Hoppa till huvudinnehållet

Loppisturné för femte gången: ”Folk går verkligen man ur huse”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Loppisturné har blivit en uppskattad tradition, bland annat med försäljning och servering i Edsvära bygdegård.
Loppisturné har blivit en uppskattad tradition, bland annat med försäljning och servering i Edsvära bygdegård. Foto: Privat

Loppisturnén som anordnas i Larv, Edsvära och Norra Vånga har nästan blivit en turistattraktion. Nu är det dags igen, lördagen den 28 oktober.

– Det är ju ett sätt att öppna upp bygden och byarna, säger Jennie-Ann Olsson på Lin och Lera byggnadsvård i Larv.

Trots att den första loppisturnén anordnades med kort varsel för fyra år sedan strömmade hugade spekulanter till. Jennie-Ann uppskattar att runt 400 personer var i omlopp.

– Efter det har det bara blivit fler och fler, säger hon.

Sex platser med samlade loppisförsäljare är listade i årets upplaga: Edsvära bygdegård, Lin & Lera i Larv, Vägs ände i Larv, Storegårdens loppis i Vånga, Puben i Larv och Glasbruksvägen 70 i Fåglavik.

Sen är det fritt att delta med egna loppisar för de som vill, det är bara att sätta upp en skylt eller vimpel som syns längs vägen.

– Det brukar vara ytterligare ett tiotal som är med, och det har varit mycket bra grejer, säger Jennie-Ann.

Jennie-Ann Olsson brinner för återbruk och ser loppisturnén som ett enkelt koncept med flera syften.
Jennie-Ann Olsson brinner för återbruk och ser loppisturnén som ett enkelt koncept med flera syften. Foto: Åsa Mwansa

Förutom antikt, kuriosa och loppisprylar serveras enkel lunch eller fika på Vägs ände och det blir även servering i Edsvära bygdegård.

Loppisfantaster brukar hålla utkik i sociala medier, vilket gör att det även kommer långväga spekulanter. Jennie-Ann menar att de dessutom får en fin runda på köpet.

– Det har blivit lite av en turistattraktion, ett enkelt och lyckat koncept. Man får mötas, men ändå ha återbruksaspekten med sig hela tiden. Det är kul.

Hon tycker också att det är ett fint sätt att stärka gemenskapen i området.

– Det väcker liv i de här bygderna. Folk samarbetar mellan byarna, gör något tillsammans för att få den här rundtursstämningen och de går verkligen man ur huse. Det uppmuntrar dessutom till att konsumera på ett mer hållbart sätt, säger hon.

Artikeltaggar

ByggnadsvårdEdsväraLarvLoppmarknaderNorra VångaNöje/KulturSociala medierVaraÅterbruk

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.