Hoppa till huvudinnehållet

Unga företagare uppmärksammar diagnoser – pärlar armband

Publicerad:
Ebba Karlsson, Alexandra Cholewa och Sanna Eriksson driver företaget Bead to notice UF och säljer armband för att bland annat uppmärksamma bröstcancer.
Ebba Karlsson, Alexandra Cholewa och Sanna Eriksson driver företaget Bead to notice UF och säljer armband för att bland annat uppmärksamma bröstcancer. Foto: Åsa Mwansa

I ekonomiprogrammet på Lagmansgymnasiet ingår en kurs om att starta UF-företag och där går Ebba Karlsson, Alexandra Cholewa och Sanna Eriksson.

– Vi pärlar armband för att uppmärksamma sjukdomar, diagnoser och problem i samhället, säger Sanna.

Det handlar om att lära sig företagande, planera, marknadsföra och sälja varor eller tjänster. Ebba, Aleksandra och Sanna bestämde sig för att göra armband och släppte sitt första den 1 oktober.

– Det vi tänker är lite speciellt med oss jämfört med andra är att vi uppmärksammar något nytt varje månad och försöker passa in ifall det är månader som har några speciella dagar, säger Sanna.

I oktober uppmärksammas varje år bröstcancer, därför blev den första designen rosa. Tjejerna förväntade sig att försäljningen inte skulle bli så stor.

– Det är ju så svårt innan man börjar driva ett UF-företag, då har man ju ingen aning. Vi tänkte att vi kanske bara får sålt till familjemedlemmar eller så, säger Sanna.

Så blev det inte. De första armbanden tog slut, och när de skulle beställa fler pärlor var den lite starkare rosa nyansen slut, så det fick bli en ny design.

– Vi är så glada – och chockade för den delen – att så många har velat köpa av oss. Men det är jättekul, säger Aleksandra.

Mäns hälsa

Nästa månad är det så kallad Movember, och då kommer de rikta in sig på mäns hälsa och prostatacancer.

– Även armbanden och pärlorna har teman, så om vi ska avslöja lite så kanske vi har någon mustasch med i november, säger Sanna.

De har planerat teman för varje månad ända fram till maj då de avslutar företaget.

Oktober månads armband är rosa, för att uppmärksamma bröstcancer.
Oktober månads armband är rosa, för att uppmärksamma bröstcancer. Foto: Åsa Mwansa

Till sin hjälp ska varje UF-företag ha en rådgivare, och för tjejerna fanns en som de gärna ville ha – Anders Svantesson, platschef på Hagmans.

– Han är vår fotbollstränare i vanliga fall, så vi känner honom den vägen. Anders är så engagerad och vill alltid hjälpa till, så vi tänkte att vi testar att fråga honom så får vi se vad han säger, berättar Ebba.

De visste redan innan att om han skulle acceptera uppdraget så skulle han göra vad han kunde för att hjälpa dem.

– Det har vi verkligen märkt att han gör. Vi har en grupp på Messenger och där skriver han lite då och då, kollar läget och undrar hur det går. Om jag skulle beskriva Anders med ett ord så är det engagerad, säger Ebba.

De kallar sitt företag Bead to Notice UF och de marknadsför sig via Instagram.

– Så nu har vi fullt upp hela tiden, säger Sanna.

Varje månad kommer Bead to Notice UF uppmärksamma en ny diagnos, sjukdom eller annat problem i världen med olika design på armband.
Varje månad kommer Bead to Notice UF uppmärksamma en ny diagnos, sjukdom eller annat problem i världen med olika design på armband. Foto: Åsa Mwansa

Artikeltaggar

DesignDiagnoserFörsäljningInstagramLagmansgymnasietMänskligtSjukdomUng företagsamhetVaraVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.