Hoppa till huvudinnehållet

NLT gav sig ut på en fisketur – följ med när siklöjan gör sin sista färd

Publicerad:
David Solstorm
david.solstorm@nlt.se
Thommy Möller, yrkesfiskare i Vänern sedan 40 år på väg ut på en ny fisketur. Varje dag innebär nya förutsättningar som måste analyseras för att kunna hitta fisken.
Thommy Möller, yrkesfiskare i Vänern sedan 40 år på väg ut på en ny fisketur. Varje dag innebär nya förutsättningar som måste analyseras för att kunna hitta fisken. Foto: David Solstorm

Under två månader i slutet av året, mellan den 17 oktober och den 17 december, får man fiska siklöja i Vänern.

Löjan fiskas för att få löjrom, en kulinarisk delikatess. Fisket utgör också en stor och viktig del av fiskarens årsinkomst – vilket gör att de är ute på sjön varje dag det går.

NLT:s reporter David Solstorm hängde med på en fisketur.

Fisket är ofta utmanande, då det bedrivs under en årstid som kan vara både kall och stormig och vissa år har det knappt gått att komma ut på sjön.

När NLT:s reporter ger sig ut på en tur är vädret på fiskarnas sida. Det enda de behövde hantera var några minusgrader och lite is.

Vänermuseet har i en text på sin hemsida skrivit om hur det gick till när man började med löjromsfisket på Spiken. Där kan man bland annat läsa:

”För mer än 50 år sedan sägs det att en man från Kalix kom på besök till Spikens fiskeläge. Mannens namn var Artur Johansson och kom från Kalix, en plats där man sedan länge producerat den norrländska specialiteten löjrom. Han ska ha lärt yrkesfiskarna på Spiken hur man bereder löjrommen och förklarat att det var här pengarna låg, inte i att sälja själva löjan. Sedan dess har fisket utvecklats, både vad gäller fångstens omfattning och själva fisketekniken som över åren innefattat både trålar och löjskötar, de nät som i dag används”.

Räddade fisket

Under slutet av 1960-talet och 1970-talet anses det också att det var just siklöjan och romfisket som räddade fisket på Vänern.

Det var då som metylkvicksilver seglade upp som ett stort miljöhot och under en period var Vänern svartlistad just på grund av kvicksilvret.

Siklöjan, som inte är bottenlevande, klarade sig dock då den uppehåller sig i den fria vattenmassan och inte drabbades av kvicksilvret som landade på botten – vilket gjorde att man fick fortsätta fiska löja.

Sedan 2014 är löjrom från Vänern också ett eget varumärke, Vänerlöjrom, som ska garantera en förstklassig produkt.

Se bilder från fisketuren här:

På väg ut från hamn innan solen står upp. De nya näten ligger snyggt och ordnat i sina tunnor, redo att läggas ut.
På väg ut från hamn innan solen står upp. De nya näten ligger snyggt och ordnat i sina tunnor, redo att läggas ut. Foto: David Solstorm
Michael Nylander, yrkesfiskare och kompanjon med Thommy spanar nyfiket på om dagens första nät har fisk.
Michael Nylander, yrkesfiskare och kompanjon med Thommy spanar nyfiket på om dagens första nät har fisk. Foto: David Solstorm
Fisket börjar inte bra. Mycket av fångsten har skarven redan tagit och endast små bitar av fisken finns kvar. Michael förklarar att när det är lite fisk i näten passar skarven på. ”När näten är fulla sker det inte. Då blir nog skarven förvirrad av allt blänk”, säger Michael.
Fisket börjar inte bra. Mycket av fångsten har skarven redan tagit och endast små bitar av fisken finns kvar. Michael förklarar att när det är lite fisk i näten passar skarven på. ”När näten är fulla sker det inte. Då blir nog skarven förvirrad av allt blänk”, säger Michael. Foto: David Solstorm
Thommy och Michael diskuterar om de kanske borde byta plats. Fångsten har så långt varit mager men frågan är om det är bättre någon annanstans?
Thommy och Michael diskuterar om de kanske borde byta plats. Fångsten har så långt varit mager men frågan är om det är bättre någon annanstans? Foto: David Solstorm
Men plötsligt händer det. Här har nätet hamnat rätt, eller var det kanske siklöjan som simmade fel?
Men plötsligt händer det. Här har nätet hamnat rätt, eller var det kanske siklöjan som simmade fel? Foto: David Solstorm
Stämningen stiger påtagligt när det blir fångst i näten.
Stämningen stiger påtagligt när det blir fångst i näten. Foto: David Solstorm
Vid kaj väntar Guntis Huolters för att ta hand om fångsten. Michael är glad över att lämna över fångsten och få komma in och värma sig.
Vid kaj väntar Guntis Huolters för att ta hand om fångsten. Michael är glad över att lämna över fångsten och få komma in och värma sig. Foto: David Solstorm
Innan rommen kan klämmas måste siklöjan skakas ut ur näten. Nu för tiden görs detta med hjälp av maskin. Det är trettonde året som Guntis från Lettland arbetar i Sverige under siklöjefisket.
Innan rommen kan klämmas måste siklöjan skakas ut ur näten. Nu för tiden görs detta med hjälp av maskin. Det är trettonde året som Guntis från Lettland arbetar i Sverige under siklöjefisket. Foto: David Solstorm
Efter att siklöjan skakats, klämts, vispats, sköljts, silats, torkats och saltats återstår till slut bara paketering. Thommy och Michael väger upp löjrommen i 500 grams burkar för vidare leverans. Snart får de vila en liten stund, innan nästa dags fisketur startar.
Efter att siklöjan skakats, klämts, vispats, sköljts, silats, torkats och saltats återstår till slut bara paketering. Thommy och Michael väger upp löjrommen i 500 grams burkar för vidare leverans. Snart får de vila en liten stund, innan nästa dags fisketur startar. Foto: David Solstorm

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeMichael NylanderVänern

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.