Hoppa till huvudinnehållet

Veterinären som undersökte döda grisen: ”Trodde inte det var pest den här gången heller”

Publicerad:
Reporter Julia Naskovic
Julia Naskovic
julia.naskovic@nlt.se
David Solstorm
david.solstorm@nlt.se
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Nu har provsvaren kommit gällande misstänkta svinpest hos en grisproducent i Skövde kommun.

NLT har också talat med veterinären som obducerade grisen, Kerstin Ortman, som inte trodde att det var den afrikanska pesten i det här fallet:

– Det vanliga är ju mycket vanligare än det ovanliga.

Det var under torsdagen som Jordbruksverket beslutade att snabbt spärra gården utanför Skövde för att förhindra smitta, då man misstänkte afrikansk eller klassisk svinpest hos grisproducenten.

Prover togs under torsdagen och budades till Statens veterinärmedicinska anstalt. Under fredagseftermiddagen meddelade Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket NLT att svaret visade att det inte rörde sig om vare sig afrikansk eller klassisk svinpest.

Spärren har därmed hävts.

Kerstin Ortman, djurhälsoveterinär berättar om hur man går till väga om man hittar ett misstänkt sjukt djur.
Kerstin Ortman, djurhälsoveterinär berättar om hur man går till väga om man hittar ett misstänkt sjukt djur. Foto: Kerstin Ortman

Den misstänkta grisen

Det var Kerstin Ortman, djurhälsoveterinär på Gård- och djurhälsan i Skara som obducerade den misstänkta grisen och skickade in proverna för analys.

Kerstin berättar att det inte är ovanligt att man belägger gårdar med en spärr när man hittar något misstänkt. Kerstin berättar också att i det här fallet trodde hon inte riktigt på att det var något, inte före det fanns ett provsvar som visade det motsatta.

När upptäcktes de misstänkta djuren?

– Igår eftermiddag och det var bara ett djur. Det var därför det inte var särskilt misstänkt.

Hur vanligt är det att en gård beläggs med den här typen av restriktioner?

– Det är inte alls ovanligt. Så här långt under mitt yrkesverksamma liv har mina misstänkta fall av svinpest varit falska. Så därför trodde jag inte att det var svinpest den här gången heller, det vanliga är ju mycket vanligare än det ovanliga. Men jag kunde inte utesluta det då det nu finns afrikansk svinpest på en plats i Sverige och folk i allmänhet plötsligt är på tårna.

Djuret var misstänkt för två olika typer av pest. Vad är skillnaden på vanlig och afrikansk svinpest?

– Det är två olika virus men problemet är att de ger likadana symtom så man kan inte skilja virusen direkt på ett dött djur. En gång i världen när vi blev skolade var det den klassiska svinpesten som det pratades mest om. Vi skulle vara uppmärksamma på om vi hittade någonting som talade för en för Sverige ny smittsam sjukdom, en så kallad epizooti. Då skulle man kunna utrota den innan den fått fäste. Men sen har ju saker och ting hänt och nu är det fram för allt den afrikanska svinpesten som är aktuell då den finns i Europa och är etablerad i vissa länder.

Men den klassiska svinpesten finns alltså inte heller i Sverige?

– Nej.

Kerstin berättar också att det kan vara bra med ett ökat intresse från allmänheten:

– Myndigheterna vill att det löpande ska uppstå en del misstanke så att vi har den här övervakningen och kan hitta de sjukdomar vi inte vill ha i Sverige. Så, myndigheterna är faktiskt oftast väldigt glada när vi ringer och säger att vi hittat något som skulle kunna vara något väldigt otrevligt. Det är ju lätt hänt att man annars viftar bort det och tänker att det inte finns i Sverige.

Misstänkt svinpest utreds – restriktioner införda på gård i Skaraborg

Artikeltaggar

Afrikansk svinpestDjur och naturJordbruksverketSkaraborgSkövdeSkövde kommunStatens veterinärmedicinska anstalt

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.