Hoppa till huvudinnehållet

Nu startar årets älgjakt – länsstyrelsen: ”Var extra uppmärksam”

Publicerad:
Reporter Jenny Hortlund
Jenny Hortlund
jenny.hortlund@sla.se
Genrebild.
Genrebild. Foto: Paul Kleiven

Den 8 oktober drar årets älgjakt igång i Västra Götaland.

Länsstyrelsen jobbar in i det sista med att fastställa antal älgar som får fällas i länet.

– Ta på reflexväst och färgglad toppluva om du ska ut i skogen och var extra uppmärksam i trafiken, skriver Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Många jaktområden får i år sent besked om årets kvot av älgar som får fällas. Länsstyrelsen har under året haft ovanligt många ärenden att besluta då många vill revidera sina skötselplaner på grund av minskande älgstam.

– Många jaktområden har treåriga skötselplaner som markägare och jakträttshavare har tagit fram tillsammans. Sedan ska länsstyrelsen granska och fastställa dem, säger Joakim Carlsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen menar att en god förvaltning har blivit särskilt viktig för att värna om kvaliteten på älgstammen.

– För att stärka älgstammens kvalitet bör man spara de äldre, stora och reproduktiva älgarna och inte fälla fler vuxna djur än kalvar, säger Joakim Carlsson.

Jakten pågår till och med den sista januari inom licensområden och älgskötselmark. På oregistrerad mark får endast älgkalv jagas mellan 8 och 12 oktober.

Fällavgifterna för årets säsong är 1 200 kronor för vuxet djur och 200 kronor för en kalv. Alla älgar som fälls ska rapporteras inom 14 dagar.

Länsstyrelsen skickar även ut en påminnelse till alla – inte bara de som jagar – som vistas i skog och mark att rapportera in eventuella fynd av döda vildsvin till Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA). Detta med anledning av av svinpesten.

Detta gäller oavsett var i landet man är och är en del i SVA:s arbete att bekämpa afrikansk svinpest.

Älgstammen kraftigt på nedgång – redan innan jakten: ”Aldrig varit så här dåligt”

FAKTA

Älgjaktsområden Västra Götaland

Det finns tre olika typer av älgjaktområden. Älgskötselområde är den form som är vanligast (största delen av Västra Götaland).

Älgskötselområden. Har treåriga skötselplaner som tas fram tillsammans av jakträttsinnehavare och markägare och granskas och fastställs av Länsstyrelsen.

Licensområden. Länsstyrelsen beslutar varje år hur många älgar som får fällas.

Oregistrerad mark. Övrig mark. Inga vuxna älgar får fällas.

FAKTA

Allemansrätten och älgjakt

Allemansrätten ger rätt för alla att röra sig fritt i den svenska naturen, även under älgjakten. Men den säger också att det är förbjudet att med flit hindra, försvåra och störa jakt eller fiske.

Skyltar med texten ”Jakt pågår” eller liknande, betyder att man ska vara medveten om att jakt pågår och visa hänsyn till jägarna. För att synas bättre i skogen kan du ha på dig färgglada kläder eller en reflexväst. Ge dig till känna om du stöter på jägare i skogen, men undvik i möjligaste mån att störa jakten.

Artikeltaggar

Afrikansk svinpestDjur och naturJoakim CarlssonSkogÄlgjakt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.