Hoppa till huvudinnehållet

Från Vara till slottet – Kim leder Prinsparets stiftelse: ”Alltid vågat mig på utmaningar”

Publicerad:
På årets Bokmässa fanns Kim på plats i Barnhörnan som bland annat hade ett lästält.
På årets Bokmässa fanns Kim på plats i Barnhörnan som bland annat hade ett lästält. Foto: Mats Rosqvist

Hon gick från det privata näringslivet till Fryshuset och därefter vidare till jobbet som generalsekreterare för Prinsparets stiftelse.

Men för Varatjejen Kim Waller har visionen i grund och botten varit densamma – att ge barn och unga möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

Det är något av lugnet efter stormen i Lästältet på Bokmässan när NLT får en pratstund med Kim Waller. Tidigare under dagen har prins Carl Philip klippt bandet till Barnområdet inför en stor publik.

– Det var massor med folk och ett jättestort intresse, berättar Kim.

Bland annat fanns ett 70-tal skolelever på plats för att prova Det stora äventyret – ett läsfrämjande metodspel där barnen får ge sig ut på äventyr. Under resans gång får de under lekfulla former lösa en rad uppgifter, som samtidigt innebär att de får öva färdigheter som har med läsning och skrivning att göra.

Och att barnen gick in för spelet var tydligt.

– Det bubblade här, och det var så roligt att se dem, berättar Kim Waller.

Engagemanget och glädjen vid borden i barnhörnan gick inte att ta miste på. Det kunde både Kim Waller och prins Carl Philip konstatera.
Engagemanget och glädjen vid borden i barnhörnan gick inte att ta miste på. Det kunde både Kim Waller och prins Carl Philip konstatera. Foto: Rosalin Örnefalk/Prinsparets Stiftelse

Att det just var prins Carl Philip som klippte bandet var ingen slump. Det är nämligen Prinsparets stiftelse som tagit fram spelet. Att öka förståelsen för dyslexi och arbeta med läsfrämjande projekt är det ena av två huvudområden för stiftelsen. Det andra handlar om att främja trygghet på nätet för unga.

Och Kim Waller är alltså generalsekreterare för organisationen. Kim växte upp ett drygt stenkast utanför Östra Ringleden i Vara. Pappa heter Mats Jakobsson och mamma Eva Brelid.

– Det fanns många viktiga vuxna runt omkring. Det gjorde att man hade en känsla av ett det alltid fanns en trygg hamn. Det tror jag har gjort att man har vågat prova utmaningar, säger hon.

Efter Lagmansgymnasiet blev det International Business School i Jönköping. När hon hade träffat sin blivande make, Richard, började hon söka jobb i Stockholm. Hon började med att ringa upp en viss Svante Andersson på Stenhaga.

– Jag frågade om han hade något bolag i Stockholm där jag kunde få jobb.

Det hade han. Bolaget hette Ungdomar AB som drev den populära hemsidan ungdomar.se.

Kim blev efter en tid som projektledare vd och utvecklade verksamheten, hela tiden med stöd från ägaren. Tanken var att erbjuda en trygg och säker mötesplats på nätet.

– Svante Andersson är en fantastisk entreprenör med ett stort hjärta och utan honom hade det inte gått att göra den resa vi gjorde. Vi utvecklade verksamheten från att det först handlade om att sälja annonser till att bli ett socialt företag som gjorde skillnad på riktigt, säger Kim.

Tro på människor

När Ungdomar AB blev en del av Fryshuset följde Kim med. Hon talar med värme även om Fryshusets grundare Anders Carlberg, som hon tyvärr aldrig fick chansen att träffa personligen. Han drevs av en obeveklig tro på att alla människor kan utvecklas om de får rätt förutsättningar.

– Hans vision och tro på människan var något alla anställda på Fryshuset kände otroligt stark för, om man kan hitta passionen hos människor, så kan man förändra världen, berättar Kim.

Och även om Anders Carlbergs övertygelser var grundade i 60- och 70-talets vänsterrörelse, så var klivet att jobba för en kunglig stiftelse inte så stort som man kanske skulle kunna tro.

– Visionen för stiftelsen är att arbeta för att barn och unga ska ha möjlighet vara sig själva, säger Kim.

Och oavsett ens politiska övertygelse är det skrivna ordet en förutsättning både för att få ett bra arbetsliv och att vara en aktiv samhällsmedborgare.

Bytte basketspelare mot terass

Men att lära sig läsa i skolan är ingen självklarhet för alla. Ungefär en elev i varje klass har dyslexi men fler än så behöver individanpassad lästräning på olika sätt. Det är här stiftelsens arbete kommer in i bilden och hoppas kunna göra skillnad.

Antingen det handlar om att informera och motverka fördomar, eller att medverka till att nya hjälpmedel utvecklas, är målet i grund och botten detsamma. Barn och Unga ska kunna utvecklas så långt som möjligt utifrån sina individuella förutsättningar.

Att unga ska kunna vara sig själva och utvecklas utifrån sina individuella förutsättningar är något Kim Waller arbetat för på olika sätt.
Att unga ska kunna vara sig själva och utvecklas utifrån sina individuella förutsättningar är något Kim Waller arbetat för på olika sätt. Foto: Mats Rosqvist

Och en kunglig stiftelse utgör en bra plattform för arbetet förklarar Kim. Förutsättningarna att sätta fokus på frågorna och att hitta bra samarbetspartners är goda. Och stiftelsen drivs med ett stort engagemang.

– Det här är hjärtefrågor för Prinsparet, deras engagemang grundar sig i personliga erfarenheter, säger Kim.

Enligt henne själv är det mest miljön utanför arbetsplatsen som skiljer hennes nuvarande jobb mot det förra på Fryshuset.

– Jag har bytt basketspelande ungdomar mot högvaktsterrassen, men i grund och botten handlar det om ungefär samma sak, säger hon.

Artikeltaggar

BarnDyslexiEkonomiFryshusetKungligheterLagmansgymnasietPrins Carl PhilipStiftelserStockholmSvante AnderssonVaraVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.