Hoppa till huvudinnehållet

Götene kommun får nobben – överklagar VA-beslut till domstolen

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Götene kommun kommer att överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen.
Götene kommun kommer att överklaga länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Foto: Johan Nilsson/TT

Föreläggandet om VA-utbyggnad på Kinnekulle ändras inte, meddelar länsstyrelsen.

– En besvikelse, men samtidigt inte speciellt överraskande, menar kommunalrådet Johan Månsson (GF).

NLT har vid flera tillfällen skrivit om länsstyrelsens föreläggande som innebär att Götene kommun är ålagd att förse de mindre samhällena Hökastaden, Römossen och Medelplana med kommunalt vatten och avlopp.

Utbyggnaden väntas gå på åtminstone 100 miljoner kronor, enligt det kommunala bolaget Götene, vatten och värme. En kostnad som enligt gällande lagstiftning ska delas mellan berörda fastighetsägare och VA-kollektivet.

Politiskt huvudbry över motvillig VA-investering: ”Orimligt stora kostnader”

Beslutet står fast

I somras lämnade Götene kommun samt Hökastadens vatten, avlopp och bredband ekonomiska förening in en begäran till myndigheten om att beslutet ska upphävas.

Länsstyrelsen meddelar nu att man inte ändrar sitt föreläggande, utan beslutet från november 2019 står fast.

”Den samlade bedömningen som länsstyrelsen gjorde i beslutet är att området utgör ett större sammanhang och att det framför allt finns hälsoskäl som motiverar ett kommunalt ansvar att tillhandahålla allmänna vattentjänster”, skriver länsstyrelsen som menar att Hökastaden, Römossen och Medelplana utgör områden där allmänna vattentjänster behöver ordnas i ett större sammanhang.

VA-utbyggnad på Kinnekulle pausas – beslut ska prövas: ”Det enda vettiga”

Nya omständigheter

Anledningen till att Götene kommun inte överklagade beslutet redan för fyra år sedan var att man då utgick från att bebyggelsen skulle fortsätta att utvecklas och att möjligheten att ordna enskilda anläggningar bedömdes som liten.

Numera finns dock inga planer på ny bebyggelse i de aktuella områdena.

”Det finns flera omständigheter som har förändrats sedan Götene kommun tog fram sin VA-plan 2015 och länsstyrelsens beslut 2019”, har Götene kommun uppgett för länsstyrelsen.

Månsson reagerar

Kommunalrådet Johan Månsson säger så här efter länsstyrelsens besked:

– Jag hade aningar om att de skulle stå på sig, men jag reagerar på att de inte har gjort någon ny bedömning utan att de egentligen bara hänvisar till sitt tidigare föreläggande.

– Det är fortfarande omöjligt för oss att kunna läsa ut hur de kommit fram till sina slutsatser och det ser jag som en stor brist. Vi har olika syn kring begreppet samlad bebyggelse och vad som bör betecknas som ett större sammanhang.

Upp till domstolen

Götene kommun har möjlighet att överklaga beslutet till mark- och miljödomstolen. Det måste i så fall göras senast den 31 oktober.

– Vi kommer att löpa linan ut, det råder det inget som helst tvivel om. Det finns en stor politisk enighet att välja den här vägen och vi håller nu på att förbereda en överklagan.

Hur ser du möjligheten att domstolen kommer fram till ett annat beslut?

– Jag är fortsatt hoppfull i den här frågan, men det är omöjligt att sia om utfallet. Vår bedömning är att vi har bra på fötterna för att få det här beslutet hävt.

NLT har sökt länsstyrelsen för en kommentar.

Beskedet från länsstyrelsen: ”Bedömningen är redan gjord”

Artikeltaggar

Götene kommun (org)Johan MånssonKinnekulleLänsstyrelsen i Västra Götalands länMark- och miljödomstolenPolitikVAÖverklaganden

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.