Hoppa till huvudinnehållet

Politikerna är oense om ambulanserna: ”Helt orimligt att Essunga ligger sämst till”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Toppolitikerna i regionen är inte överens om hur ambulanssituationen i Skaraborg ska lösas. Detta samtidigt som Skaraborgs sjukhus planerar för att lösa situationen utifrån det uppdrag de fått av den lokala sjukhusstyrelsen.
Toppolitikerna i regionen är inte överens om hur ambulanssituationen i Skaraborg ska lösas. Detta samtidigt som Skaraborgs sjukhus planerar för att lösa situationen utifrån det uppdrag de fått av den lokala sjukhusstyrelsen. Foto: Helene Magnusson

Hur kommer ambulanstillgången bli i Skaraborg framöver?

Redan i dag är väntetiderna på ambulans långa och därtill kräver akutnedläggningen i Lidköping ytterligare satsningar.

Just nu är det svårt att få någon klarhet i detta, då politikerna inte är överens om tågordningen och tjänstemännen håller på med en planering med helt andra förutsättningar.

För att försöka beskriva en ganska förvirrad situation vad gäller framtidens ambulanser i Skaraborg så gör vi ett försök att bena ut det vad det är som hänt hittills.

När beskedet om nedläggningen av akuten i Lidköping kom så blev löftet från majoriteten i sjukhusstyrelsen att en närakut och en förstärkt ambulans skulle kompensera för förändringen. Förvaltningen fick då i uppdrag att titta på detta. Ett uppdrag som av allt att döma fortfarande pågår. Sjukhusförvaltningen har inte fått några utökade ekonomiska resurser för att göra ytterligare satsningar.

Redan när nedläggningsbeskedet kom, fanns det statistik, bland annat från SOS Alarm, att skaraborgarna får vänta allt längre på ambulans. Och att skaraborgarna hade längre väntetider än de allra flesta i Västra Götalandsregionen. Från skaraborgspolitiker i delregional nämnd östra, kom det därför krav om att från regionalt håll vidta åtgärder för att minska insatstiderna i Skaraborg.

Det framkom till exempel att i Essunga kommun var det bara 16,8 procent av ambulanserna som kom inom 20 minuter (målet är 90 procent inom 20 minuter). I Hjo var det 23,8 procent som kom i tid och i Gullspång 34,4 procent.

Nej till nio miljoner

Politikerna från Skaraborg skrev till operativa hälso- och sjukvårdsnämnden som tog upp det som ett ärende i form av ett yrkande från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Deras förslag var att satsa nio miljoner kronor på att minska de så kallade responstiderna i Skaraborg, det vill säga den tid det tar från larm via 112, till dess ambulans är på plats.

Men deras förslag blev överkört av oppositionen, de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna.

– De valde istället att ge aktörerna inom vårdval rehab mer betalt. Vi ville prioritera barn- och ungdomspsykiatrin och en ambulans i Skaraborg, säger My Alnebratt (S), ordförande i operativa nämnden.

Istället kom de grönblå med förslaget om att föra en dialog med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus om behovet av ytterligare resurser och återkomma i en tilläggsbudget med förslag. Ett sådant förslag har ännu inte tagits fram, men tilläggsbudgeten klubbas i regionfullmäktige i november.

M-förslag i insändare

Fredagen den 20 oktober finns en insändare i NLT undertecknad Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande och Daniel Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande Essunga. I insändaren föreslår de en tilldelning av en bedömningsbil till Essunga som en omedelbar åtgärd i syfte till att snabbare kunna nå och hjälpa patienter i tidskritiska tillstånd och förbättra responstiderna för ambulansen.

En bedömningsbil är utrustad på samma sätt som en ambulans. Men den har ingen bår och kan bara ta med sig en sittande patient. Sjuksköterskan i bilen kan snabbt göra de första akuta insatserna. Ofta blir resultatet att en akutambulans inte behöver rycka ut.

Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande, vill att Essunga kommun ska få en så kallad bedömningsbil. Men det är oklart hur resurserna till det ska lösas.
Lars Holmin (M), regionstyrelsens vice ordförande, vill att Essunga kommun ska få en så kallad bedömningsbil. Men det är oklart hur resurserna till det ska lösas. Foto: Peter Wahlström

Mitt i allt detta håller tjänstemännen på Skaraborgs sjukhus på och försöker pussla ihop ambulansverksamheten utifrån flytten av akutmottagningen i Lidköping. Där jobbar man nu med scenariot att tills vidare ställa av bedömningsbilar för att klara av att fullt bemanna en ytterligare dagambulans i Lidköping, och en utökning av ambulanstiden i Vara. Orsaken ska vara att man inte har tillräckligt med personal för att fylla alla bilar och tider.

Vi ställde frågan till Lars Holmin (M), om hur de tänker gå vidare med förslaget om bedömningsbil i Essunga och varför hans parti sa nej till att satsa nio miljoner kronor på ambulanserna i ett tidigare skede. Lars Holmin väljer att svara via mejl:

”Detta bör läggas via den operativa nämnden som har ett helhetsansvar. Förra mandatperioden sköttes detta av respektive beställarnämnd. Nu vill vi ha en helhet och en mer jämlik tillgång i hela regionen. För oss moderater är det helt orimligt att Essunga varje år ligger sämst till.”

”Hur det exakt ska lösas och kommer att se ut är upp till den operativa nämnden i deras uppdrag till Skas”.

”Vi ser på helheten i den operativa nämnden och det kan betyda att man får flytta resurser från en delregion till en annan för att invånarna ska ha tillgång till den vård de har rätt till. Det är först nu som vi äntligen ser helheten när vi har gått från flera beställarnämnder till en.”

Essungaborna får vänta längst på ambulans – skapar oro: ”Jag är livrädd”Regionrådet om situationen med ambulanser i Essunga: ”Ska titta på det här”

Ambulanserna i Skaraborg

Skaraborg betjänas av 20 ambulanser dagtid samt fyra bedömningsbilar. På natten är det tolv ambulanser. En psykiatrisk resurs finns klockan 17-01. Ambulanserna är placerade i Mariestad, Hova, Mölltorp, Skövde, Skara, Lidköping, Vara, Falköping och Tidaholm.

Artikeltaggar

EssungaKommunstyrelsenLars HolminLidköpingMiljöpartietModeraternaMy AlnebrattNämnderSjukhusSkaraborgSocialdemokraternaVårdVård och omsorgVänsterpartietVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.