Hoppa till huvudinnehållet

Christin studerade i Tyskland – nu är hon osteopat för hästar

Publicerad:
Christin Gidstedt från Nossebro är utbildad osteopat för hästar.
Christin Gidstedt från Nossebro är utbildad osteopat för hästar. Foto: Cecilia Isberg

Christin Gidstedt visste redan som liten att hon ville jobba med djur. Och gärna inom den vårdande sektorn. Nu har Nossebrotjejen utbildat sig till osteopat – för hästar.

– Jag brinner för att hjälpa, säger 27-åriga Christin.

Christin har alltid varit djurälskare, och visste redan som barn att hon ville jobba med djur, allra helst hästar, när hon blev stor.

– Drömmen var att bli veterinär, men samtidigt visste jag att det var svårt att komma in på den utbildningen, så jag funderade på olika alternativ, berättar Christin.

I dag har veterinärdrömmen försvunnit. Christin trivs jättebra med att vara osteopat, strävar efter att bli bättre inom det yrke hon valt – och samarbetar gärna med veterinärer.

– Man vet att man hamnat rätt när man i slutet av semestern tänker ”Yes! snart får jag börja jobba igen”, säger Christin och skrattar.

Utbildning i Tyskland

Men vägen till osteopatyrket har varit lång.

Christin Gidstedt utbildade sig först i en tvåårig utbildning till hästmassör och equiopat, som är specialiserad på hästens rörelseapparat och jobbar med friskvård och rehabilitering av hästar.

Men parallellt med att Christin blev klar med sin utbildning, startade företag och började jobba som massör och equiopat kände hon att hon ville lära sig mer. Därmed började hon på en distansutbildning till osteopat för hästar vid en skola i Tyskland. Det har inneburit mycket pluggande på hemmaplan, men också utbildning på plats i Tyskland fyra gånger om året. Utbildningen är över tre och ett halvt år.

– Så sedan i juni är jag diplomerad osteopat. Det har varit tufft, men också väldigt roligt. Och jag kan ju redan nu känna att jag kommer vilja lära mig ännu mer om det här, så chansen är nog ganska stor att jag läser vidare på något sätt om ett tag, säger Christin med ett leende.

Osteopat för hästar är inte något vanligt yrke. Såvitt Christin vet finns det inte mer än fem diplomerade osteopater i Sverige som examinerats vid samma skola i Tyskland. Det finns också andra skolor i andra länder, och även en utbildning i Skåne till osteopat.

– Jag vet inte alls hur många som examinerats från dessa skolor. För min egen del sökte jag aldrig någon skola i Sverige, jag blev rekommenderas utbildningen i Tyskland, och den var också mycket bra, säger Christin Gidstedt.

Hur har det varit att starta eget företag inom hästvård?

– Jag startade ju mitt företag redan 2018, och det har varit jättekul. Men man ska ju vara medveten om att det inte är någon dans på rosor från första dagen, man får vara beredd på att jobba en del gratis, dels för att jag skulle lära mig, dels för att få lite referenser och för att få en kundkrets att lära känna mig. Sedan har jag successivt kunnat börja ta mer betalt, konstaterar Christin.

27-åriga Nossebrotjejen Christin Gidstedt har utbildat sig till osteopat för hästar.
27-åriga Nossebrotjejen Christin Gidstedt har utbildat sig till osteopat för hästar. Foto: Privat

Genom rekommendation

Nu marknadsför Christin sig genom sociala medier – men menar att hon framför allt vinner nya kunder genom muntliga referenser, att någon kund rekommenderar henne för en annan. Christin har allt från shetlandsponnyer till stora hästar, såväl rena sällskapshästar till djur som tävlar. Upptagningsområdet är både inom Skaraborg och utanför länsgränsen.

– Men Västra Götaland är ju häst-tätt. Jag har en radie av kunder på ungefär 12 mil och tycker det är jättebra med kunder i närområdet. Jag vill ju lägga min tid hos hästarna, inte i bilen, säger Christin.

Just nu bor Christin tillsammans med sambon Fredrik i ett hus i centrala Nossebro men drömmen någon gång i framtiden är att ha en liten gård där hon också kunnat ha sin egen mottagning.

– Tänk om man kunnat kombinera att åka ut till vissa, och även kunna ta emot en del hästar hos mig på en egen rehabmottagning. Men vi får se, det är en stor dröm och någon gång kanske det blir så. Annars trivs jag bra som det är nu.

Osteopati

Osteopati är en patientcentrerad manuell vårddisciplin som betonar sambandet mellan kroppens struktur och funktion. Det osteopatiska förhållningssättet ser till alla aspekter av hälsa och syftar till att underlätta kroppens förmåga att självreglera, huvudsakligen genom manuell behandling.

Källa: osteopatförbundet

"Jag har alltid velat jobba med djur", säger 27-åriga Christin Gidstedt.
"Jag har alltid velat jobba med djur", säger 27-åriga Christin Gidstedt. Foto: Cecilia Isberg

Artikeltaggar

Essunga kommunNäringslivNossebroSamhälleSkaraborgSkola och utbildningSkolorSociala medierTysklandUtbildningVeterinär

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.