Hoppa till huvudinnehållet

Klassiska studion återuppstod i Vara: ”Vi kunde inte spela och hade inga instrument”

Publicerad:
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Christer Svantessons planerar fler livekonserter framöver.
Christer Svantessons planerar fler livekonserter framöver. Foto: Mats Rosqvist

Allt startade i Kvänum på 80-talet. Sedan en tid tillbaka har Studio 2881 återuppstått i Vara.

– Jag vill att det här ska vara en kreativ miljö där ungdomar kan utveckla sitt musicerande, säger initiativtagaren Christer Svantesson.

Ursprunget till det hela kan spåras till Christers ungdomsår på 80-talet.

– Det var en tre fyra band i Kvänum på den tiden och vi höll till i en stuga i Badenetorp, berättar han.

Christers band hette Foolscape och han beskriver musiken som pop. Något stort genombrott blev det inte, men minnena är många.

– Vi kom tvåa i en rockbandstävling i Råglanna. Vinnarna körde covers, men vi hade vårt eget material. Jag har kvar tidningsklippet från NLT än i dag, minns han.

Framför allt blev bandet starten på ett livslångt musikintresse. Ett par av medlemmarna, Tony Evaldsson och Fredrik Bogren fortsatte sin musikaliska bana i Rhinestone band. Christer träffade kärleken och flyttade till Sundsvall och började senare jobba med elkraft, men fortsatte att spela på fritiden.

Christer i inspelningsstudion.
Christer i inspelningsstudion. Foto: Mats Rosqvist

För sju år sedan flyttade han tillbaka till Vara och då uppstod frågan vad han skulle göra med alla instrument och utrustning som han samlat på sig genom åren. Ett alternativ var att sälja alltihop, men i bakhuvudet fanns också en vision om att skapa en lokal för ungdomar att utveckla sitt musikintresse.

– När vi började i Kvänum var vi fyra stycken som bara visste att vi ville musicera. Vi kunde inte spela och hade inte några instrument, så vi fick börja med att gå till våra föräldrar och be om hjälp. Jag vill göra det möjligt för yngre att uppleva hur det är att utveckla sitt musicerande – både att lära sig att spela, att uppleva gemenskapen och hur det är att ställa sig på en scen, förklarar han.

Mikrofoner av  olika modeller och utföranden finns i studion.
Mikrofoner av olika modeller och utföranden finns i studion. Foto: Mats Rosqvist

Christer är även delägare i Golf och jakt på Badhusgatan och det visade sig att det fanns möjlighet att få tillgång till mer lokalyta i fastigheten. Christer som har en konsultfirma inom elkraftområdet bestämde sig för att flytta sitt kontor till lokalerna och under pandemiåren gjorde han i ordning resterande ytor till en professionellt utrustad inspelningsstudio och replokal.

Och redan har flera musikintresserade hittat till Studio 2881 för att repa tillsammans, spela in och inte minst – ha ett utbyte med andra.

En av dem som använt studion är Lucien El-Mochantaf som tidigare spelade ihop med en vän. Oftast satt de hemma, vilket innebar en ordentlig begränsning.

– Utbudet av replokaler här i Vara med omnejd är ganska skralt. Men jag gick förbi och såg skylten en dag. Jag hade ingen aning om vad det var, men jag tänkte att jag tar chansen och kontaktar Christer, berättar han.

Studion visade sig innebära nya möjligheter. De fick kontakt med en kille som spelade trummor som i sin tur kände en som spelade bas...

– Plötsligt var vi ett fullt band, säger Lucien.

En väl använd EVH-gitarr (Eddie van Halen) hör till Christers favoritinstrument.
En väl använd EVH-gitarr (Eddie van Halen) hör till Christers favoritinstrument. Foto: Mats Rosqvist

Något namn har de visserligen inte ännu och de söker fortfarande en sångare. Men de håller just på att lägga sista handen vid sin första inspelning och förhoppningen om att det finns en sångare därute som hör dem lever.

Studio 2881 har för övrigt haft ytterligare en funktion, nämligen som konsertlokal. Det kanadensiska countrybandet Skinny Dyck har gjort en spelning inför ett 40 tal i publiken. Tanken är att arrangera ett par spelningar under vinterhalvåren framöver. Studiecirklar i inspelnings- och instrumentteknik finns också i tankarna inför framtiden.

Men så var det det här med namnet Studio 2881. Var kommer det det egentligen ifrån? Jo, Christer berättar att det hängt med sedan 80-talet.

– Vi hette det i Kvänum. Det är artikelnumret för det turkiska vinet Beyaz.

Artikeltaggar

KonserterKvänumMusikPopSpelningarSundsvallVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.