Hoppa till huvudinnehållet

Butiken hjärtat i deras verksamhet – ger närmare miljon om året till hjälp

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Lagret av julsaker är välfyllt. När det är dags för försäljning brukar köerna vara långa berättar Gitte Öhlin Köhler.
Lagret av julsaker är välfyllt. När det är dags för försäljning brukar köerna vara långa berättar Gitte Öhlin Köhler. Foto: Mats Rosqvist

Att handla på second hand är en trend som håller i sig. Det innebär att Varabygdens Rödakorskrets kan dela ut stora belopp till hjälpverksamhet varje år.

Och roligt har man samtidigt.

Tidigare fanns rödakorskretsar i Vara, Kvänum Södra Lundby, Levene, Södra Lundby och Vedum. Medan sedan ett par år tillbaka finns et bara en krets i Vara kommun. Och hjärtat i verksamheten är butiken Kupan i Vara.

När NLT gästar butiken är det styrelsemöte och man har just klubbat beslutet att sätta in 100 000 kronor till insamlingen för världens barn. Under två veckor har medlemmarna samlat in pengar och dessutom har två veckors intäkter från Kupan avsatts till insamlingen.

– Men det är inte hela summan vi fick ihop. Vi ser inte det vi fått in via swish ännu, berättar ordföranden Brita Svensson.

Det skrattas mycket när Varabygdens Röda korskrets har styrelsemöte.
Det skrattas mycket när Varabygdens Röda korskrets har styrelsemöte. Foto: Mats Rosqvist

Samma summa har kretsen beslutat att skänka till asylboendet på Restad i Vänersborg, där man nyligen var på studiebesök. Tillvaron på boendet präglas av ovisshet, väntan och knappa levnadsförhållanden.

– Man fick en känsla av tröstlöshet. Tanken är att de ska kunna använda pengarna till busskort. De få 71 kronor om dagen och en enkel biljett till Vänersborg kostar 36 kronor säger Brita Svensson.

Dessutom har kretsen hittills i år bidragit med 600 000 kronor till Röda Korsets kris och katastrofhjälp.

Hösten intensiv

Att Varabygdens Rödakorskrets kan få ihop runt miljonen om året till olika hjälpändamål är handlar om second handbutiken Kupan. Kretsen får in stora mängder kläder och andra föremål och att handla på second hand är lika populärt som någonsin.

Förutom att sälja föremål hyr man även ut bilbarnstolar, en verksamhet man tog över från BVC för några år sedan.

Hösten och vintern är en intensiv tid för medlemmarna. Den 21 november är det dags för den årliga modevisningen med de finare alstren man fått in. Kretsen medverkar på julmarknader på olika ställen i kommunen.

Klädförsäljningen är viktig för Röda Korset, förklarar Anna-Vera Johansson, en av styrelseledamöterna.
Klädförsäljningen är viktig för Röda Korset, förklarar Anna-Vera Johansson, en av styrelseledamöterna. Foto: Mats Rosqvist

Inte minst är försäljningen av julsaker i butiken viktig. Ett rum är redan proppfullt med julsaker nedpackade i lådor.

– Vi stänger ett par dagar för att hinna plocka fram sakerna och när vi öppnar brukar det vara en lång kö här utanför, berättar butiksföreståndaren Gitte Öhlin Köhler.

Egentligen är det bara två saker som kretsen nu behöver. Den ena är rymligare lokaler.

– Som det är nu kan vi inte ta emot möbler, förklarar Gitte Öhlin Köhler.

Den andra är fler medlemmar, gärna yngre sådana.

Och enligt de nuvarande medlemmarna finns flera anledningar att bli medlem, antingen bara för att stötta eller ännu hellre engagera sig. Att kunna bidra till angelägna ändamål med belopp som verkligen kan göra skillnad är en sådan. En annan är att medlemmarna har trevligt ihop. Från styrelserummet hörs ofta glada skratt och skämt, något som även kunder noterat mer än en gång.

– Vi har en väldigt lättsam och trivsam stämning, slår Brita Svensson fast.

Artikeltaggar

ButikerEkonomiFörsäljningHandelJulmarknaderKläderSvenska Röda KorsetSödra LundbyVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.