Efter en efterlysning fick Gustav Hansson sin praoplats.
Tillsammans med sina årskurskamrater var han ute på praktik under en vecka.
NLT har träffat några av dem för att se vad de lärde sig av vuxenlivet:
– Vuxna fikar och dricker kaffe hela tiden.
Vecka 39 stötte man på ovanligt många unga i butikerna och på företagen runt om i Grästorp. Eleverna i årskurs åtta var nämligen ute på en av sina praoveckor just då.
Innan det var dags att ge sig ut och se vad vuxna gör på sina arbetstimmar tog sig ett gäng åttondeklassare tid till att berätta för NLT om sina förhoppningar och farhågor inför sin praktikperiod.
Nu stundar praoveckan: ”Jätteviktigt för unga att få komma ut i arbetslivet”Ett par veckor senare lämnade de en av sina lektioner för att berätta för NLT hur det gick.
Packa upp och packa ner
Saga Gustafsson var på Grästorps kommun och fick insyn i hur många av verksamheterna fungerar där:
– Första dagen var det svårt, det var så många vuxna människor. Sedan fick jag göra mycket olika; vara med kommunikatörerna, HR, göra företagsbesök med näringslivssamverkan, skriva ett företagsregister ...
– Jag fick också en rundvandring, det var kul att se alla olika bitar som gör en kommun. Och jag lärde mig att vuxna fikar och dricker kaffe hela tiden.
Hennes kompis Oskar Alfredsson håller med:
– Ja, det första vi gjorde när jag kom på morgonen var att dricka kaffe och äta macka.
Oskar praoade på Elon, något som gav honom en ögonöppnare:
– Jag har aldrig tänkt på hur många paket som kommer in på en dag. Det kom säkert två pallar fulla med paket. Det var juldekorationer i som vi skulle packa upp och kolla, och sedan packa ner igen, för de skulle skickas vidare.
Roligt att skruva motorsågar
En som också jobbade med kartonger och paket var Moa Gustavsen, som vistades på Skohörnan i en vecka.
– Det kom tre leveranser på en dag med stora kartonger med skokartonger i. De skulle jag märka upp med prislapp, och så skulle jag ställa ut en av skorna i butiken.
– Jag fick också stå i kassan, gå och köpa lunch och fika, städa. Och käka doughnuts. Och så fick jag vara modell med vinterskor på. Det kom många kunder, en dag en hel busslast med finska människor som köpte skor.
Ett stenkast bort från Skohörnan ligger Grästorps järnhandel. Där praoade Arvid Persson.
– Jag fick ställa upp varor, sätta ny prislapp. Det var riktigt kul att vara i verkstaden och skruva ihop motorsågar. Jag hoppas att kunna få sommarjobb där.
Gratis fika
En som också hoppas på sommarjobb på sin praoplats i framtiden är Astrid Karlsson.
– Jag var på Conditori Nordpolen. Jag fick inte stå i kassan eftersom jag var för liten, men jag fick vara i baristan och göra beställningar, packa praliner och bröd. Man stod i bageriet och packade, och det var en fördel för då kände man lukten. Just det, jag fick gratis fika också. Det var väldigt roligt att vara där, alla var snälla och det gjorde inget om man gjorde fel. Där skulle jag kunna tänka mig att jobba.
Något som Astrid reflekterade över var antalet anställda på konditoriet samt åldern på dem:
– Det var många fler än de man ser i kassan, majoriteten är tjejer och många av dem är väldigt unga, kanske i gymnasieåldern.
Läskigt att tvätta hår
Amelia Nordin testade också på ett hantverksyrke. Hon var på en frisersalong i Lidköping.
– Första dagen fick jag sopa hår och gå en rundvandring i salongen, ställa upp varor. Senare i veckan fick jag tvätta hår på kunder, det var läskigt men gick bra.
– Det är ett väldigt varierat arbete och det är bra: man färgar hår, klipper och ibland hjälper man till att prova ut peruker.
Gustav efterlystes
Att Gustav Hansson fick sin praoplats är en ren slump. Han frågade på Grästorps veterinärklinik som sade nej. Bara några timmar efter nekandet dök en efterlysning upp efter honom på Facebook. Kliniken hade ändrat sig och kunde visst erbjuda honom en praoplats.
– Jag fick diska mycket, allt skulle vara rent till nästa gång det var dags att användas. Jag vill inte bli veterinär, det var många hundar vi fick sätta ner och mycket blodigare än jag trodde. Vi fikade också mycket. Sista dagen köpte min pappa en chokladask till dem. ”Den tar snart slut” sade de.
Hitta något helt annat
Eleverna är alla nöjda med sina praodagar, och har framför allt lärt sig hur mycket vuxna fikar på en dag.
Ungdomarna ser redan nu fram emot nästa praktikperiod.
– Det finns mycket man vill prova på, det finns väldigt många jobb, säger Amelia.
– Jag skulle vilja vara på samma ställe igen. Jag vet att det är bättre att testa något annat, så jag kommer att försöka hitta något helt annat, säger Saga.
Nästa gång åttorna har prao är i mitten av maj 2024.