Hoppa till huvudinnehållet

Polisen reder ut – så arbetar man vid blåljusjakt: ”Vill inte utsätta allmänhet för fara”

Publicerad:
Reporter Julia Naskovic
Julia Naskovic
julia.naskovic@nlt.se
Reporter Victoria Svärd Karlsson
Victoria Svärd Karlsson
victoria.svardkarlsson@nlt.se
Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp.
Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp. Foto: Polisen

Polisen fick jobba snabbt och effektivt för att kunna gripa en man i 20-årsåldern – som under onsdagen stal en bil i Alingsås.

En blåljusjakt med bland annat helikopter inleddes.

NLT har pratat med kommunpolis Kristoffer Hjelm om hur polisen tänker kring en pågående insats.

– Det gäller att hitta en balans där man försöker jobba effektivt men inte hamna i situationer som kan utsätta folk för fara, säger han.

Det var under onsdagsförmiddagen som en man i 20-årsåldern misstänktes ha stulit en bil från ett företag i Alingsås.

Polisen larmades och snabbt inleddes en biljakt, med bland annat helikopter, för att få stopp på mannen – som färdades i riktning mot Skaraborg.

Med hjälp av en spikmatta kunde mannen senare gripas i närheten av Jonslund. Innan dess hade jakten pågått i centrala Nossebro och ut på länsväg 186.

Enligt Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara, Essunga och Grästorp, är det inte särskilt vanligt att fordon försöker köra från polisen, speciellt inte under dagtid då det rör sig mycket folk ute i samhället.

– Däremot händer det ju titt som tätt att man stoppar fordon med spikmatta om man har skäl att ingripa, säger han.

Hur tänker polisen vid pågående biljakter?

– Det gäller att hitta en balans där man försöker jobba effektivt, men inte hamna i situationer som kan utsätta folk för fara. Det är en ganska svår bedömning i och med att den görs i ganska akuta lägen, svarar Kristoffer Hjelm och fortsätter:

– Men det finns tydligt uppspaltade regelverk kring hur det går till när bilar och andra fordon försöker fly från en polispatrull samt hur polisen ska, får och kan agera då.

Under onsdagen pågick en biljakt mellan Alingsås och Essunga kommun. Bilden har inget med händelsen att göra.
Under onsdagen pågick en biljakt mellan Alingsås och Essunga kommun. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Janerik Henriksson/TT

”Kan oroa folk”

Tidpunkten på dygnet spelar stor roll i polisens arbete.

– Sena nätter, när det nästan inte finns några folk ute, finns det en riskbild att ta hänsyn till. När det sker på dagtid, när det finns folk ute, finns ett annat riskmoment, då fler invånare rör sig i området.

Polisen gör även en bedömning utöver hur allvarligt brottet är samt vad man förlorar på om gärningsmannen försvinner.

Man kan enligt Kristoffer Hjelm ha fortsatt span på den misstänkte och på så sätt kan man eventuellt gripa personen vid ett senare tillfälle.

– Men det är framförallt säkerhetsaspekten som vi jobbar utefter.

Hur ska allmänheten agera vid sådana här lägen?

– Jag vet att det kan väcka oro hos folk och man undrar om polisen har fått tag på gärningsmannen eller ej samt om det är farligt att gå ut och så vidare. Men det är givetvis bra att man försöker hålla sig undan rent trafikmässigt, på så sätt kan man hjälpa polisen, säger Kristoffer Hjelm och fortsätter:

– Om exempelvis bilen försvinner någonstans och polisen tappar bort den, då är det jättetacksamt att man ringer in till polisen och berättar var fordonet i fråga har tagit vägen. I ett pågående läge skulle jag påstå att man ringer 112, för då är det ju bråttom.

Efter onsdagens händelse kunde man till slut få stopp på mannen i 20-årsåldern – som nu är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grovt brott mot knivlagen samt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Artikeltaggar

AlingsåsBrottBrott mot knivlagenBrott, lag och rättEssungaGrästorpKristoffer HjelmRattfylleriTillgrepp av fortskaffningsmedel

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.