Hoppa till huvudinnehållet

Mässa ska räta ut yrkesfrågetecken: ”Framtiden finns i Grästorp”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Kom på Framtidsmässan! Det uppmanar Mia Flood, Åsa Malmgren och Anna Döse allmänheten att göra.
Kom på Framtidsmässan! Det uppmanar Mia Flood, Åsa Malmgren och Anna Döse allmänheten att göra. Foto: Emma Hurtig

Snickare? Frisör? Lantbrukare? Ekonom? Operasångerska?

Det är inte lätt att veta vad man ska göra i livet när man står inför gymnasieval, som Nya centralskolans äldsta elever snart gör.

För att underlätta arrangerar nu Grästorps en mässa där unga och andra nyfikna får se vad det finns för arbetsalternativ inför framtiden.

– Att allmänheten får ta del av detta ger ett ypperligt tillfälle att se vad för företag som finns i Grästorp, säger näringslivschef Anna Döse.

Grästorps kommuns niondeklassare får göra besök på Lagmansgymnasiet i Vara samt Lidköpings De la Gardie-gymnasium för att se vad som erbjuds för utbildningar och framtidsmöjligheter där. Men det är inte alltid det räcker när man är på väg ut i vuxen- och arbetslivet.

Därför väljer Grästorps kommun att anordna en mässa, Framtidsmässan, som riktar sig till elever i årskurs åtta och nio, samt andra nyfikna, arbetssökande eller personer som är sugna på att sadla om.

Den hålls i Grästorps konserthus 24 oktober och är alltså öppen för alla.

– Vi vill inspirera ungdomar inför gymnasievalet, och även arbetssökande, säger Anna Döse, näringslivschef på Grästorps kommun.

Se andra möjligheter

På mässan medverkar i skrivande stund ett 30-tal representanter från olika gymnasieskolor, Campus Västra Skaraborg samt många av de företag som finns i Grästorps kommun. Det finns fortfarande platser kvar för det företag som vill visa upp sig.

– Det är ett fint näringsliv i Grästorp med väletablerade företag som behöver anställa. De är på plats för att inspirera och kanske få ungdomarna att veta vad de ska bli när de blir stora. Framtiden finns i Grästorp, säger Anna, och fortsätter:

– Att allmänheten får ta del av detta ger ett ypperligt tillfälle att se vad för företag som finns i Grästorp.

Hon får medhåll från Mia Flood, ansvarig för arbetsmarknadsenheten i Grästorp:

– Även om man har ett arbete i dag kanske man är intresserad av att titta på andra möjligheter.

80 procent av lönen

Campus Västra Skaraborg kan då vara ett alternativ, berättar Åsa Malmgren, studie- och yrkesvägledare på Nya centralskolan:

– På Campus kan man bland annat läsa högskoleutbildningar på distans. På mässan kommer de att kunna berätta omställningsstudiestödet. Det är ett stöd man kan få för att läsa till något annat. Stödet gör att man får 80 procent av sin lön under en viss tid då man studerar.

– Det här blir en bra helhetsmässa som visar upp det som ligger nära inpå, från gymnasiet till slutdestinationen att arbeta i Grästorp. Vi vill att man ska bo, leva och arbeta i Grästorp, säger Anna.

Låg arbetslöshet

I juli kom en rapport om att arbetslösheten är mycket låg i Grästorps kommun. Sedan våren 2021 har arbetslösheten minskat i orten och är nu nere på 3,4 procent. Det betyder att endast 94 av 2 765 invånare i åldern 16 till 65 år är inskrivna som arbetssökande.

– Vi har legat på ett lågt antal arbetssökande under många år. Det kan bero på att vi ligger nära många större städer vilket gör det lätt att pendla, och också att vi har ett tätt samarbete mellan arbetsmarknadsenheten och näringslivet, säger Mia.

– Det finns cirka 1 000 företagare i Grästorp. Många av dem tar ett jättestort socialt ansvar och ser till att skapa tjänster för personer som behöver ett arbete, berättar Anna.

Trion hoppas och tror att Framtidsmässan kommer att öppna ännu bättre möjligheter för människor att leva och arbeta i Grästorp.

Tummen upp för Framtidsmässan.
Tummen upp för Framtidsmässan. Foto: Emma Hurtig

Artikeltaggar

ArbeteArbetslöshetGrästorpGrästorps kommunGrästorps kommun (org)LagmansgymnasietMässorNäringslivSkaraborgUtbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.