Hoppa till huvudinnehållet

Trio med koppling till Cults misstänks för inblandning i mordet: ”Fortsätter utreda”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
Över ett och ett halvt år har passerat sedan Linus Bergh sköts ihjäl på Brantabäcksgatan i Lidköping. Utredningen pågår fortfarande.
Över ett och ett halvt år har passerat sedan Linus Bergh sköts ihjäl på Brantabäcksgatan i Lidköping. Utredningen pågår fortfarande. Foto: Sören Turesson

Drygt ett och ett halvt år har passerat sedan den före detta Hells Angels-medlemmen Linus Bergh sköts ihjäl i Lidköping.

Ingen har ännu delgivits misstanke om att ha avlossat de dödande skotten. Dock misstänks fyra personer för medhjälp till mord; varav tre av dem har koppling till Cults mc.

– Vi fortsätter utreda så får vi se vart vi hamnar, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Det var den 20 mars 2022 som den 36-årige Linus Bergh sköts med flera skott i mc-klubben Cults före detta lokal på Brantabäcksgatan i Lidköping. Enligt uppgifter ska två maskerade personer ha avlossat flera skott mot den före detta Hells Angels-medlemmen innan de försvann via en bakdörr.

Än har ingen delgivits misstanke om att ha utfört mordet. Däremot har fyra personer delgivits misstanke om medhjälp till mord.

– Vi har misstänkta personer i ärendet, men jag kan inte går in på i vilken omfattning om vad man är misstänkt för. Vi fortsätter utreda så får vi se vart vi hamnar, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

Linus Bergh blev 36 år.
Linus Bergh blev 36 år. Foto: Privat

Utredning pågår

Den omfattande utredningen, som leds av enheten för grova brott i Skaraborg, fortlöper dock.

– Det är fortfarande utredningsinsatser i den förundersökningen, säger Jenny Karlsson.

Om det finns en risk att ärendet läggs ner vill hon inte gå in på.

– Jag kommer inte lämna något besked nu. Vi får titta på hur det ser ut när vi känner att vi är klara med utredningen, men det känner vi inte att vi är än.

De misstänkta är en man i 30-årsåldern som har koppling till Cults mc, som vid tidpunkten för mordet bodde i Lidköping men numera huserar på annan ort. Mannen greps under mordkvällen och häktades ett par dagar senare misstänkt för medhjälp till mord på sannolika skäl. I maj frihetsberövas en Lidköpingsbo i 30-årsåldern. Även han häktades misstänkt för medhjälp till mord på sannolika skäl. Häktningarna mot männen är sedan en längre tid hävda.

Den tredje mannen, som är i 50-årsåldern och från Lidköping, har koppling till Cults mc. Han begärdes häktad skäligen misstänkt för medhjälp till mord i september men släpptes på fri fot då Skaraborgs tingsrätt inte ansåg bevisningen stark nog för häktning.

Den fjärde mannen ska enligt uppgifter till NLT vara i 30-årsåldern och varit intressant i utredningen under en längre tid. Han är hemmahörande i Götene och har koppling till Cults mc.

Männen har förnekat brott.

Jenny Karlsson, vice chefsåklagare.
Jenny Karlsson, vice chefsåklagare. Foto: Johan Eklöf

Fler åtgärder

Jenny Karlsson vill inte gå in några detaljer kring utredningen i stort, men den bedöms inte vara i sitt slutskede.

– Nä, det kan jag inte riktigt säga utan vi har en del utredningsåtgärder som vi bedömer att vi måste göra, säger hon och fortsätter:.

– Jag kan inte gå in på detaljer alls, utan vi får se hur det fortskrider. Det är information vi måste ha in i ärendet först.

Det finns ännu inget eventuellt datum för att väcka åtal vid Skaraborgs tingsrätt.

Dödsskjutning i Lidköping den 20 mars – här finns samtliga artiklar samlade

Artikeltaggar

BrantabäcksgatanBrottBrott, lag och rättHäktningarLidköpingMordSkaraborgs tingsrättÅtal

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.