Integrationssatsningen Familjekompis, där utrikesfödda matchas ihop med etablerade svenskar, har blivit en framgång i Lidköping. Men behovet är svårt att tillgodose – ett tiotal nysvenska familjer står på kö och projektledare Mia Keihag söker nu med ljus och lykta efter svenskar att matcha ihop dem med.
– Jag tycker inte att man ska missa chansen, säger hon.
Familjekompis tog sin början som ett pilotprojekt i Örebro 2018 och har sedan dess spridit sig över landet.
Till exempel till Lidköping. Här startades ett ettårigt projekt i januari i regi av Hela människan, studieförbundet Bilda och Lidköpings kommun.
Konceptet för det hela är enkelt: nysvenska familjer matchas ihop med etablerade svenska sådana, detta utifrån bland annat ålder på barnen och intressen. Sedan träffas familjerna vid ett antal tillfällen då de får chans att lära känna varandra och utbyta erfarenheter.
För den som är ny i landet är just detta – att knyta kontakter med svenskar – viktigt för att lära sig språket och kulturen och etablera sig i samhället. Familjekompis kan här ge välbehövlig hjälp på traven och, i allra bästa fall, lägga grunden till bestående vänskaper.
Fler på kö
I Lidköping har hittills 15 matchningar gjorts och därmed är projektmålet redan nått. Men behovet är större än så; ytterligare ett tiotal utrikesfödda familjer står på kö och Mia Keihag, projektledare, hoppas nu hitta fler svenska familjer åt dessa.
– Vi är i akut behov av matchningar faktiskt, men det är svårt att rekrytera svenskar.
Det är synd, tycker hon.
– Det är fantastiskt att få vara med, det ger så mycket tillbaka. Jag tycker inte att man ska missa chansen.
Nyttiga perspektiv
Vi träffar henne på Skogshyddan tillsammans med två familjer som funnit varandra genom projektet: Malin och Anders Thorbjörn med barnen Hilda, 7, Gillis, 5, och Levi, 3, och Parvin Gholami med barnen Maryam, 7, Matin, 6, och Amir, 3 (pappan i familjen var tyvärr upptagen med jobb vid tillfället).
Malin berättar att hon fick upp ögonen för projektet när informationslappar kom till hennes jobb på BVC, Hamnstaden.
– Jag kände direkt att det var något för oss, säger hon och pekar på den dubbla nyttan; dels tycker hon och Anders att det är både roligt och nyttigt att träffa människor från andra kulturer, dels känns ändamålet, att hjälpa nya svenskar att integreras, angeläget.
– Det är också bra för våra barn att förstå att alla inte har haft det lika lätt i livet, säger Anders.
Lekt bra
Nu, efter några träffar, kan de konstatera att barnen har lekt bra och haft roligt tillsammans. Det har varit lek på campingens hoppkudde, fotboll, picknick och som denna dag: glass och lek på Skogshyddan.
Erfarenheten är alltså positiv. Faktiskt så till den grad att Malin och Anders inte är främmande för att göra ännu en matchning.
– Det får vi verkligen applådera, säger Mia Keihag förtjust.
Så går det till
Den som vill bli Familjekompis kan anmäla sig och sin familj på projektets hemsida.
Därefter sker matchning med en familj som bedöms passa.
Vid första träffen finns projektledare med som stöd. Var och när kommande träffar äger rum och hur de utformas bestämmer deltagarna själva.
Bland dem som väntar på matchning i Lidköping finns inte bara barnfamiljer likt de i artikeln, det förekommer också barnlösa par utan barn och familjer med vuxna barn.