Hoppa till huvudinnehållet

MEDAN DU SOV: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad:
Nattens händelser.
Nattens händelser. Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan större nyhetshändelser i Skaraborg.

Sverige

Läkemedelsverket vill se bättre myndighetssamverkan kring kontrollen av produkter med låg THC-halt, enligt ett pressmeddelande.

I en rapport inlämnad till regeringen föreslår Läkemedelsverket att myndigheten får i uppdrag att bilda en samrådsgrupp för att förena myndigheternas syn om vilka regler som ska gälla.

Det rör sig framförallt om hampaprodukter med ett högt innehåll av CBD, som ökat markant både i Sverige under senare år. Produkterna marknadsförs bland annat som läkemedel, livsmedel, kosmetika och foder.

”Eftersom varken industrihampa eller substansen CBD är narkotika, har olika tolkningar gjorts om produkterna utgör narkotika eller inte”, skriver Läkemedelsverket i pressmeddelandet. (TT)

Världen

Sextio miljoner franska ankor ska vaccineras mot fågelinfluensa för att uppfödarna där ska kunna undvika att ta till masslakt.

Förhoppningen är att det ska stoppa viruset från att svepa fram över gårdar. Vid utbrott är det inte bara på den drabbade gården som fåglar måste slaktas, det gäller även gårdar i närheten.

Landets fjäderfäbestånd har drabbats i omgångar de senaste åren, efter en smittovåg mellan 2015 och 2017. Sedan 2020 har utbrott skett i ett. (TT)

Sedan den 14 juli har skådespelarfacket Sag-Aftra i USA, med över 160 000 medlemmar, strejkat. På måndagen hölls för första gången samtal med motparten, branschorganisationen AMPTP, sedan strejken inleddes, rapporterar Variety.

Enligt tidningen är parterna överens om att träffas för fortsatta samtal den 4 oktober.

Inför samtalen uppmanade skådespelarfacket sina medlemmar att fortsätta protestera utanför inspelningsstudior och delta i andra strejkevenemang. (TT)

Artikeltaggar

ArbeteBrott, lag och rättFågelinfluensaLäkemedelLäkemedelsverketNarkotikaSag-AftraSkaraborgStrejkerUSA

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.