Hoppa till huvudinnehållet

Kul häng på 0514 – här är ungdomarnas uppmaning: ”Kom hit!”

Publicerad:
Liam Martinsson och Patrik Brag gillar att umgås på 0514.
Liam Martinsson och Patrik Brag gillar att umgås på 0514. Foto: Emma Hurtig

– Tja! När är det mellanmål?

Ungdomarna strömmar in i en strid ström i Ungdomsverksamheten 0514:s lokaler.

Det är måndag, skolan är slut för dagen och nu stundar umgänge.

NLT hälsade på för att höra vad som händer på de äldre barnens fritid.

På plats i fritidsgården finns de båda ungdomscoacherna Paul Kongolo och Emma Hultqvist. De är utbildade fritidsledare och tillgängliga för de elever som vistas på 0514.

– På tisdagar och torsdagar är bara elever från årskurs sex här. Måndag, onsdag och fredag är det öppet för elever i sjuan upp till tvåan på gymnasiet, berättar Emma.

Hur många ungdomar som dyker upp varierar från dag till dag.

Ungdomscoacherna ser ett stort behov av en fritidsgård bland Grästorps unga.

– Vi vill ge dem en meningsfull fritid och ser oss som ett komplement till de andra sysselsättningarna som finns i kommunen, förklarar de.

Ungdomsgården är placerad ett stenkast bort från Nya centralskolan, i förskolan Karlavagnens gamla lokaler.

– Vi har ett väldigt bra läge här, vi ligger en bit bort från skolan och har koll på vilka som är utanför. Det blir lite mer spontant. På sommaren så samlas många utanför, även om alla kanske inte går in, säger Emma.

Ungdomsverksamhetens Paul Kongolo har jobbat på fritidsgården i två år och berättar att man jobbar mycket med eget ansvar.
Ungdomsverksamhetens Paul Kongolo har jobbat på fritidsgården i två år och berättar att man jobbar mycket med eget ansvar.

Eget ansvar

Trots att många ungdomar samsas på samma yta är klimatet bra.

– Vi jobbar väldigt mycket med eget ansvar, säger Paul.

Att vara på fritidsgården är gratis, och ungdomarna bjuds på enklare mellanmål strax efter skolans slut. Den som fortfarande är hungrig kan handla enklare förtäring. Det förs inte heller någon närvaro över vilka som är där.

Hemligt projekt

Två av tonåringarna som ofta är i 0514:s lokaler är Patrik Brag och Liam Martinsson. Båda går i 7B och gillar stället.

– Jag tycker om att umgås med vänner, och träffa fint folk och den fina personalen, säger Patrik.

– Vi spelar spel, musik, biljard och håller på med olika projekt, berättar Liam.

Ung 0514 - Till ungdomsgården i Grästorp är alla elever i årskurs sju upp till tvåan på gymnasiet välkomna. Tisdagar och torsdagar är tillägnade sjätteklassare.
Ung 0514 - Till ungdomsgården i Grästorp är alla elever i årskurs sju upp till tvåan på gymnasiet välkomna. Tisdagar och torsdagar är tillägnade sjätteklassare. Foto: Privat

Vad det är för projekt är de båda gossarna lite hemlighetsfulla om, men kanske får NLT:s läsare veta vad det handlar om längre fram i höst.

Att vara på fritidsgården är en bra sysselsättning, även om Patrik fyller delar av sin fritid med att spela gitarr och gå på auktioner.

– Jag gör inte så mycket annat på min fritid, jag skulle vilja göra mer, säger Liam.

Båda är överens om rådet de ger till andra ungdomar i kommunen:

– Kom hit!

Artikeltaggar

BiljardFritidsgårdarGrästorpGrästorps kommunGrästorps kommun (org)GrundskolanGymnasieskolanSkola och utbildningUngdomsverksamheten 0514

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.