Hoppa till huvudinnehållet

Tränaren lämnar LFK – klar för allsvensk klubb: ”Gick på ett dygn”

Publicerad:
Reporter Carl Söderström
Carl Söderström
carl.soderstrom@nlt.se
Jakob Matanovic lämnar Lidköpings FK efter den här säsongen. Hans nya uppgift finns i Stockholm, som sportchef i Brommapojkarna.
Jakob Matanovic lämnar Lidköpings FK efter den här säsongen. Hans nya uppgift finns i Stockholm, som sportchef i Brommapojkarna. Foto: Thomas Kühnel

Tränaren Jakob Matanovic, 32, lämnar LFK.

Nytt uppdrag? Sportchef i allsvenska Brommapojkarnas ungdomsverksamhet.

– Jag flyttar upp sista veckan i oktober och börjar min tjänst den 1 november.

Det är en samlad Jakob Matanovic som kliver ut ur LFK:s omklädningsrum några minuter efter 2–2-matchen hemma mot Stenungsund. Han blir inte det minsta överraskad när frågorna om framtiden kommer.

Matanovic meddelade LFK redan i början av augusti att han hade för avsikt att flytta till flickvännen i Solna efter avslutad säsong. Däremot var det länge oklart vad han skulle ha för fotbollsrelaterad uppgift i Stockholm.

Förra onsdagen kom svaret. Matanovic blev kontaktat av BP, eller Brommapojkarna, som ville ha tillgång till hans tjänster.

– Jag förstod ganska snabbt att det inte var ett vanligt samtal. Jag åkte upp till Stockholm och gjorde klart allt på ett dygn, säger han.

I Brommapojkarna, som profilerar sig som Europas största fotbollsförening, ska Matanovic bli sportchef för basblocket åtta till nio år. Det innebär fler än 500 spelare, omkring 200 tränare och totalt 50–60 lag.

– Då är det ändå ganska många som står i kö.

Är det ett drömjobb?

– Det ska bli skönt att komma till en struktur där man inte är högsta hönset, utan en i mängden. Det finns fotboll även utanför Lidköping och jag kanske hade gjort det här när jag var 25 år, om jag inte hade blivit sjuk och hamnat på sjukhus (multipel skleros, MS). Livet går vidare och man vet aldrig vad som finns ännu längre fram.

Jakob Matanovic har, bortsett från under den svårare sjukdomsperioden, varit en stor del av Lidköpingsfotbollen. Först var han den frispråkige spelaren och därefter har det blivit en rad tränaruppdrag. I Lidköpings FK, dit han kom 2019, har Matanovic hunnit med att vara huvudtränare i P19-laget, assisterande i A-laget, huvudtränare i A-laget och jobbat på kansliet.

Hur känns det att lämna?

– Jag började leta redan i augusti, så spelartruppen har vetat sedan dess. Jag tycker att jag har fått en lite för stor roll i klubben, jobbat för mycket. Samtidigt har jag byggt upp fina relationer med vissa spelare, så det är lite både och.

Var är du i tanken, i Lidköping eller Stockholm?

– I Lidköping. Jag börjar inte förrän den 1 november, vilket BP var väldigt tydliga med. De kommer inte att skicka något förberedelseunderlag, utan det är den 1 november som gäller.

Först ska Jakob Matanovic se till att hans Lidköpings FK räddar division 2-kontraktet. Efter poängen, 2–2, hemma mot Stenungsund ser det ljusare ut. LFK hade 2–0 men tappade och fick spela den sista halvtimman med reducerat manskap (Emil Angerfelt utvisad).

– Det röda kortet är inte så mycket att säga om. Emil försöker slita sig loss och träffar honom (med armbågen) i ansiktet. Sedan var det ju inte meningen.

I nästa omgång ställs LFK mot Herrestad på bortaplan.

Jakob Matanovic kunde luta sig tillbaka efter 2–2 hemma mot Steungsund.
Jakob Matanovic kunde luta sig tillbaka efter 2–2 hemma mot Steungsund. Foto: Thomas Kühnel

Fakta

Fotboll

– Division 2 norra Götaland

Lidköpings FK-Stenungsunds IF

2–2 (2–1)

1–0 Felix Stenström (16), 2–0 Nils Jakobsson (36), 2–1 Gustav Kjellström (45), 2–2 Linus Andersson (49).

Varningar, LFK: Oscar Norlin (67), Jonatan Larsson (73). Stenungsund: Linus Andersson (67), Alexander van Mameren (69), Lukas Bäckström (80), Tim Stolt Hermansson (90).

Utv, LFK: Emil Angerfelt (60).

Domare: Rasmus Ekelund.

Publik: 165.

LFK (4-2-3-1): Joel Thorstensson - Felix Stenström, Alfons Thörn, Albin Halimi, Jonatan Larsson - Gabrijel Matanovic, Oscar Norlin - David Lidholm (76), Nils Jakobsson (76), Adam Bertilsson - Emil Angerfelt.

Avbytare: Olle Norstedt Johansson, Hugo Eriksson, Nils Westman (76), Simon Gustavsson (76), Liam Svensson, John Fredriksson.

Jakob Matanovic lämnar Framnäs.
Jakob Matanovic lämnar Framnäs. Foto: Thomas Kühnel
Emil Angerfelt fick rött kort och LFK fick avsluta matchen med en man mindre på plan.
Emil Angerfelt fick rött kort och LFK fick avsluta matchen med en man mindre på plan. Foto: Thomas Kühnel
Oscar Norlin och hans LFK tog ett litet steg mot ett nytt kontrakt.
Oscar Norlin och hans LFK tog ett litet steg mot ett nytt kontrakt. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

FotbollJakob MatanovicLidköpings FK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.