Hoppa till huvudinnehållet

Härifrån ska Melodikrysset sända live: ”Jättekul att komma till Skaraborg”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarsson kommer till Vara folkhögskola och sänder Melodikrysset i Sveriges Radio P4 live den 2 december.
Annika Jankell och Anna Charlotta Gunnarsson kommer till Vara folkhögskola och sänder Melodikrysset i Sveriges Radio P4 live den 2 december. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Under hösten ger sig Anna Charlotta Gunnarson och Annika Jankell ut på turné med Melodikrysset. De besöker tre orter, bland annat Vara. Folkhögskolan står som värd i samarbete med Vara Riksteaterförening.

– Jag tycker att det är jättekul att det är i Vara – Skaraborg är alltid Skaraborg, säger Anna Charlotta.

Lördagen den 2 december kommer Melodikrysset till Vara och sänder live i Sveriges Radio P4. I dag den 20 oktober släpps biljetterna. De är gratis, men antalet platser är begränsat.

Folkhögskolan kommer att stå för fika.

– Vill man swisha en tjuga så får man det, då går det direkt till Musikhjälpen, säger biträdande rektor Anette Rosin.

En som ser särskilt mycket fram emot besöket är Josefin Andersson från Stockholm som går på radiolinjen. Och det är inte bara för att få vara med och se hur en radiosändning går till.

– När jag är hemma i Katrineholm så har vi det som en grej att lösa Melodikrysset. Det gäller att man är en mix, pappa som kan det gamla, mamma som kan 70- och 80-tal och jag som kan det nya, säger hon.

Josefin Andersson är en av deltagarna på radiolinjen och hon ser extra mycket fram emot direktsändningen av Melodikrysset.
Josefin Andersson är en av deltagarna på radiolinjen och hon ser extra mycket fram emot direktsändningen av Melodikrysset. Foto: Åsa Mwansa

Anna Charlotta Gunnarson tycker också att det är extra roligt att komma till Skaraborg, eftersom hon är född i Lidköping.

– Jag hade mina första nio år där, började i skolan och fick mina första kompisar, så jag har mycket minnen därifrån, säger hon.

De senaste åren har hon varit på besök i barndomsstaden ganska mycket, bland annat på biblioteket för att prata om sina böcker.

För drygt ett år sedan tog Anna Charlotta Gunnarson och Annika Jankell över som programledare för Melodikrysset efter Anders Eldeman. De fick i uppdrag att förvalta programmet men ta det in i en ny tid.

– Jag tycker verkligen att det är jätteroligt att konstruera de här kryssen och välja musik, tänka och komma på nya artister som kanske aldrig har varit med förut, säger Anna Charlotta.

Det är ett enormt arbete inför varje avsnitt, och mycket att tänka på. Det får inte vara för mycket musik, för det hinns inte med på en timme, det ska vara olika genrer, olika epoker, lite instrumentalt, och de vill få med både tjejer, killar och mångfald.

– Det är ett fantastiskt roligt jobb och vi får otroligt mycket respons från lyssnarna, folk är så gulliga och skickar kärlek och bilder. Annika och jag har kul också, säger Anna Charlotta.

Att sedan få komma ut och sända inför publik ger ytterligare en dimension menar hon.

– Man får omedelbar respons och vi ser ju vilka låtar som går hem. Det är folk som sitter och headbangar, eller blundar och njuter till andra låtar. Det är väldigt roligt att se att det är så blandade åldrar också, säger hon.

Hon tycker även att det är nyttigt att prata med folk, så att hon ser vilken brokig skara det är de gör program för.

– Man fattar att alla inte kan älska alla låtar, men de flesta hittar några melodier varje vecka som de blir glada av, och tycker om.

Anna Charlotta Gunnarson ser särskilt mycket fram emot att komma till sina hemtrakter.
Anna Charlotta Gunnarson ser särskilt mycket fram emot att komma till sina hemtrakter. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Inför besöket i Vara berättar hon att det kan bli en och annan fråga med koppling till bygden. Sen kommer det med en gäst från någon av Sveriges Radios poddar, men vem är inte känt ännu.

Är det något särskilt publiken ska tänka på innan de kommer?

– Ät en bra frukost så ni är på ett härligt humör och kan sjunga med. Vi tycker att det är väldigt roligt när det blir allsång. Det är ju en stämningshöjare, så kom dit! Kasta er över biljetterna när de släpps, för det är en upplevelse att få vara med om krysset live.

Artikeltaggar

AllsångAnna Charlotta GunnarsonAnnika JankellArtisterFolkhögskolorKatrineholmLidköpingMusikMusikhjälpenSkaraborgSveriges RadioSveriges Radio P4VaraVara folkhögskolaVara Riksteaterförening

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.