Hoppa till huvudinnehållet

Två svenskar ihjälskjutna i Bryssel

Publicerad:
Polisavspärrningar i centrala Bryssel.
Polisavspärrningar i centrala Bryssel. Foto: Sylvain Plazy/AP/TT

Två svenskar har skjutits till döds i ett misstänkt terrordåd i centrala Bryssel.

Gärningsmannen är på fri fot. Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus.

Sveriges EM-kvalmatch i fotboll mot Belgien avbröts i halvtid.

Två personer dödades och minst en person skadades när en man på måndagskvällen öppnade eld med automatvapen i närheten av ett torg i stadsdelen Molenbeek.

Den person som rapporterats skadad är enligt Aftonbladet också svensk medborgare och vårdas på sjukhus. Den skadade sägs dock enligt Le Soir vara "utom fara".

Skottlossningen inträffade klockan 19.15 – 1,5 timmar före Sveriges EM-kval i fotboll mot Belgien i Bryssel, och flera medier uppger att de två personer som sköts ihjäl bar svenska landslagströjor. Den belgiska åklagarmyndigheten uppger att motivet var att offren var just svenskar.

"Det är hemskt"

Det har på sociala medier också spridits en film där en man säger sig tillhöra terrorrörelsen IS och vara ute efter att "hämnas muslimer".

"Jag har dödat tre svenskar", säger han enligt TT:s översättning.

– Det är hemskt. Vet inte vad man ska säga om det. Våra supportar betyder mycket för oss och vi pratade tidigt om att de ska känna sig trygga, säger Sveriges lagkapten Victor Nilsson Lindelöf på en presskonferens.

Enligt polisen och flera vittnen sköts svenskarna när de steg ur en taxi. Attentatsmannen gick även in i ett hus och började skjuta.

Spänd stämning

Bea Saleymane bor nära attentatsplatsen och blev vittne till den senare skjutningen. Han såg en person gå in i en byggnad där gärningsmannen började avlossa flera skott.

– Jag är helt skakig, säger han till TT.

Efter dådet har terrorhotnivån höjts till den högsta, fyra, och säkerheten har skärpts såväl runt Kung Baudouin-stadion som inne i centrala Bryssel.

Vid midnatt hade gärningsmannen, som var klädd i orange jacka och hjälm och är i 40-årsåldern, ännu inte gripits. Enligt medieuppgifter är han sedan tidigare känd av polisen.

Polisen manar till försiktighet och uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus – ett råd som allmänheten lyssnade på.

Under hela kvällen ljöd sirener över centrala Bryssel. Stämningen var spänd men gatorna öde, utöver stora mängder poliser. Attentatsplatsen och flera kvarter runt den är avspärrade.

Ville hålla svenska borta

Fotbollsmatchen startade som planerat, trots dådet, men avbröts i halvtid. På frågan om varför matchen inte bröts direkt sade Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman till TT vid 21-tiden:

– För att man inte vill ha ut svenskar på stan nu.

Ännu vid midnatt hölls alla åskådare kvar på Kung Baudouin-stadion.

Belgiens premiärminister Alexander De Croo uppmanade tidigt alla i Bryssel att vara försiktiga och vaksamma. Han skriver på X, tidigare Twitter, att regeringen följer utvecklingen efter "det fega dådet" och att han varit i kontakt med statsminister Ulf Kristersson (M).

Sveriges utrikesdepartement uppmanar alla svenskar i Bryssel till försiktighet.

Jenny Martorell/TT

Martin Yngve/TT

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Ännu en tragedi

För Bryssel läggs den 16 oktober 2023 nu till raden av tunga terrordatum. Senast var den 22 mars 2016 som staden drabbades hårt, då 32 personer dödades och hundratals skadades när tre islamistiska självmordsbombare utlöste sina bomber på Zaventem-flygplatsen och tunnelbanestationen Maelbeek. Två av offren då var svenskor – en ung kvinna bosatt i Bryssel och en äldre kvinna som besökt anhöriga i staden.

Kung Baudouin-stadion har också upplevt tragedier genom åren - framför allt den 29 maj 1985 då 39 personer omkom här i den panik som utbröt när brittiska fotbollshuliganer stormade en italiensk sektion inför Europacupfinalen mellan Liverpool och Juventus. Den händelsen bidrog till att hela arenan sedan byggdes om och moderniserades och 1995 döptes om från sitt gamla namn, Heyselstadion.

Artikeltaggar

BelgienBrottBrott, lag och rättBrysselGripandenMolenbeekSkottlossningTerrordådUefa

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.