Hoppa till huvudinnehållet

Liv utan gränser leder till psykisk ohälsa: ”Helt omöjligt i dag”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Andreas Björlemyr, psykolog och psykoterapeut.
Andreas Björlemyr, psykolog och psykoterapeut. Foto: Privat

Ett gränslöst samhälle där åsikter alltid kan få medhåll på sociala medier gör det svårt för enskilda människor att veta vad som är rätt och fel.

Detta leder i sin tur till psykisk ohälsa.

– Den första delen av föreläsningen handlar om att vi har flyttat alla gränser. Idag florerar åsikter om allting överallt, säger psykolog och psykoterapeut Andreas Björlemyr som kommer till Skara stadshus för att berätta.

Psykolog och psykoterapeut Andreas Björlemyr ser en klar koppling mellan det allt mer gränslösa samhället och psykisk ohälsa.

– Idag kan du i stort tycka vad som helst, vara hur respektlös som helst. Hittar du inte sympatisörer för dina åsikter i din närhet så gör du det på sociala medier. Sammantaget gör detta att det blir svårt för många att veta hur man ska bete sig. Där har vi en mycket stark grogrund till psykisk ohälsa, säger han.

”Flyttat alla gränser”

På onsdag, den 18 oktober, kommer Andreas Björlemyr till Skara och stadshusets aula och föreläser om psykisk ohälsa. Han är verksamhetschef för St Lukasmottagningen i Skövde, handleder och föreläser och är bland annat också kopplad till läkarlinjen vid Göteborgs Universitet.

– Jag kommer att ta upp vad som har hänt i samhället de senaste tio, femton åren. Den första delen av föreläsningen handlar om att vi har flyttat alla gränser. Idag florerar åsikter om allting överallt. Och vi exponeras också för allt detta. Om jag tycker annorlunda än vad du gör, så kan jag starta en egen grupp på sociala medier och få likes där.

Det vill säga då har gränsen flyttats. Och ju fler gränsförflyttningar desto svårare blir det för enskilda att veta vad som är rätt och fel och var man själv befinner sig i allt detta.

– Vi behöver sätta gränser tidigt när barnen är små. Gränser är inte till för att förstöra utan för att göra det tydligt. Det gör det lättare för barnen att veta hur de ska bete sig, säger Björlemyr.

Träna på känslor

För att bli bra på något måste man träna på det, och det gäller också känslor.

– Men idag har vi istället ett undvikande system. Du skickar sms eller mejl istället för att prata med andra direkt. Det vill säga, träningen på känslor och direkt kontakt uteblir, säger Andreas Björlemyr.

Sömn är en nyckel till att må bra psykiskt.
Sömn är en nyckel till att må bra psykiskt. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Den andra delen av onsdagens föreläsning tar fasta på att det har blivit mer komplicerat att ta sig in i samhället. Det krävs mycket mer av den enskilde.

– När jag gick ut högstadiet var det många som började jobba direkt istället för att gå på gymnasiet. Det är helt omöjligt idag. Men om du då varken vill eller har förutsättningar för att plugga vidare försvinner hoppet ganska snabbt. Vägen in i samhället blir väldigt lång, och har det dessutom strulat för dig längs vägen blir det än tuffare, säger Andreas Björlemyr och tillägger att summerar man det gränslösa samhället med svårigheterna att ta sig in så ökar riskerna för psykisk ohälsa.

Sömn mot ohälsa

Samhället har digitaliserats mycket snabbt. Den som inte hänger med kommer efter direkt och kan lätt känna dig okunnig och värdelös.

– Samtidigt har de så kallade enkla jobben försvunnit. Det blir hopplöst för många att se framåt.

Vad kan vi då göra, som exempelvis anhörig till någon som mår psykiskt dåligt, för att denna ska må bättre?

Andreas Björlemyr kommer att ta upp flera viktiga åtgärder under föreläsningen.

– Först och främst: Den som mår psykiskt dåligt ska få en bättre sömn. För utan en bra sömn så orkar du inte och du mår också ännu sämre.

Stadshuset i Skara är platsen för föreläsningen.
Stadshuset i Skara är platsen för föreläsningen. Foto: Elin Andersson

Slarvar

Det gäller också att skapa struktur i tillvaron.

– Idag är det många som vänder på dygnet. När de väl vaknar äter de inte frukost utan startar med energidryck istället och slarvar med viktiga rutiner under resten av dagen. Då är det inte konstigt att man inte orkar med en motgång, säger Andreas.

Föreläsningen i stadshuset arrangeras av anhörigstödet i Skara kommun och Medborgarskolan.

Godbitar ur kulturveckan i Skara: ”Jätteroligt program i år”Oense om andra partiers pengar: ”Kan vinna tillbaka sin heder om de avstår”

Artikeltaggar

Göteborgs universitetMedborgarskolanNöje/KulturPsykisk ohälsaSkaraSkara kommunSkövdeSociala medierVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.