med pappa.
Oliwer Nylander, 7 år, tyckte att det var spännande att möta skräckisar och vill komma tillbaks nästa år. Men gärna ihop med pappa. Foto: Sören Turesson
Karin Svahn Persson, en av arrangörerna.
Karin Svahn Persson, en av arrangörerna. Foto: Sören Turesson
Näe. Ture Andersson och Sixten Stjärnqvist var visserligen uppfyllda av loppet i skogen men kanske var det i läskigaste laget.
Näe. Ture Andersson och Sixten Stjärnqvist var visserligen uppfyllda av loppet i skogen men kanske var det i läskigaste laget. Foto: Sören Turesson
En lurig spindelman.
En lurig spindelman. Foto: Sören Turesson
Kuslig kvartett man inte vill möta.
Kuslig kvartett man inte vill möta. Foto: Sören Turesson
En ranglig figur som plötsligt dök upp.
En ranglig figur som plötsligt dök upp. Foto: Sören Turesson
Åke Andersson, 7 år, med pappa Joacim.
Åke Andersson, 7 år, med pappa Joacim. Foto: Sören Turesson
En av arrangörerna, Sandra Grönvoll, tillsammans med barnen inför loppet.
En av arrangörerna, Sandra Grönvoll, tillsammans med barnen inför loppet. Foto: Sören Turesson
Liemannen Robyn Lööf.
Liemannen Robyn Lööf. Foto: Sören Turesson
Foto: Sören Turesson

Artikeltaggar

Djur och naturHalloweenHasslösaHälso- och sjukvårdspersonalSkogVargar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.