Hoppa till huvudinnehållet

Uppbökade gräsytan får grannarna att grymta: ”Detta måste få ett slut”

Publicerad:
Reporter Julia Naskovic
Julia Naskovic
julia.naskovic@nlt.se
Göran Måård och Lars Olsson, boende på Mariestadsvägen i Vinninga, har ledsnat på se den uppbökade gräsytan. ”Det måste få ett slut”, säger Göran.
Göran Måård och Lars Olsson, boende på Mariestadsvägen i Vinninga, har ledsnat på se den uppbökade gräsytan. ”Det måste få ett slut”, säger Göran. Foto: Thomas Kühnel

Gräsytan mellan Mariestadsvägen och Bäcklidens äldreboende i Vinninga har under det senaste halvåret blivit uppbökad av vilt.

Nu har grannskapet ledsnat på synen.

– Det måste få ett slut, säger Göran Måård bestämt.

Det började i våras. Boende på Mariestadsvägen i Vinninga vaknade och tittade ut. Synen var inte trevlig; grönområdet utanför var uppbökad. En blandning av gräs och jord syntes – och så har det fortsatt se ut under året.

– Man vet ju om att det rör sig en del vildsvin i Filsbäck och det är ju inte långt härifrån, därför är vi ganska säkra på att det är just vildsvin som har rört sig hit, säger Göran Måård.

Grannen Lars Olsson instämmer.

– Det är inte så stor yta som det rör sig om här, men det är tråkigt att se, säger han.

Så här ser gräsytan mellan Mariestadsvägen och Bäcklidens äldreboende i Vinninga ut när NLT gör ett besök.
Så här ser gräsytan mellan Mariestadsvägen och Bäcklidens äldreboende i Vinninga ut när NLT gör ett besök. Foto: Thomas Kühnel

Är inte oroliga

Enligt grannarna ska man ha varit i kontakt med AB Bostäder, som äger fastigheterna på Mariestadsvägen. Tidigare under året ska bostadsbolaget ha tagit en expert till platsen.

– Experten sade att det rörde sig om en grävling, berättar Lars.

I samband med det lades en fälla ut i området, i hopp om att fånga in grävlingen.

– Men någon grävling fångades aldrig in, säger Lars.

”Detta är ingen trevlig syn”, säger Lars Olsson. Han får medhåll av grannen Göran Måård.
”Detta är ingen trevlig syn”, säger Lars Olsson. Han får medhåll av grannen Göran Måård. Foto: Thomas Kühnel

Nu vill han och Göran få klarhet i vad det är för slags vilt som bökar upp grönområdet utanför deras bostäder.

– Till att börja med kan man sätta upp kameror, så man får konstaterat vad det är för djur. Ser man då att det är vildsvin som rör sig här så bör något göras åt det. Detta måste få ett slut, menar Göran.

Lars fyller i:

– Har de börjat hitta mat, då återkommer vildsvinen – och då kommer det fortsätta att se ut på det här sättet framöver. Det är ingen trevlig syn.

De är dock inte oroliga för sin egen skull.

– Nej, det är ju på natten som vildsvinen rör sig här och då sover vi ju gott, säger Göran med ett skratt.

”Typiskt vildsvin”

NLT har delat med sig av bilderna till jaktvårdskonsulenten Karl-Johan Brindbergs, som meddelar att han med all säkerhet tror att det är ett vildsvin som bökat upp gräsytan i Vinninga.

– Detta är ganska typiskt för ett vildsvin, tycker jag. Det är olika djup på böket, lite i ytan och på samma ställe lite djupare – detta för att vildsvinet ska komma åt maskar, sniglar och annat gott i marken, säger han.

Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, tror med all säkerhet att det är ett vildsvin som bökat upp gräsytan i Vinninga.
Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, tror med all säkerhet att det är ett vildsvin som bökat upp gräsytan i Vinninga. Foto: Privat

Man ska som boende dock inte vara orolig över att vildsvinen rör sig inne i samhället.

– Jag tror inte att man märker av vildsvinens besök förrän när man vaknar och ser det som har hänt under natten. Djuren är så vana med människor och trafik, så de vet hur man ska röra sig. Tänds exempelvis en lampa så går de undan, säger Karl-Johan.

Vad rekommenderar du att man ska göra för att vildsvinen inte ska återkomma till platsen?

– Jag vet att en del prövar att lägga ut sköljmedel, parfym och hår från frisören. Men vildsvinen är opportunister, det vill säga att de anpassar sig.

Men att pröva alla saker på en och samma gång är inte att rekommendera, menar Karl-Johan.

– Vildsvin vänjer sig vid det mesta efter några dagar eller veckor. Har de vant sig med en sak, så får man testa något nytt. Man ska med andra ord inte förbruka alla ess i skjortärmen.

Det allra säkraste kortet menar han är elstängsel.

– Beroende på hur man bor, med tanke på grannar, så skulle man kunna sätta upp ett stängsel som endast är igång nattetid. På så sätt kan man undvika att någon skulle kunna få en stöt. Men elstängsel är väl kanske mer för områden som ligger utanför samhällen, säger Karl-Johan Brindbergs.

Läs också

Artikeltaggar

DjurDjur och naturFilsbäckMariestadsvägenOroligheterSyntViltVinninga

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.